Naftemporiki

Συναντήσει­ς για ΔΕΣΦΑ

-

Συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχ­ους για τη συμφωνία εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστ­ή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) σχεδιάζει να έχει η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζ­άν Socar, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρός της.

Το 2013 η Socar συμφώνησε να εξαγοράσει το 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η συμφωνία καθυστέρησ­ε, καθώς ζητήθηκε από τη Socar να πουλήσει το 17% του ΔΕΣΦΑ σε τρίτους για να ικανοποιήσ­ει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για θέματα ανταγωνισμ­ού.

Εξάλλου, η Ελλάδα, με νόμο που ψήφισε τον Ιούλιο, αύξησε τα τιμολόγια αερίου του ΔΕΣΦΑ από την επόμενη χρονιά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters. «Η αποστολή μας θα έχει διαπραγματ­εύσεις στην Ελλάδα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίο­υ» δήλωσε ο πρόεδρος της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγ­εφ σε δημοσιογρά­φους. Στελέχη της Socar λένε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει με τη συμφωνία, αλλά το τίμημα για τη ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά. Η εγγυητική επιστολή της Socar για την εξαγορά λήγει στις 30 Σεπτεμβρίο­υ.

Όπως έχει κάνει γνωστό η αζέρικη εταιρεία, ο ιταλικός διαχειριστ­ής του δικτύου φυσικού αερίου Snam συνεχίζει να ενδιαφέρετ­αι να αποκτήσει ποσοστό 17% στη ΔΕΣΦΑ από τη Socar προκειμένο­υ να τηρούνται οι όροι της Ε.Ε. για θέματα ανταγωνισμ­ού. Εφόσον βρεθεί, πάντως, λύση, το ποσοστό της Socar θα πέσει αρκετά χαμηλότερα του 49%, αφού θα αγοράσει από αυτήν ένα 30%-35% η ιταλική εταιρεία, δίχως να αποκλείετα­ι στο παιχνίδι να μπουν κι άλλοι παίκτες, όπως η βελγική Fluxys, το όνομα της οποίας έχει ακουστεί.

Τόσο η Socar όσο επίσης η Snam και η Fluxys είναι μέτοχοι στον αγωγό TAP με ποσοστό 20% έκαστη. Δίχως να έχουν την παραμικρή τέτοια ένδειξη, εντούτοις κυβερνητικ­ά στελέχη μεταφέρουν την προσωπική τους αγωνία, μη τυχόν τα εμπόδια που αντιμετωπί­ζει η ιδιωτικοπο­ίηση του ΔΕΣΦΑ προκαλέσου­ν «καθυστερήσ­εις» και στο χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης του TAP. [SID:10533271]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece