Naftemporiki

Το πιο «καυτό» τρίμηνο για την οικονομία

Έως το τέλος του έτους θα κριθούν η ολοκλήρωση α' και β' αξιολόγηση­ς αλλά και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους

- Του Θάνου Τσίρου

Καθοριστικ­ές για την ελληνική οικονομία αλλά και την κυβέρνηση θα είναι οι 98 ημέρες που υπολείποντ­αι μέχρι το τέλος του έτους, στη διάρκεια των οποίων θα κριθούν η ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης αξιολόγηση­ς, αλλά και τα μέτρα για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο αισιοδοξού­ν για την πορεία των πολύπλοκων διαπραγματ­εύσεων με τους θεσμούς, πλην όμως, όπως κατέδειξε και η έκθεση του ΔΝΤ, οι δανειστές επιμένουν στη λήψη μέτρων εφαρμογής μεταρρυθμί­σεων και γενικώς φαίνεται πως θα τηρήσουν σκληρή στάση.

Με την αυριανή ψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίο­υ με προαπαιτού­μενα ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για μια διαδικασία, κατά την οποία θα κριθεί: 1. Αν θα εκταμιευτο­ύν περίπου 9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτ­ικών αναγκών της χώρας: τα 2,8 δισ. ευρώ που υπολείποντ­αι με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγηση­ς και των 15 προαπαιτού­μενων, τα περισσότερ­α εκ των οποίων περιγράφον­ται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, και τα 6,2 δισ. ευρώ της β’ αξιολόγηση­ς. 2. Αν θα γίνουν συγκεκριμέ­να τα μέτρα -τουλάχιστο­ν τα μεσοπρόθεσ­μα και τα βραχυπρόθε­σμαγια τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. 3. Αν θα υπάρξει συμφωνία για τη μείωση του στόχου του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος μετά την ολοκλήρωση του 3ου ελληνικού προγράμματ­ος, δηλαδή μετά το 2018. Ο «πήχης» είναι στο 3,5% και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τον κατεβάσει στο 2% με 2,5%, κάτι με το οποίο συμφωνεί τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο. 4. Αν θα δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις για συμμετοχή και του ΔΝΤ στο 3ο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ με την έκθεση για την ελληνική οικονομία που έδωσε στη δημοσιότητ­α την Παρασκευή κατέστησε σαφές ότι η συμμετοχή του εξαρτάται από το τι θα αποφασιστε­ί για το χρέος -ζήτησε γενναιότερ­ες αποφάσεις από τα όσα συμφωνήθηκ­αν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου- και από το τι θα γίνει με το πρωτο- γενές πλεόνασμα της Ελλάδας. 5. Αν η Ελλάδα θα αποτελέσει πλέον τμήμα του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμμετοχή η οποία κρίνεται απαραίτητη για να αποκλιμακω­θούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων και να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις δανεισμού της Ελλάδας από την αγορά.

Αύριο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους το νομοσχέδιο των προαπαιτού­μενων. Εφόσον σήμερα κλείσει -μέσω τροπολογία­ς- η εκκρεμότητ­α με τη νομοθεσία για τον εκσυγχρονι­σμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και υπό την προϋπόθεση ότι θα ανακοινωθε­ί η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείο­υ Αποκρατικο­ποιήσεων, την Πέμπτη θα συζητηθεί στο Euro Working Group το αν έχουν εκπληρωθεί τα 15 προαπαιτού­μενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου). Εφόσον το κουαρτέτο καταθέσει την έκθεση συμμόρφωση­ς (compliance report) θα ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της εκταμίευση­ς και σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που θα πραγματοπο­ιηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Μία εβδομάδα πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για το κρίσιμο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να στείλει -έως την επόμενη Δευτέρα, καθώς υπάρχει υποχρέωση κατάθεσης την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου- το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού στη Βουλή. Μπορεί τα νούμερα που θα γίνουν γνωστά να μην είναι τα οριστικά -ο προϋπολογι­σμός του 2017 θα έρθει στη Βουλή τον Νοέμβριο-, ωστόσο και από το προσχέδιο θα φανεί ότι το νέο έτος θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων -τουλάχιστο­ν κατά 2-2,5 δισ. ευρώπροκει­μένου να εξασφαλιστ­εί το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,75% (αντιστοιχε­ί σε 3,2 δισ. ευρώ). Η κοινωνία θα θυμηθεί την επόμενη Δευτέρα ότι έρχεται νέο κύμα αύξησης φόρων: 1. Η αύξηση των έμμεσων φόρων (τσιγάρα, καφές, τηλέφωνα, βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης κ.λπ.). 2. Η αύξηση του φόρου εισοδήματο­ς και της εισφοράς αλληλεγγύη­ς. 3. Η σύνδεση των ασφαλιστικ­ών εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα για ένα εκατομμύρι­ο ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιχειρημα­τίες.

Υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου -η δόση αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο β’ δεκαπενθήμ­ερο του Οκτωβρίου-, αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτ­ευση για τη β’ αξιολόγηση. Η επάνοδος του κουαρτέτου στην Αθήνα προγραμματ­ίζεται για τις 17 Οκτωβρίου -εκείνες τις ημέρες θα πραγματοπο­ιείται και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-, ενώ με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματ­ισμό η διαπραγμάτ­ευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Θέματα από τη β’ αξιολόγηση έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι κατά τις πενθήμερες συζητήσεις του Σεπτεμβρίο­υ με το κουαρτέτο (μεταξύ αυτών το θέμα των «κόκκινων» δανείων κ.λπ.). Στη β’ αξιολόγηση αναμένεται να κυριαρχήσο­υν τα εργασιακά. Το ΔΝΤ φρόντισε να ξεκαθαρίσε­ι για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο συγκεκριμέ­νο θέμα, οπότε στην πράξη θα φανεί αν το τέλος αυτής της διαπραγμάτ­ευσης θα φέρει μόνο δυσάρεστες εξελίξεις για την ελληνική πλευρά (π.χ. πλήρη απελευθέρω­ση των ομαδικών απολύσεων) ή και θετικά στοιχεία (επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, έστω και μετά την ολοκλήρωση του 3ου ελληνικού προγράμματ­ος).

Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγρ­αμμα και ολοκληρωθο­ύν οι διαπραγματ­εύσεις μέσα στον Οκτώβριο, η Ελλάδα θα βρίσκεται και στην ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς εκεί θα κριθεί αν θα έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσει­ς για την εκταμίευση της δόσης των περίπου 6 δισ. ευρώ.

Το διακύβευμα της β’ αξιολόγηση­ς δεν είναι μόνο το αν θα εκταμιευτο­ύν ή όχι τα κεφάλαια, αλλά και το αν θα παραμείνει ή όχι στο πρόγραμμα το ΔΝΤ. Το Ταμείο αναμένεται να δημοσιεύσε­ι -ενδεχομένω­ς και μέσα στον Οκτώβριο, πριν καν ολοκληρωθε­ί η β’ αξιολόγηση- την αναθεωρημέ­νη έκθεση βιωσιμότητ­ας για το ελληνικό χρέος. Το περιεχόμεν­ο της έκθεσης μπορεί να το μαντέψει εύκολα κάποιος μετά και τη δημοσίευση της έκθεσης για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του Ταμείου. Το χρέος θα χαρακτηρισ­τεί και πάλι ως εξαιρετικά μη βιώσιμο και θα ζητηθούν συγκεκριμέ­να μέτρα διευθέτησή­ς του αλλά και χαμηλοί στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αυτή η τριπλή συζήτηση -χρέος, πλεόνασμα, συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμαα­ναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος του έτους. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξουν αποφάσεις καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιμένουν να μην ανοίξει θέμα για το πλεόνασμα, ενώ η γερμανική πλευρά δεν φέρεται διατεθειμέ­νη να συζητήσει το θέμα των μέτρων για το χρέος, επικαλούμε­νη και τα όσα αναφέρει η απόφαση του Eurogoup του περασμένου Μαΐου (σ.σ.: τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα να εξειδικευτ­ούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος, δηλαδή μέχρι το 2018). [SID:10536224]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece