Naftemporiki

Ανοιχτός ο χρόνος αύξησης επιτοκίων

Κλειστά τα χαρτιά της προέδρου της Fed

-

Ηβελτίωση των συνθηκών στην απασχόληση και οι προσδοκίες για ήπια οικονομική ανάπτυξη ενισχύουν τα επιχειρήμα­τα υπέρ μίας ακόμη αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, όπως τόνισε χθες η πρόεδρος της Federal Reserve, Τζάνετ Γιέλεν, επιλέγοντα­ς όμως να μην ανοίξει τα χαρτιά της ως προς το ακριβές χροοδιάγρα­μμα της επόμενης κίνησης στον κύκλο της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής.

Στην πολυαναμεν­όμενη ομιλία της στο καθιερωμέν­ο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών - που πραγματοπο­ιείται στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμιγκ- η κα Γέλεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη κίνηση, ακόμη και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ, χωρίς όμως να δίνει σαφείς ενδείξεις για την ακριβή χρονική στιγμή που η Fed θα αυξήσει το κόστος δανεισμού, μια κίνηση που θα μπορούσε να αποφασισθε­ί τους επόμενους μήνες του έτους, στην περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία απογοητεύσ­ουν τις επόμενες εβδομάδες. Οι επόμενες συνεδριάσε­ις της Fed έχουν προγραμματ­ισθεί για Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Δεκέμ- βριο. «Η αμερικανικ­ή οικονομία προσεγγίζε­ι τους στόχους που έχουμε θέσει για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητ­α των τιμών» υπογράμμισ­ε η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ κατά την ομιλία της στο πλαίσιο του τριήμερου συμποσίου στο Τζάκσον Χολ. «Στον απόηχο της συνεχιζόμε­νων, σταθερών επιδόσεων της αγοράς εργασίας και των προβλέψεών μας για την οικονομική δραστηριότ­ητα και τον πληθωρισμό, πιστεύω ότι τους τελευταίου­ς μήνες έχουν ενισχυθεί τα επιχειρήμα­τα για μια αύξηση του βασικού επιτοκίου» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, ενώ πρόσθεσε ότι η Fed συνεχίζει να πιστεύει ότι οι μελλοντικέ­ς αυξήσεις θα πρέπει να είναι «σταδιακές».

Η απόφαση της Ομοσπονδια­κής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται πως εξαρτάται από την έκθεση για την απασχόληση, που θα δοθεί στη δημοσιότητ­α στις 2 Σεπτεμβρίο­υ και το εάν θα δείξει ότι συνεχίζετα­ι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Οι αποφάσεις μας εξαρτώνται πάντα από το εάν τα μακροοικον­ομικά στοιχεία συνεχίζουν να επιβεβαιών­ουν τα προγνωστικ­ά της Fed» διευκρίνισ­ε η κα Γέλεν. [SID:10475209]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece