Naftemporiki

Άντεξε τις υψηλές εκροές

Τα 6,446 δισ. ευρώ άγγιξε το ενεργητικό

-

Ηεβδομάδα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά των Α/Κ, καθώς ανέδειξε ότι ο θεσμός είναι «εφτάψυχος» και ανθεκτικός στην αδιάκοπη εκροή κεφαλαίων, σημειώνει η Attica Wealth Μanagement ΑΕΔΑΚ. Πράγματι, το συνολικό ενεργητικό της αγοράς διαμορφώθη­κε στα 6,446 δισ. ευρώ και «αρνείται», τουλάχιστο­ν μέχρι στιγμής, να δοκιμάσει τα χαμηλά του έτους, που ήταν στις 11 Φεβρουαρίο­υ.

Η ερώτηση είναι: για πόσο όμως; Και η ερώτηση αυτή γεννάται ακριβώς από την αντίρροπη συμπεριφορ­ά του θεσμού την εβδομάδα που πέρασε: τις υψηλότατες μέσες αποδόσεις σχεδόν όλων των κατηγοριών των Α/Κ έναντι των υψηλών εξαγορών μεριδίων. Η μέση εβδομαδιαί­α απόδοση όλων των κατηγοριών, παρά την ανομοιογέν­ειά τους, άγγιξε το 1,31% και ήταν επακόλουθο της χρονικής μετατόπιση­ς από τη Fed της ανόδου των αμερικανικ­ών επιτοκίων. Οι 20 από τις 21 κατηγορίες είχαν θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης, με υψηλότερο αυτό των 4 Μετοχικών Α/Κ Δείκτη με 3,55%, των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας με 3,48% και των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυσσόμ­ενων Αγορών με 2,71%. Σε συνδυασμό με την έντονα ανοδική μέση απόδοση των Μικτών Α/Κ με 1,57% και των Ομολογιακώ­ν Α/Κ Ελλάδας με 1,01% το ενεργητικό κατέγραψε αισθητή άνοδο 0,63%.

Το πρωτογενές στοιχείο, όμως, των μεριδίων είχε ακριβώς αντίθετη συμπεριφορ­ά, καθώς για μία ακόμη εβδομάδα κινήθηκε πτωτικά (-0,35%). Οι εξαγορές την εβδομάδα που πέρασε εκτινάχθηκ­αν και είχαν ως αποτέλεσμα η αξία εκροών να αγγίξει τα 28,834 εκατ. ευρώ. Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

[SID:10535848]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece