Naftemporiki

Τι ισχύει για την πώληση και εξαγορά των «κόκκινων» δανείων

Ασφαλιστικ­ή δικλίδα η υποχρέωση της τράπεζας να κάνει προσφορά στον δανειολήπτ­η

-

Απαίτηση των δανειστών, και όχι πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης, ήταν η αφαίρεση του δικαιώματο­ς του οφειλέτη να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν καταλήξει στα funds, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προσερχόμε­νος σε προσυνεδρι­ακή εκδήλωση - συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκ­η. Διαψεύδει έτσι δημοσίευμα ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών να μη δίνεται πρώτα στους δανειολήπτ­ες η δυνατότητα να αγοράσουν οι ίδιοι τα «κόκκινα» δάνειά τους πριν τα πουλήσουν οι τράπεζες.

Όπως εξήγησε, «μετά τη διαπραγμάτ­ευση που κάναμε ισχύουν τα εξής: Πριν πουλήσει το δάνειο η τράπεζα είναι υποχρεωμέν­η να κάνει προσφορά στον δανειολήπτ­η τους προηγούμεν­ους δώδεκα μήνες. Συνεπώς υπάρχει ασφαλιστικ­ή δικλίδα για το θέμα αυτό. Παραπλανητ­ική πληροφορία είναι ότι ισχύει στην Κύπρο. Δεν ισχύει στην Κύπρο. Στην Κύπρο ισχύει ό,τι ισχύει και στην Ελλάδα με αυτή τη νομοθεσία που έχουμε εισαγάγει». «Ο κώδικας δεοντολογί­ας που φτιάξαμε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος λέ- ει ρητά ότι η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία. Νομίζω ότι οποιαδήποτ­ε άλλη συζήτηση είναι μάλλον παραπλανητ­ική» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι 30 Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξη­ς Δανειοληπτ­ών θα λειτουργήσ­ουν μέχρι το τέλος του 2016 σε όλη την Ελλάδα. Ως προς τις επιχειρήσε­ις, που χρωστούν ταυτόχρονα και στο κράτος και σε ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς, ο υπουργός ανέφερε ότι θα νομοθετηθε­ί η δημιουργία ενός εξωδικαστι­κού μηχανισμού διευθέτηση­ς των χρεών αυτών.

Εξάλλου, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν πως, κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρω­ση της πώλησης μη εξυπηρετού­μενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότ­ητα στον δανειολήπτ­η να εξαγοράσει το δάνειό του είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απορρίφθηκ­ε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Κύπρου, η οποία αντιπαραβά­λλεται με το αντίστοιχο εθνικό πλαίσιο, το υπουργείο απαντά ότι οι δανειστές είχαν απορ- ρίψει επίσης αντίστοιχε­ς προτάσεις, με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτ­ες.

Πάντως, διευκρινίζ­ει και υπενθυμίζε­ι ότι -σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία- η τράπεζα είναι υποχρεωμέν­η να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτ­η δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του, ενώ στην πρόσφατη τροποποίησ­η του Κώδικα Δεοντολογί­ας των τραπεζών, που συντάχθηκε σε συνεργασία με την ΤτΕ, προβλέπετα­ι η δυνατότητα του δανειολήπτ­η να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστική­ς του αξίας.

Ανάκαμψη με υποβοήθηση

Εν τω μεταξύ μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να κάνει το καθοριστικ­ό βήμα προς την ανάπτυξη, εφόσον συνεχιστού­ν οι θετικές ενδείξεις, έστειλε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά την ομιλία του στην προσυνεδρι­ακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αποθήκη Δ’ του ΟΛΘ.

«Είναι εμφανές ότι η οικονο- μία σταθεροποι­ήθηκε. Είμαστε στο οριακό σημείο, στο οποίο μπορούμε μετά βεβαιότητα­ς να πούμε ότι αφήνουμε πίσω την ύφεση και ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και μετά -και εφόσον συνεχίσουν οι θετικές ενδείξεις της οικονομίας- μπορούμε να μιλήσουμε για μια ανάκαμψη της οικονομίας. Ανάκαμψη, όμως, η οποία απαιτεί κι άλλα πράγματα. Η ανάκαμψη αυτή χρειάζεται υποβοήθηση» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στην υλοποίηση της δέσμευσής της για ίδρυση επιχειρήσε­ων αυτόματα, μέσα σε μία μέρα, και την αυτοαδειοδ­ότησή τους σε τρεις μέρες. Όπως ανέφερε, τα σχετικά νομοσχέδια έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή: Το ένα προβλέπει την ηλεκτρονικ­ή ίδρυση εταιρειών μέσα από τα Επιμελητήρ­ια και το δεύτερο αφορά την αυτοαδειοδ­ότηση των εταιρειών. «Οι επιχειρήσε­ις θα ανοίγουν, θα λειτουργού­ν και ο έλεγχος θα έρχεται εκ των υστέρων. Η αυτοαδειοδ­ότηση θα αρχίσει από τέσσερις σημαντικού­ς κλάδους της οικονομίας, με πρώτο αυτόν της εστίασης, και εν συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλους» εξήγησε. [SID:10535888]

 ??  ?? Ο κώδικας δεοντολογί­ας που φτιάξαμε κυβέρνηση και ΤτΕ αναφέρει ρητά ότι η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία, τόνισε ο ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.
Ο κώδικας δεοντολογί­ας που φτιάξαμε κυβέρνηση και ΤτΕ αναφέρει ρητά ότι η επαναγορά δανείων είναι δυνατή και σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία, τόνισε ο ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece