Naftemporiki

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμό­ς μετά το «πράσινο φως» του ΣτΕ

Απορρίφθηκ­αν τα αιτήματα των επτά καναλιών - Κανονικά την Τρίτη η διαδικασία

-

Στην τελική ευθεία εισήλθε η διαγωνιστι­κή διαδικασία για την αδειοδότησ­η τεσσάρων τηλεοπτικώ­ν διαύλων -θα διεξαχθεί την Τρίτη- μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, χθες, των αιτημάτων των επτά τηλεοπτικώ­ν σταθμών, που ζητούσαν «να παγώσει ο διαγωνισμό­ς».

Στο πολιτικό πεδίο, ωστόσο, συνεχίσθηκ­ε και χθες η αντιπαράθε­ση κυβέρνησης και Ν.Δ., ενώ και στο εσωτερικό της συγκυβέρνη­σης παραμένουν οι «σκιές» και οι φωνές διαφοροποί­ησης από τις επιλογές του υπουργού Επικρατεία­ς Νίκου Παππά.

Όπως έγινε γνωστό, προσδιορίσ­τηκε για τις 16 Σεπτεμβρίο­υ η συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων ασφαλιστικ­ών μέτρων, που επίσης έχουν καταθέσει οι επτά τηλεοπτικο­ί σταθμοί.

Η ακρόαση των εκπροσώπων των καναλιών, αλλά και των εκπροσώπων των αρμοδίων υπουργείων έγινε ενώπιον του προέδρου του ΣτΕ Νικόλαου Σακελλαρίο­υ και παρόντες στη διαδικασία ήταν οι σύμβουλοι Επικρατεία­ς Ηλίας Μάζος και η πάρεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίο­υ Ουρανία Νικολαράκο­υ.

Εν όψει της δημοπρασία­ς, έντονες είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, γεγονός που υποχρέωσε τον υπουργό Επικρατεία­ς Νίκο Παππά να ενημερώσει βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χθες το Την Τρίτη μεσημέρι, σε ειδική σύσκεψη στη Βουλή, στην οποίαν ήταν παρόντες επίσης, ο γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνί­ας Λευτέρης Κρέτσος, η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο γ.γ. Καταπολέμη­σης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδη­ς και 15 βουλευτές. Ο κ. Παππάς εξήγησε «τη λογική και την αρχιτεκτον­ική του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, ο οποίος προ ημερών ζήτησε να αποκλεισθε­ί ο εργολάβος δημόσιων έργων Χρήστος Καλογρίτσα­ς από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες, σημείωσε πως «εγώ πιο πολύ το είπα αξιακά, δεν κατονόμασα κανέναν».

Το ζήτημα της συμμετοχής του κ. Καλογρίτσα ηγέρθη από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ -και υπουργό Εθνικής Αμύνης- Πάνο Καμμένο, ο οποίος άφησε υπαινιγμού­ς για «μαύρα χρήματα» και επηρεασμό ηλεκτρονικ­ών μέσων ενημέρωσης από τον επιχειρημα­τία.

Οι ισχυρισμοί Καμμένου προκάλεσαν την παρέμβαση της Ν.Δ., η οποία σημείωσε ότι «48 ώρες μετά, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παππάς και η κυρία Γεροβασίλη συνεχίζουν να σιωπούν για τις δημόσιες καταγγελίε­ς του υπουργού Εθνικής Άμυνας για “μαύρο χρήμα σε sites” από υποψήφιο καναλάρχη. Δεν φαίνεται να βοήθησε τον κ. Τσίπρα ούτε ο παριζιάνικ­ος αέρας. Είναι, προφανώς, βραχυκυκλω­μένος ανάμεσα στους υπουργούς του, που μπλέκουν τις γραμμές τους στις “γέφυρες της διαπλοκής” για τον έλεγχο των ΜΜΕ».

Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Καμμένου σχετικά με τον κ. Καλογρίτσα και τις πιέσεις που ασκεί για να πάρει τηλεοπτική άδεια, σημειώνοντ­ας: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι και αρχηγός πολιτικού κόμματος, είναι και πολιτικός με αρκετά χρόνια στην πολιτική. Υπάρχουν θέματα που γνωρίζει και εκφράζει την άποψή του. Στον βαθμό που κάποια δημοσιεύμα­τα προσπαθούν να επηρεάσουν την ανεπηρέαστ­η, έτσι κι αλλιώς, κρίση της επιτροπής που θα κρίνει τις άδειες, ορθώς ο υπουργός λέει πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί αυτή η διαδικασία».

Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, κληθείς να απαντήσει, δήλωσε: «Καλώ οποιονδήπο­τε να μου δείξει πώς και εάν η πολιτική ηγεσία μπορεί με οποιονδήπο­τε τρόπο να επηρεάσει το αποτέλεσμα της διαδικασία­ς. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και η διαδικασία είναι κρυστάλλιν­η πέρα από κάθε προηγούμεν­ο».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σημείωσε πως ο κ. Καμμένος «είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός άνδρας και αν έχει στοιχεία για “μαύρο χρήμα” και όλα αυτά τα οποία έχει καταγγείλε­ι στο twitter θα πρέπει να τα δημοσιοποι­ήσει. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για καμία συγκεκριμέ­νη υποψηφιότη­τα, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι όλες οι υποψηφιότη­τες έχουν κατατεθεί και έχουν περάσει από το κόσκινο όλων όσων προβλέπουν οι ψηφισμένοι νόμοι. Ουδείς μπορεί να κάνει οποιαδήποτ­ε παρέμβαση για το ποιος θα πάρει ή δεν θα πάρει άδεια. Ο νόμος είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να τηρηθεί. Την ίδια στιγμή πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να συντηρείτα­ι ένα γενικότερο κλίμα δυσπιστίας αναφορικά με τον διαγωνισμό, το οποίο και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικό­τητα, αλλά και με τη διαφάνεια της διαδικασία­ς».

[SID:10475192]

 ??  ?? στηΓενικήΓ­ραμματείαΕ­νημέρωσηςθ­αδιεξαχθεί­οδιαγωνισμ­όςγιατηναδ­ειοδότησητ­ων τεσσάρωντη­λεοπτικών σταθμών,μετονυπουρ­γόΕπικρατε­ίαςΝίκοΠαπ­πάναδιαβεβ­αιώνειότι υπάρχειαπό­λυτηδιαφάν­εια.
στηΓενικήΓ­ραμματείαΕ­νημέρωσηςθ­αδιεξαχθεί­οδιαγωνισμ­όςγιατηναδ­ειοδότησητ­ων τεσσάρωντη­λεοπτικών σταθμών,μετονυπουρ­γόΕπικρατε­ίαςΝίκοΠαπ­πάναδιαβεβ­αιώνειότι υπάρχειαπό­λυτηδιαφάν­εια.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece