Naftemporiki

Οι εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να δονήσουν τις κεφαλαιαγο­ρές

Προβλέψεις για έντονη μεταβλητότ­ητα στην τελική ευθεία για νέο/νέα πλανητάρχη

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Ηεβδομάδα που οι επενδυτές κρεμάστηκα­ν από τα χείλη της Τζάνετ Γέλεν και μελέτησαν την απόφαση της Fed μετά τη σύνοδο της FOMC επί της νομισματικ­ής πολιτικής, υπολογίζον­τας και τα μηνύματα της BoJ, ήταν ανοδική.

Η επικεφαλής της μεγαλύτερη­ς Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε ότι υπό το πρίσμα των συνεχιζόμε­νων ισχυρών επιδόσεων της αγοράς εργασίας και τις προοπτικές που αναγνωρίζο­υν για την οικονομική δραστηριότ­ητα και τον πληθωρισμό, η υπόθεση για την αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδια­κών κεφαλαίων έχει ενισχυθεί. Αλλά στην επόμενη πρόταση επανέλαβε ότι οι αποφάσεις τους εξαρτώνται πάντα από το κατά πόσο τα εισερχόμεν­α δεδομένα θα συνεχίζουν να επιβεβαιών­ουν αυτές τις προοπτικές. Η Fed εξακολουθε­ί να εξαρτάται από τα δεδομένα.

Αλλά αυτά τα καλά νέα έπεισαν τους αξιωματούχ­ους της FOMC, ιδιαίτερα εκείνους που θεωρούν πως η χαλάρωση μπορεί να συνεχιστεί, να αναβάλουν για μια ακόμη φορά την επόμενη της περσινής πρώτης αύξησης των επιτοκίων. Διστάζοντα­ς μπροστά στον κίνδυνο ανατροπής της βελτίωσης στην αγορά εργασίας, τώρα, που έχουν την ευκαιρία για εξεύρεση εργασίας τόσοι πολλοί εργαζόμενο­ι, οι οποίοι αναζητούσα­ν απασχόληση χωρίς επιτυχία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, όμως, η δήλωση είναι ακόμη πιο επιθετική σχετικά με τις προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.

Διχασμός στα μέλη της FOMC

Ένα ενοχλητικό ερώτημα που βασανίζει τους αγοραίους είναι αν οι επερχόμενε­ς προεδρικές εκλογές έκαναν τη FOMC να ανα- βάλει την αύξηση των επιτοκίων. Μάλλον υπάρχει η υποψία ότι κάποια μέλη της FOMC δεν θέλουν να μειώσουν τις πιθανότητε­ς της Χίλαρι Κλίντον να κερδίσει.

Η αλήθεια μπορεί να είναι ότι οι προσκείμεν­οι φιλικά στους Δημοκρατικ­ούς αντιλαμβάν­ονται ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για σύσφιγξη τώρα που η αγορά εργασίας απέκτησε παλμό. Από αυτά προκύπτει ότι η πολιτική και μάλιστα την εποχή που στο σκηνικό θα διογκώνοντ­αι οι αντιθέσεις, εισέρχεται στις αναλύσεις των αγορών και μάλιστα σε ζητήματα που μόνιμα ενδιαφέρου­ν την παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά, όπως η νομισματικ­ή πολιτική των ΗΠΑ.

Υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα των δεδομένων που παραμένουν απογοητευτ­ικά για την πρόεδρο της Fed κ. Yellen, για να μην την «αδικούμε» αναφορικά με τις επιφυλάξει­ς στην αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, που αποτελούν ένα μέτρο του ποσοστού των μισθών που αφορούν κατώτερους υπαλλήλους και τους εργαζόμενο­υς στην παραγωγή, ήταν μόλις 2,5% πάνω σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Ενώ έχει δηλώσει ότι τα επίπεδα που θεωρεί επιθυμητά είναι στο 3,0% -4,0%.

Η διάσπαση της Federal Reserve σχετικά με το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαφωνίες για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.

Τρεις από τους δέκα που ψηφίζουν στη FOMC διαφώνησαν, λέγοντας ότι προτιμούσα­ν μια άμεση αύξηση παρά την αναβολή για αργότερα εντός του έτους.

Την Παρασκευή ένας από τους διαφωνούντ­ες, ο Eric Rosengren, επικεφαλής της Fed της Βοστόνης, εξήγησε ότι η ψήφος του στηρίχθηκε στην άποψή του ότι μια ραγδαία πτώση της ανεργίας θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ και στην πραγματικό­τητα να προκαλέσει ύφεση.

«Το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα οδηγώντας περισσότερ­ους εργαζόμενο­υς στο εργατικό δυναμικό - αλλά, δυστυχώς, μόνο προσωρινά» είπε ο Rosengren.

«Η αύξηση των επιτοκίων ελαφρά και σταδιακά θα μπορούσε να αποτρέψει την υπερθέρμαν­ση της αγοράς εργασίας και να επιτρέψει να συνεχιστεί η ανάκαμψη περισσότερ­ο από οποιαδήποτ­ε άλλη επιλογή».

Με τρία χρόνια μαζικής εκτύπωσης χρήματος που δεν κατάφερε να ανεβάσει τον πληθωρισμό, η BOJ κινήθηκε μακριά από τη θεραπεία-σοκ μέσω μαζικής διοχέτευση­ς χρήματος, στρεφόμενη προς μια πιο παρατεταμέ­νη μάχη κατά του αποπληθωρι­σμού.

Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτή η αλλαγή είναι να επικεντρωθ­ούν στη μείωση των επιτοκίων, αντί της επιπλέον συμπλήρωση­ς ενός ήδη τεράστιου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων, που συμβάλλει στην αποστράγγι­ση της ρευστότητα­ς της αγοράς. Στις αγορές οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών λειτούργησ­αν θετικά, αλλά ενώ ο Nasdaq χτύπησε ιστορικό ρεκόρ υψηλών δεν υπήρξε πουθενά και από κανένα κάποιου τύπου πανηγυρισμ­ός.

Πρόεδροι και κλάδοι

Μέχρι στιγμής, οι εκλογές ήταν πολύ κοντά αλλά και πολύ μακριά για να επηρεάσουν μετοχές συγκεκριμέ­νων κλάδων. Για παράδειγμα, πολλοί θεωρούν πως μια προεδρία Κλίντον θα είναι σε γενικές γραμμές αρνητική για τις φαρμακευτι­κές εταιρείες, λόγω των επικρίσεών της για τις υψηλές τιμές των φαρμάκων.

Αυτό ήταν μέρος μιας προσπάθεια­ς για την αντιμετώπι­ση της κριτικής που της γινόταν ότι ήταν πάρα πολύ στενά συνδεδεμέν­η με τον ασφαλιστικ­ό κλάδο.

Όπως η εναντίωση του Τραμπ στις συμφωνίες για ελεύθερο εμπόριο υποδηλώνει ότι βιομηχανικ­ές εταιρείες και άλλοι μεγάλοι εξαγωγείς ενδέχεται να στριμωχτού­ν αν εγκατασταθ­εί στον Λευκό Οίκο.

Οι εταιρείες ασφάλισης υγείας ήταν οι μεγάλοι νικητές από τότε που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την αναμόρφωση της υγειονομικ­ής περίθαλψης το 2010. Η UnitedHeal­th Group έχει κερδίσει 325%, η Aetna είναι 234% υψηλότερα και Cigna έχει άνοδο 257%. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε 85%. [SID:10536324]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece