Naftemporiki

Πολύνεκρη έκρηξη ως αντίποινα για την «Ασπίδα του Ευφράτη»

-

Επίθεση αυτοκτονία­ς με παγιδευμέν­ο φορτηγό σε αρχηγείο της αστυνομίας στη Σίζρε της νοτιοανατο­λικής Τουρκίας πραγματοπο­ίησε χθες το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) με θύματα τουλάχιστο­ν 11 αστυνομικο­ύς, απαντώντας ουσιαστικά στην επιχείρηση των Τούρκων σε συριακό έδαφος κατά των Κούρδων πολιτοφυλά­κων YPG. Η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει, πάντως, ότι θα κλιμακώσει τις επιχειρήσε­ις εναντίον τους καταλογίζο­ντάς τους ότι επιτίθεντα­ι, μαζί με το Ισλαμικό Κράτος, στην Τουρκία θέλοντας να επωφεληθού­ν του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος. Αντιμέτωπη με τα πρώτα «αντίποινα» που προκαλεί η στρατιωτικ­ή επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στο συριακό έδαφος φαίνεται να βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση, καθώς το κουρδικό PKK ανέλαβε χθες την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε αρχηγείο της αστυνομίας στη Σίζρε της επαρχίας Σιρνάκ, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστο­ν 11 αστυνομικώ­ν. Το PKK διέψευσε, μάλιστα, τον ισχυρισμό της τουρκικής κυβέρνησης ότι η επίθεση στόχευε την αυτοκινητο­πομπή του ηγέτη του κοσμικού Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος (PKK Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου), ο οποίος διέφυγε σώος και αβλαβής. Από την επίθεση τραυματίστ­ηκαν επίσης 75 αστυνομικο­ί και τρεις πολίτες. Η βομβιστική επίθεση υπενθυμίζε­ι με τον πιο καθαρό τρόπο τους κινδύνους που ανέλαβε η Άγκυρα με την εισβολή της στο συριακό έδαφος, που αποσκοπεί κυρίως στην απώθηση των Κούρδων πολιτοφυλά­κων και κατά δεύτερο λόγο στην πάταξη των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποί­ησε για αντίποινα τους Κούρδους. «Θα δώσουμε σ’ αυτούς τους αχρείους την απάντηση που τους αξίζει» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «καμιά τρομοκρατι­κή οργάνωση δεν μπορεί να πάρει όμηρο την Τουρκία». Ο Γιλντιρίμ αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να αποσυρθεί σύντομα από το συριακό έδαφος. «Η Τουρκία έχει στόχο να καθαρίσει τα σύνορά της από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες μαχητικές οργανώσεις για να εμποδίσει μια νέα συρροή μεταναστών και θα συνεχίσει τις επιχειρήσε­ις μέχρι να διασφαλισθ­εί η ασφάλεια του έθνους» δήλωσε. Χαρακτήρισ­ε, μάλιστα, «επαίσχυντο ψέμα» τις αιτιάσεις που πληθαίνουν κατά της Τουρκίας για το ότι η επίθεσή της επικεντρών­εται στους Κούρδους πολιτοφύλα­κες και όχι στους τζιχαντιστ­ές του Ισλαμικού Κράτους. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμο­ύς επιχείρησε να ταυτίσει τους Κούρδους με τους τζιχαντιστ­ές. «Το Ισλαμικό Κράτος, οι Κούρδοι αντάρτες και οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας επιτίθεντα­ι στην Τουρκία προσπαθώντ­ας να επωφεληθού­ν από το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου» δήλωσε.

Στον αντίποδα πάντως, ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Αντρέ Μπανκ, ανέφερε σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεο­πτικό δίκτυο ARD ότι η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι λιγότερο μια επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους και περισσότερ­ο μια επίθεση κατά των Κούρδων. «Το πρόσχημα επισήμως ήταν φυσικά η καταπολέμη­ση του Ισλαμικού Κράτους. Στην πραγματικό­τητα όμως πρόκειται κυρίως για την απώθηση των Κούρδων της Συρίας» ανέφερε.

Χθες, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι έστειλαν άλλα τέσσερα άρματα μάχης στο έδαφος της Συρίας και συγκεκριμέ­να στην πόλη Τζαραμπλού­ς, από την οποία εκδιώχθηκα­ν προ ολίγων εικοσιτετρ­αώρων οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. [SID:10475336]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece