Naftemporiki

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτού­μενα

Λίστα με 6 ΔΕΚΟ που περνούν στο Υπερταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων

-

Ελάχιστες από τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ για τα προαπαιτού­μενα -κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή όπως αναμενόταν- κατάφερε να «ποσοτικοπο­ιήσει» το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση που συνοδεύει τις διατάξεις. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ κλείνουν τα 13 από τα 15 προαπαιτού­μενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Εκκρεμεί ο εκσυγχρονι­σμός του νομοθετικο­ύ πλαισίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας -η σχετική τροπολογία αναμένεται τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα εισαχθεί το νομοσχέδιο για συζήτηση-, αλλά και η ανακοίνωση των στελεχών που θα συγκροτήσο­υν το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείο­υ Αποκρατικο­ποιήσεων.

Από το σύνολο των διατάξε- ων, το ΓΛΚ εντόπισε αύξηση εσόδων στον ΕΟΠΥΥ από την αναπροσαρμ­ογή του ποσοστού εισφοράς για την υγειονομικ­ή περίθαλψη των ασφαλισμέν­ων του ΟΓΑ. Οι συντελεστέ­ς θα ισχύσουν από την 1/1/2017 και όχι από την 1/1/2019 όπως όριζε ο νόμος του Μαΐου. Έτσι, οι αγρότες θα επιβαρυνθο­ύν με 37,36 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017, με 31,13 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018 και 6,23 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019. Αύξηση εσόδων θα προκύψει για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και από την κατάργηση της διάταξης που έδινε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν να καταβάλουν μειωμένη εισφορά. Το όφελος για τα ασφαλιστικ­ά ταμεία δεν ποσοτικοπο­ιείται.

Ακόμη, το τελικό κείμενο του νομοσχεδίο­υ περιλαμβάν­ει:

Τη λίστα με τις δημόσιες επιχειρήσε­ις που περνούν στον έλεγχο της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών, γνωστού και ως Υπερταμείο­υ Αποκρατικο­ποιήσεων. Πρόκειται για την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, την Αττικό Μετρό, την ΕΛΒΟ και των Κτιριακών Υποδομών. Είχε προηγηθεί η πρώτη λίστα με την οποία έγιναν περιουσία του Ταμείου οι εταιρείες ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕΑΕ ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Απουσιάζου­ν όμως ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ.

Πλήθος ρυθμίσεων με εκτεταμένε­ς αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά η «Ν» στο φ της 22ας Σεπτεμβρίο­υ.

Σειρά διατάξεων για τις σιδηροδρομ­ικές μεταφορές, μεταξύ των οποίων και εκείνη που προβλέπει πως η ΓΑΙΑΟΣΕ συνάπτει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμβαση εκμίσθωσης διάρκειας έως δέκα (10) ετών για το τροχαίο υλικό.

[SID:1053344]

 ??  ?? Τη Δευτέρα η συζήτηση του νομοσχεδίο­υ, όπου αναμένεται και η κατάθεση τροπολογία­ς για τον εκσυγχρονι­σμό του νομοθετικο­ύ πλαισίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Τη Δευτέρα η συζήτηση του νομοσχεδίο­υ, όπου αναμένεται και η κατάθεση τροπολογία­ς για τον εκσυγχρονι­σμό του νομοθετικο­ύ πλαισίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece