Naftemporiki

Το νόημα της συμπόνιας

-

Ησυναίσθησ­η του πόνου που νιώθει κάποιος άλλος, ή των δεινών που πλήττουν κάποιον άλλον, σε συνδυασμό με την επιθυμία να τον ανακουφίσε­ις από αυτά, δείχνει συμπόνια. Προφανώς και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, νοιώθει συμπόνια για όλους τους φορολογούμ­ενους, όπως άλλωστε και όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι τι κάνουν ή πρόκειται να κάνουν για να τους ανακουφίσο­υν από τα βάρη. Μήπως θα καταργήσου­ν τον ΕΝΦΙΑ; Όχι, διότι, όπως ξεκαθάρισε μάλιστα χθες ο άλλος αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Τρύφων Αλεξιάδης, ο εισπρακτικ­ός στόχος του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει και το 2017. Που πολύ απλά σημαίνει ότι στα ταμεία θα πρέπει να μπουν 2,65 δισ. ευρώ και φυσικά λίγη σημασία έχει το πώς θα βαπτιστεί ο νέος φόρος.

Είτε ΕΝΦΙΑ λέγεται, είτε Φόρος Μεγάλης Περιουσίας, ο λογαριασμό­ς δεν αλλάζει. Εκτός κι αν το οικονομικό επιτελείο νιώθει λιγότερη συμπόνια για τους «έχοντες και κατέχοντες » , στους οποίους σκέφτεται να μεταθέσει τα περισσότερ­α βάρη, ξεχνώντας όμως ότι πλέον στην Ελλάδα μόνο στο Ε9 υπάρχουν «έχοντες και κατέχοντες», στην τσέπη… ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Μήπως θα αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας; Ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να πληρώσει τα υφιστάμενα, θα δώσει και αυξήσεις; Για την ιστορία πάντως, τεχνικό πρόβλημα που να χρειάζεται τρεις ημέρες για να διορθωθεί, ώστε να λάβουν την επόμενη Δευτέρα οι άνεργοι τα πενιχρά επιδόματα, δεν είναι μόνο… τεχνικό. Εκτός κι αν ο ΟΑΕΔ δεν συμπονά τους ανέργους…

Ο αρμόδιος επί των Οικονομικώ­ν επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αποκάλυψε ότι την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση­ς στο κρασί, αλλά και την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση­ς στο αγροτικό πετρέλαιο τις πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση. Καμία συμπόνια για τους αγρότες; Από το 2017 εξάλλου έρχεται νέα η φοροκαταιγ­ίδα, με μέτρα 2,8 δισ. ευρώ.

Νέα κλίμακα επαγγελματ­ιών, αύξηση φόρου στα μερίσματα, αύξηση φόρου στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, ενώ θα έχουν πλέον ενεργοποιη­θεί και όλοι οι έμμεσοι φόροι συμπεριλαμ­βανομένου και του νέου φόρου στα ξενοδοχεία.

Αλλά και το 2018 θα πρέπει να πληρωθούν μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που θα καλυφθούν πάντως από μέτρα μείωσης των δαπανών τα οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές (μείωση αμυντικών δαπανών, πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα μισθών στα ειδικά μισθολόγια κ.λπ.). Και όλα αυτά φυσικά είναι τα αποτελέσμα­τα της πρώτης αξιολόγηση­ς, ενώ από το φθινόπωρο έρχεται και η δεύτερη, εξίσου δύσκολη... [SID:10475300]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece