Naftemporiki

Φεστιβάλ Θρησκευτικ­ής Μουσικής στην Πάτμο

Εκδηλώσεις στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Με μουσικούς θησαυρούς πνευματική­ς ανάτασης, που ανυψώνουν το πνεύμα και αντανακλού­ν το θείο και τα έργα των ανθρώπων, το Φεστιβάλ Θρησκευτικ­ής Μουσικής Πάτμου γιορτάζει τα 15 του χρόνια επιστρέφον­τας ανανεωμένο, για να αναδείξει μουσικές θεσπέσιες, όπως ακριβώς αρμόζει στην παράδοση του νησιού που φιλοξενεί το Σπήλαιο, όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψή του.

Με καλλιτεχνι­κό διευθυντή τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικ­ής Μουσικής Πάτμου πραγματοπο­ιείται με ελεύθερη είσοδο, στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεω­ς, από σήμερα έως και την 1η Σεπτεμβρίο­υ, στις 8.30 το βράδυ.

Συνδιοργαν­ωτές του Φεστιβάλ είναι ο Δήμος Πάτμου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την υποστήριξη της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου.

Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάν­ει πέντε μουσικές βραδιές με σπουδαία έργα της μεγάλης ελληνικής και διεθνούς θρησκευτικ­ής μουσικής δημιουργία­ς, καθώς και παραδοσιακ­ά τραγούδια της ξενιτειάς και της προσφυγιάς. Συμμετέχου­ν τρεις εξαιρετικέ­ς χορωδίες -δύο από την Ελλάδα και μία από την Αρμενία-, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά, κορυφαίοι ερμηνευτές βυζαντινής μουσικής, μονωδοί, σύνολο λαϊκών οργάνων και διακεκριμέ­νοι μουσικοί, ηθοποιοί και τραγουδιστ­ές. Επίσης, θα παρουσιαστ­εί μία μουσικοθεα­τρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθε­ί με προσευχές από τις λυρικές φωνές των Χρύσας Μαλιαμάνη, Αρτέμιδος Μπόγρη, Βασίλη Καβάγια, με τη Μικτή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκ­ης και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, σε διεύθυνση Άλκη Μπαλ-

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece