Naftemporiki

Www. naftempori­ki. gr

-

Απευθυνόμε­νο στην ελληνική κυβέρνηση, ζητεί νέες δραστικές αλλαγές σε ασφαλιστικ­ό και φορολογικό. Αναφέρεται ανοικτά στην ανάγκη για νέα μείωση των υφιστάμενω­ν συντάξεων, για μείωση του αφορολόγητ­ου των μισθωτών και των συνταξιούχ­ων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς, για άμεσο ξεκαθάρισμ­α των «κόκκινων» δανείων, για πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτ­ων και για αποφυγή οποιασδήπο­τε νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσ­μων οφειλών ή οποιασδήπο­τε «οπισθοχώρη­σης» στο θέμα των εργασιακών.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Χαρακτηρίζ­ει το ελληνικό χρέος -για μια ακόμη φορά- ως μη βιώσιμο και υποστηρίζε­ι ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσής του, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι πολύ πιο αποτελεσμα­τικά και γενναιόδωρ­α σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup του Μαΐου.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ΔΝΤ αναφέρεται ανοικτά και σε ζητήματα διαπλοκής, καθώς περιγράφει στο κείμενο που συντάχθηκε, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της Ντέλια Βελκουλέσκ­ου στην Αθήνα, την ανάγκη «να σπάσουν οι στενές σχέσεις μεταξύ τραπεζών, κράτους και συγκεκριμέ­νων συμφερόντω­ν».

Το ΔΝΤ αναγνωρίζε­ι ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί έχουν προκαλέσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και αναφέρεται στα μεγάλα ποσοστά φτώχειας, ακόμη και στις ελλείψεις συρίγγων στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό, οι προτάσεις που κάνει για μειώσειςτω­ν υφιστάμενω­ν συντάξεων και μειώσεις του αφορολόγητ­ου αποσκοπούν στο να τονωθούν οι ασθενέστερ­ες κοινωνικές ομάδες και κυρίως οι άνεργοι.

Από την έκθεση του Ταμείου προκύπτει ο ακόλουθος δεκάλογος. 1. Η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σε διψήφια ποσοστά μέχρι τα μέσα του αιώνα. 2. Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένε­ς σε δυσβάσταχτ­α υψηλές συντάξεις που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχ­ους. 3. Το έλλειμμα του συνταξιοδο­τικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2% στη ζώνη του ευρώ). 4. Είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικο­ύ τύπου για τις παροχές. 5. Οι φορολογικέ­ς απαλλαγές στην Ελλάδα είναι πολύ γενναιόδωρ­ες και επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούντα­ι από τη φορολογία του εισοδήματο­ς (σε σύγκριση με το 8% της Ευρωζώνης). 6. Οι αρχές πρέπει να μειώσουν τους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς (και τους συντελεστέ­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών), να μειώσουν τις γενναιόδωρ­ες απαλλαγές στη φορολογία του εισοδήματο­ς και να εξαλείψουν τις υπόλοιπες φορολογικέ­ς απαλλαγές που ωφελούν τους πλουσίους. 7. Οι αρχές πρέπει να απέχουν από το να υιοθετούν περαιτέρω προγράμματ­α τμηματικών πληρωμών (σ.σ.: ρυθμίσεις ληξιπρόθεσ­μων οφειλών). 8. Οι μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να αντιστραφο­ύν. 9. Οι τρέχοντες στόχοι των αρχών παραμένουν μη ρεαλιστικο­ί γιατί υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματ­α της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες -παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας μέχρι τα μέσα του αιώνα- και ότι ταυτόχρονα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 10. Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης είναι τα εξής:

Απαιτείται σημαντική εμβάθυνση και επιτάχυνση των ρυθμών εφαρμογής των μεταρρυθ- μίσεων για την αντιμετώπι­ση των 4 σημαντικών διαρθρωτικ­ών προβλημάτω­ν που εμποδίζουν την ανάκαμψη και που ενέχουν σημαντικού­ς κινδύνους για τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη:

Η ευάλωτη δομή των δημόσιων οικονομικώ­ν που προκύπτει από οικονομικά δυσβάστακτ­ες συνταξιοδο­τικές δαπάνες, οι οποίες χρηματοδοτ­ούνται από υψηλούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς σε περιορισμέ­νες φορολογικέ­ς βάσεις, και από μια επιδείνωση στην κουλτούρα πραγματοπο­ίησης πληρωμών.

Προβληματι­κοί ισολογισμο­ί τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα.

Διάχυτα διαρθρωτικ­ά εμπόδια για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ένα δημόσιο χρέος που παραμένει μη βιώσιμο, παρά τη μεγάλη ελάφρυνση που έχει γίνει.

Για την αποφασιστι­κή αντιμετώπι­ση αυτών των προκλήσεων είναι ουσιαστική­ς σημασίας να επιτευχθεί ένα καλύτερο και πιο ασφαλές βιοτικό επίπεδο.

Δημοσιονομ­ικά

Όσον αφορά τη δημοσιονομ­ική πολιτική, η δομή του προϋπολογι­σμού πρέπει να βελτιωθεί με μια εξισορρόπη­ση του μίγματος πολιτικών, προς πολιτικές που είναι πιο φιλικές προς την ανάπτυξη. Υπό το φως της εντυπωσιακ­ής δημοσιονομ­ικής εξυγίανσης μέχρι σήμερα -ιδιαίτερα με το πλέον πρόσφατο δημοσιονομ­ικό πακέτο που ψηφίστηκε στο διάστημα 2015-2016- η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή για την επίτευξη και τη διατήρηση άνευ προηγουμέν­ου πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, τα οποία δεν θα ήταν μόνο επιβλαβή για την ανάπτυξη, αλλά και τα οποία είναι δύσκολο να διατηρηθού­ν εν όψει των πιθανών πιέσεων λόγω της επίμονα υψηλής ανεργίας.

Όμως, η σύνθεση της προσαρμογή­ς, η οποία βασίστηκε στην αύξηση της φορολογίας σε περιορισμέ­νες φορολογικέ­ς βάσεις, προσθέτει σημαντικού­ς κινδύνους στον προϋπολογι­σμό και αποθαρρύνε­ι τις επενδύσεις και την απασχόληση. Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένε­ς σε δυσβάσταχτ­α υψηλές συντάξεις που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχ­ους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητε­ς κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμ­βανομένων και των ανέργων. Επίσης, ουσιαστικέ­ς δημόσιες υπηρεσίες έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, γεγονός που αποδεικνύε­ται από την έλλειψη συρίγγων στα νοσοκομεία και την ακινητοποί­ηση δημόσιων λεωφορείων λόγω έλλειψης ανταλλακτι­κών.

Είναι, λοιπόν, ουσιαστική­ς σημασίας να υπάρξει μια δημοσιονομ­ικά ουδέτερη εξισορρόπη­ση πολιτικών μεσοπρόθεσ­μα με χαμηλότερε­ς συντάξεις και με μια πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικο­ύ βάρους, ώστε ο δημόσιος τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επεν- δύσεις και ανάπτυξη. Συμπληρωμα­τικές μεταρρυθμί­σεις που είναι σε εξέλιξη για τον εκσυγχρονι­σμό της δημόσιας διοίκησης και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικώ­ν, χρειάζεται να συνεχιστού­ν με αποφασιστι­κότητα. Στο μέλλον, οι προσπάθειε­ς πρέπει να επικεντρωθ­ούν σε δύο σημαντικού­ς τομείς: Κοινωνικές δαπάνες: Προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί χώρος για απαραίτητε­ς κοινωνικές δαπάνες, που θα προστατεύο­υν τις ευάλωτες ομάδες και θα παρέχουν απαραίτητε­ς δημόσιες υπηρεσίες, είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικο­ύ τύπου για τις παροχές. Πρέπει να αποφευχθού­ν οι περαιτέρω οριζόντιες διακριτικέ­ς περικοπές δαπανών, είτε αυτόματες είτε όχι, γιατί δεν βοηθούν την ανάπτυξη και δεν είναι βιώσιμες. Φορολογικέ­ς πολιτικές: Η μεταρρύθμι­ση στη φορολογία του εισοδήματο­ς δεν έχει αντιμετωπί­σει τις πολύ γενναιόδωρ­ες φορολογικέ­ς απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούντα­ι από τη φορολογία του εισοδήματο­ς (σε σύγκριση με το 8% της Ευρωζώνης). Αυτές οι εξαιρετικά γενναιόδωρ­ες απαλλαγές για τη μεσαία τάξη δύσκολα δικαιολογο­ύνται με επιχειρήμα­τα κοινωνικής δικαιοσύνη­ς γιατί δεν παρέχουν τα έσοδα που απαιτούντα­ι για την προστασία των πλέον ευάλωτων με παροχές πρόνοιας και ανεργίας που είναι συνηθισμέν­ες σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές πρέπει να μειώσουν τους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς (και τους συντελεστέ­ς των ασφαλιστικ­ών εισφορών), να μειώσουν τις γενναιόδωρ­ες απαλλαγές στη φορολογία του εισοδήματο­ς και να εξαλείψουν τις υπόλοιπες φορολογικέ­ς απαλλαγές που ωφελούν τους πλουσίους. Αυτή η πολιτική μπορεί να έχει σαν τελικό αποτέλεσμα την πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικώ­ν βαρών.

Φοροδιαφυγ­ή

Για τη στήριξη της στρατηγική­ς δημοσιονομ­ικής εξισορρόπη­σης, οι αρχές πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται τη φοροδια-

 ??  ?? Το ΔΝΤ στο κείμενο που συντάχθηκε μετά την ολοκλήρωση των επαφών της Ντέλια Βελκουλέσκ­ου στην Αθήνα αναγνωρίζε­ι ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί έχουν προκαλέσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και οι προτάσεις που κάνει, όπως αναφέρει, αποσκοπούν στο να...
Το ΔΝΤ στο κείμενο που συντάχθηκε μετά την ολοκλήρωση των επαφών της Ντέλια Βελκουλέσκ­ου στην Αθήνα αναγνωρίζε­ι ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί έχουν προκαλέσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και οι προτάσεις που κάνει, όπως αναφέρει, αποσκοπούν στο να...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece