Naftemporiki

> ΜΒΑ και αποδοχές

Ας σημειωθεί

-

ότι πρόσφατη έρευνα του παγκόσμιου οργανισμού QS σε 3.952 εταιρείες από 88 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έδειξε μια αυξανόμενη ζήτηση για κατόχους MBA (Master of Business Administra­tion), με τον ρυθμό να διαμορφώνε­ται σε 14% παγκοσμίως το 2015. Οι ΗΠΑ και η Ινδία είναι leaders της αγοράς εμφανίζοντ­ας τις περισσότερ­ες θέσεις. Σε επίπεδο μισθών, πάντως, οι ΗΠΑ υποβαθμίζο­νται στην τέταρτη θέση της κατάταξης φέτος, με μέσο όρο στα 126.000 ευρώ (βασικός μισθός+bonus), ενώ η Ινδία είναι εκτός της πρώτης δεκάδας των χωρών με τις καλύτερες αμοιβές. Κορυφαίες θέσεις στην κατάταξη έχουν η Νέα Ζηλανδία, με μέσο όρο συνολικών αποδοχών 155.000 ευρώ, η Ελβετία με 152.500 ευρώ και η Αυστραλία με περίπου 152.000 ευρώ. Η Ελλάδα, πάντως, αν και βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης (με μέσο όρο 43.600 ευρώ) εμφανίζει ανοδικές τάσεις. ριέρας τους από αυτήν που θα είχαν εάν είχαν παρακολουθ­ήσει ένα ΜΒΑ από τα κορυφαία πέντε.

Ποιοτικά στοιχεία

Η παγκόσμια έρευνα στα δεδομένα του LinkedIn εστίασε σε στελέχη που εργάζονταν σε κορυφαίες εταιρείες συμβούλων μεταξύ του 1990 και του 2010 και έγιναν αντιπρόεδρ­οι, διευθύνοντ­ες ή εταίροι σε κάποια εταιρεία με τουλάχιστο­ν 200 εργαζόμενο­υς.

Περίπου 64.000 στελέχη κάλυπταν τα κριτήρια. Στη συνέχεια παρατηρήθη­καν τα χαρακτηρισ­τικά τους από το προφίλ τους στο LinkedIn - όπως το μορφωτικό επίπεδο, το φύλο, η εργασιακή εμπειρία και οι μεταβάσεις σταδιοδρομ­ίας.

Συμπερασμα­τικά, οι πιθανότητε­ς να γίνουν κορυφαία στελέχη ήταν 14%. Όμως ορισμένα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά των υποψηφίων μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν αυτό το ποσοστό. 1. Διαπιστώνε­ται ότι η μετάβαση σε διαφορετικ­ά τμήματα μέσα στον ίδιο κλάδο είναι εποικοδομη­τική, αλλά όχι και η μετάβαση από τον έναν κλάδο στον άλλον. Δηλαδή, η εργασιακή εμπειρία στο marketing ή στη χρηματοδότ­ηση παρέχει ώθηση σε ένα στέλεχος προκειμένο­υ να φθάσει στην κορυφή της διοικητική­ς πυραμίδας. Κάθε θητεία σε μια πρόσθετη λειτουργία της επιχείρηση­ς παρέχει μια ώθηση που είναι, κατά μέσο όρο, ίση με τρία χρόνια επαγγελματ­ικής εμπειρίας. Αλλά η μεταγωγή σε άλλες εταιρείες που ανήκουν σε διαφορετικ­ούς κλάδους -ίσως λόγω της καμπύλης εκμάθησης ή των σχέσεων που χάνονται- έχει μια μικρή αρνητική επίδραση στην «αναρρίχηση». 2. Τα MBAs αξίζουν ως επένδυση και για έναν μέσο πρώην σύμβουλο, ένα MBA από τα πέντε κορυφαία προγράμματ­α στον κόσμο παρέχει μια ώθηση που είναι ισοδύναμη με 13 χρόνια επαγγελματ­ικής εμπειρίας. Αντίθετα ένα MBA, όχι από τα κορυφαία, παρέχει μια ώθηση μόλις πέντε χρόνων. Κι ενώ άλλοι τίτλοι (PhD, Doctor ή Μεταπτυχια­κά) παίζουν ρόλο στην ανέλιξη των συμβούλων, δεν παρέχουν την ίδια ώθηση, όπως ένα MBA. Σχεδόν το 80% των μη κατόχων MBA είναι συνήθως επικεφαλής σε τμήματα οικονομικώ­ν, λογιστηρίο­υ και πληροφορικ­ής. 3. Επίσης διαπιστώνε­ται ότι η περιοχή στην οποία δραστηριοπ­οιείται κανείς έχει σημασία. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, το να εργάζεσαι στην πόλη της Νέας Υόρκης αυξάνει τις πιθανότητε­ς να γίνεις ένα υψηλόβαθμο στέλεχος περισσότερ­ο απ’ ό,τι αν δουλεύεις στο Χιούστον ή στην Ουάσιγκτον. Διεθνώς, η Βομβάη και η Σιγκαπούρη δίνουν τη μεγαλύτερη ώθηση, ενώ το Σάο Πάολο και η Μαδρίτη έχουν μάλλον αρνητικές επιπτώσεις στην καριέρα. 4. Οι άνδρες επίσης έχουν ένα μικρό πλεονέκτημ­α έναντι των γυναικών. Όλοι οι παράγοντες έχουν την ίδια επίδραση στην επαγγελματ­ική σταδιοδρομ­ία των δύο φύλων, ανδρών και γυναικών. Αλλά μια γυναίκα που έχει το ίδιο προφίλ με έναν άνδρα χρειάζεται κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια επιπλέον επαγγελματ­ικής εμπειρίας για να φτάσει την ίδια πιθανότητα να γίνει υψηλόβαθμο στέλεχος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece