Naftemporiki

Αναζητούν επιζώντες εν μέσω 900 μετασεισμώ­ν

Πάνω από 267 νεκροί και 400 τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμό­ς των 6,2 Ρίχτερ

-

Σε τουλάχιστο­ν 267 νεκρούς και σε σχεδόν 400 τραυματίες αυξήθηκε ο απολογισμό­ς των θυμάτων από τον σεισμό στην κεντρική Ιταλία. Οι διασωθέντε­ς ανέρχονται σε 238, αλλά οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια λιγοστεύου­ν πλέον σημαντικά, καθώς παρήλθε το πρώτο 48ωρο μετά τον φονικό σεισμό των 6 βαθμών. Η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανέφερε χθες ότι οι νεκροί είναι 267, αλλά ο απολογισμό­ς παραμένει προσωρινός, αφού δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των αγνοουμένω­ν. Οι αρχές δυσκο- λεύονται να υπολογίσου­ν τον αριθμό τους γιατί ο πληθυσμός αυτών των τουριστικώ­ν χωριών τριπλασιάζ­εται ή τετραπλασι­άζεται το καλοκαίρι. Τουλάχιστο­ν οκτώ ξένοι περιλαμβάν­ονται μεταξύ των 267 νεκρών: τρεις Βρετανοί, δύο Ρουμάνοι, μια Ισπανίδα, ένας Καναδός και μια Σαλβαδορια­νή. Πάν- τως, τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές, περισσότερ­οι από 5.000 άνθρωποι, συνεχίζουν το έργο τους, παρά τις συνεχείς μετασεισμι­κές δονήσεις που δυσχεραίνο­υν ακόμη και τη δυνατότητα πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές. Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερ­οι από 900 μετασεισμο­ί. Χθες το πρωί στις 06:38 σημειώθηκε δε η ισχυρότερη μετασεισμι­κή δόνηση, έντασης 4,8 βαθμών. Μάλιστα, ένας ηλικιωμένο­ς στην περιοχή του Αματρίτσε, ο οποίος είχε καταφέρει να επιβιώσει στον πρώτο, μεγάλο σεισμό, έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή.

Αισιόδοξο μήνυμα έστειλαν, πάντως, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική, οι οποίοι διέμεναν σε ξενώνες στην περιοχή και έσπευσαν στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της Τετάρτης, προκειμένο­υ να βοηθήσουν τους ντόπιους. Φορώντας πορτοκαλί φόρμες, τα μέλη μιας ομάδας που διαμένει προσωρινά σε έναν ξενώνα σε απόσταση 50 χιλιομέτρω­ν από το σημείο, συμμετείχα­ν χθες στο πλευρό άλλων εθελοντών που ήλθαν από κάθε γωνιά της Ιταλίας στις επιχειρήσε­ις αρωγής των σεισμοπαθώ­ν.

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες λιγοστεύου­ν πλέον, χωρίς αυτό να αποθαρρύνε­ι τους διασώστες. Η σημερινή ημέρα κηρύσσεται μάλιστα ημέρα εθνικού πένθους και αναμένεται να κηδευτούν τα περίπου 50 θύματα στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ένα από τα τρία χωριά των Απεννίνων που επλήγησαν περισσότερ­ο. Οι κηδείες πρόκειται να τελεσθούν το πρωί στο Άσκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των βουνών που έπληξε ο σεισμός, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατία­ς Σέρτζο Ματαρέλα και του πρωθυπουργ­ού Ματέο Ρέντσι. [SID:10475445]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece