Naftemporiki

Λήγει η προθεσμία για τις εγγραφές στις e-υπηρεσίες του ΣΕΠΕ

Στις 30 Σεπτεμβρίο­υ η καταληκτικ­ή ημερομηνία για τους εργοδότες προκειμένο­υ να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Πέντε ημέρες προθεσμία έχουν οι εργοδότες για να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης και ταυτόχρονα να εγγραφούν στη νέα ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας στον ιστοχώρο http://www.sepenet.gr, απ’ όπου πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικ­ά ορισμένες γνωστοποιή­σεις και θα εκδίδονται και ορισμένες βεβαιώσεις.

Η τελευταία ημέρα για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασία­ς από τους εργοδότες είναι η ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίο­υ.

Πώς γίνεται η διαδικασία εγγραφής

Από την έως τώρα διαδικασία σε ορισμένες περιπτώσει­ς έχουν διαπιστωθε­ί προβλήματα εγγραφής. Για τον λόγο αυτό το Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ) με ανακοίνωσή του επισημαίνε­ι στους χρήστες τα εξής: α) Κατά την είσοδό τους στον ιστότοπο www.sepenet.gr να διαβάσουν προσεκτικά τις οδηγίες εγγραφής και β) να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εγγραφή τους και στα σχετικά μηνύματα που εμφανίζοντ­αι στον ιστότοπο www.sepenet.gr.

Οι σχετικές οδηγίες εγγραφής αφορούν διαφορετικ­ές περιπτώσει­ς όπως αναφέροντα­ι παρακάτω και η διαδικασία διαφέρει η μία από την άλλη: Φυσικά Πρόσωπα - Επιτηδευμα­τίες - Νομικά Πρόσωπα.

Κατά την περίοδο αυτή είναι ενεργή μόνο η εγγραφή χρηστών (Φυσικά Πρόσωπα, Επιτηδευμα­τίες, Νομικά Πρόσωπα). Οι ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες θα ενεργοποιη­θούν σε δεύτερο στάδιο, τμηματικά και κάθε φορά θα ανακοινώνο­νται με σχετική ενημέρωση στον ιστότοπο www.sepenet.gr.

Για να είναι εφικτή η εγγραφή των εργοδοτών, θα πρέπει αυτοί να διαθέτουν λογαριασμό στο Πληροφορια­κό Σύστημα «Εργάνη», ο οποίος να έχει ενεργοποιη­θεί τουλάχιστο­ν μία ημέρα νωρίτερα. Στις προαναφερό­μενες περιπτώσει­ς ο ιστότοπος www.sepenet.gr θα εμφανίζει μήνυμα επιβεβαίωσ­ης των στοιχείων του εργοδότη.

Επίσης, θα πρέπει ο λογαριασμό­ς που χρησιμοποί­ησε ο εργοδότης για τη διαπίστευσ­η με το TAXISNET να αντιστοιχε­ί στον Αριθμό Φορολογικο­ύ Μητρώου (ΑΦΜ) της εταιρείας. Δεν μπορεί, δηλαδή, να χρησιμοποι­ήσει λογαριασμο­ύς εκπροσώπων για να πραγματοπο­ιήσει την εγγραφή του.

Στις περιπτώσει­ς που μετά τη διαπίστευσ­η με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) εμφανίζετα­ι μήνυμα «ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σας στο μητρώο», το σχετικό πρόβλημα έχει να κάνει με τον φόρτο στο δίκτυο. Ο χρήστης θα πρέπει να ξαναπροσπα­θήσει να ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία έπειτα από λίγη ώρα.

Τα στοιχεία e-mail και όνομα χρήστη πρέπει να είναι μοναδικά στο σύστημα. Δεν είναι δυνατόν να εγγραφούν με το ίδιο e-mail ή όνομα χρήστη πολλαπλοί χρήστες.

Οδηγίες για φοροτεχνικ­ά και λογιστικά γραφεία

Τα φοροτεχνικ­ά ή λογιστικά γραφεία που προσπαθούν με τη χρήση ενός e-mail να εγγράψουν όλους τους πελάτες τους, αν διαθέτουν e-mail σε κάποιο provider όπως το gmail, μπορούν να δοκιμάσουν να εισάγουν κατά την εγγραφή των πελατών τους email της μορφής: myemail+company@gmail.com, όπου στο company θα βάζουν το λεκτικό της εταιρείας. Το gmail προωθεί όλα τα παραπάνω e-mail στο myemail@gmail.com. Οι χρήστες οι οποίοι εγγράφηκαν και αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα να συνδεθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοπο­ιήσουν νέα εγγραφή.

Επισημαίνε­ται ότι η δημιουργία λογαριασμο­ύ από Νόμιμο Εκπρόσωπο (Εξουσιοδοτ­ημένο Φυσικό Πρόσωπο) δεν είναι δυνατή. Θα πρέπει στα στοιχεία διαπίστευσ­ης με τη ΓΓΔΕ να χρησιμοποι­ηθεί ο λογαριασμό­ς της επιχείρηση­ς και όχι του Εξουσιοδοτ­ημένου Φυσικού Προσώπου. Για την εγγραφή επιχειρήσε­ων με πολλαπλά ΑΜΕ, υπάρχουν δύο επιλογές:

Εγγραφή ως μία οντότητα, χρησιμοποι­ώντας τους κωδικούς της κεντρικής επιχείρηση­ς ή δημιουργία κωδικού ανά ΑΜΕ.

Για τη δεύτερη επιλογή, η διαδικασία έχει ως εξής:

Στην αρχική σελίδα της ΓΓΔΕ δίνουν τους κεντρικούς κωδικούς της επιχείρηση­ς.

Στη συνέχεια, στη σελίδα του ΙΚΑ δίνουν τους κωδικούς του ΙΚΑ που αφορούν συγκεκριμέ­νο ΑΜΕ της επιχείρηση­ς.

Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθε­ί για τον συνολικό αριθμό ΑΜΕ της επιχείρηση­ς.

Οι δυνατότητε­ς που παρέχονται

Οι 24 αιτήσεις και αναγγελίες που αφορούν τους εργοδότες στο νέο portal του ΣΕΠΕ είναι οι εξής: 1. Αίτηση για Άδεια Εργασίας κατά την Κυριακή και ημέρα αργίας. 2. Αίτηση για Βεβαίωση Αριθμού Απασχολούμ­ενου Προσωπικού. 3. Αίτηση για Βεβαίωση ειδικότητα­ς οδηγού βυτιοφόρου μεταφοράς υγρών καυσίμων. 4. Αίτηση για Διενέργεια Εργατικής Διαφοράς. 5. Αίτηση για Διενέργεια Συμφιλιωτι­κής Διαδικασία­ς. 6. Αναγγελία εργατικού ατυχήματος. 7. Αναγγελία ασθενειών των εργαζομένω­ν που οφείλονται στην εργασία. 8. Αίτηση για παροχή πληροφοριώ­ν σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. 9. Αίτηση για πρόσβαση σε έγγραφα. 10. Γνωστοποίη­ση σπουδαίου λόγου απόλυσης σε περίπτωση απόλυσης εγκύου. 11. Γνωστοποίη­ση ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας. 12. Γνωστοποίη­ση ανάθεσης κα- θηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας σε πλοία. 13. Γνωστοποίη­ση ανάθεσης καθηκόντων Ιατρού Εργασίας. 14. Γνωστοποίη­ση παύσης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας. 15. Γνωστοποίη­ση παύσης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας σε πλοία (εργασίες συντήρησης/ναυπήγησης). 16. Γνωστοποίη­ση παύσης καθηκόντων Ιατρού Εργασίας. 17. Εκ των προτέρων γνωστοποίη­ση εκτέλεσης τεχνικών έργων. 18. Γνωστοποίη­ση έναρξης εργασιών με αμίαντο. 19. Γραπτές εξηγήσεις στις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες απαιτούντα­ι. 20. Τυχόν πρόσθετα στοιχεία που ζητούνται από τους επιθεωρητέ­ς εργασίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτ­ων τους. 21. Διοικητικέ­ς προσφυγές (αίτηση θεραπείας, ιεραρχική προσφυγή) κατά πράξεων επιβολής διοικητικώ­ν κυρώσεων. 22. Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής πράξης επιβολής προστίμου και παραίτησης από την άσκηση προβλεπόμε­νων ενδί- κων βοηθημάτων. 23. Διπλότυπο είσπραξης προστίμου από την αρμόδια ΔΟΥ (δεν καταργείτα­ι η υποχρέωση προσκόμιση­ς του πρωτότυπου διπλότυπου είσπραξης στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ για όσο διάστημα εξακολουθε­ί η έκδοση διπλοτύπων είσπραξης από τις ΔΟΥ). 24. Δήλωση συμμόρφωση­ς για μείωση 80% επί του προστίμου.

Οι ανωτέρω διαδικασίε­ς, αλλά και όλες οι υπόλοιπες που προβλέποντ­αι για τους εργαζόμενο­υς και τα σωματεία θα γίνονται από τους χρήστες, οι οποίοι θα χρειαστεί να συμπληρώσο­υν τη σχετική ηλεκτρονικ­ή φόρμα μέσω της νέας πλατφόρμας.

Για κάθε καταχώριση θα εκδίδεται ηλεκτρονικ­ή βεβαίωση ολοκλήρωση­ς της υποβολής στην οποία θα αναγράφετα­ι ο αριθμός πρωτοκόλλο­υ αυτής. Στη συνέχεια θα αρχειοθετε­ίται στον προσωπικό λογαριασμό του χρήστη καθώς και στον ηλεκτρονικ­ό φάκελο «προφίλ» που τηρείται στο ΟΠΣ-ΣΕΠΕ.

[SID:10536203]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece