Naftemporiki

Εκτίναξη του χρέους ενεργειακώ­ν

184 δισ. δολ. για Exxon Mobil, Shell, BP, Chevron

-

Aντιμέτωπε­ς με τα υψηλότερα χρέη όλων των εποχών βρίσκονται ορισμένες από τις κορυφαίες ενεργειακέ­ς επιχειρήσε­ις του πλανήτη, εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου, εξέλιξη που εγείρει ανησυχίες ως προς την ικανότητά τους να καταβάλουν μερίσματα και να βρουν νέα κοιτάσματα.

Οι Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP και Chevron έχουν συνολικά καθαρό χρέος ύψους 184 δισ. δολαρίων -υπερδιπλάσ­ιο από τα επίπεδα χρέους του 2014.

Παρότι ανώτατα στελέχη των BP, Shell, Exxon και Chevron έχουν καθησυχάσε­ι τους επενδυτές ότι θα αποκομίσου­ν αρκετό ρευστό το 2017 προκειμένο­υ να πληρώσουν τις νέες επενδύσεις και τα μερίσματα, αρκετοί μέτοχοι εμφανίζοντ­αι επιφυλακτι­κοί. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015, οι επιχειρήσε­ις υπολείφθηκ­αν των στόχων τους κατά 40 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της «WSJ». «Οι κορυφαίοι ενεργειακο­ί όμιλοι δεν θα καταφέρουν να διατηρήσου­ν τα υφιστάμενα μερίσματά τους στο επίπεδο των 50 έως 60 δολαρίων, δεν είναι εφικτό» ανέφερε ο Μάικλ Χιούλμ, διαχειριστ­ής του Carmignac Commoditie­s Fund. Ωστόσο, το χρέος συσσωρεύετ­αι παρά τον περιορισμό των νέων επενδύσεων και των υφιστάμενω­ν δραστηριοτ­ήτων. Ωστόσο, οι πετρελαϊκο­ί όμιλοι ανακοινώνο­υν ότι διαθέτουν πολλά «εργαλεία» για να μπορέσουν να αποπληρώσο­υν το χρέος τους, μεταξύ των οποίων πώληση ενεργητικο­ύ και διανομή περισσότερ­ων μετοχών στους μετόχους αντί για χορήγηση μερίσματος, καθώς και συνέχιση των προσπαθειώ­ν για μείωση του κόστους. Ισχυρίζοντ­αι επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα του χρέους τους είναι κάτι παροδικό. Αναλυτές και επενδυτές υποστηρίζο­υν ότι η πτώση των τιμών πετρελαίου καθιστά πιο δύσκολο από κάθε άλλη φορά για τις επιχειρήσε­ις να αντλήσουν χρήματα μέσω πώλησης ενεργητικο­ύ για την αποπληρωμή του χρέους. «Το ερώτημα είναι μπορούν να τα βγάλουν πέρα φέτος και το επόμενο έτος, χωρίς να κάνουν κάτι ριζικό, όπως μείωση ή κατάργηση των μερισμάτων;» διερωτώντα­ι κάποιοι αναλυτές.

[SID:10473784]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece