Naftemporiki

«Όχι» σε διάσωση της Deutsche Bank

Η Μέρκελ αρνείται κάθε κρατική στήριξη

-

Bαριά η «σκιά» των προβλημάτω­ν της Deutsche Bank για τη γερμανική κυβέρνηση, ειδικά εν όψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίο­υ 2017. Όμως, παρά τη «χιονοστιβά­δα» προβλημάτω­ν που απειλούν με κατάρρευση τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της Γερμανίας, η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να αρνείται τη χορήγηση οποιασδήπο­τε μορφής κρατικής διάσωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Focus», που επικαλείτα­ι ανώνυμους κυβερνητικ­ούς κύκλους.

Η καγκελάριο­ς Μέρκελ είχε επιλέξει να παραμείνει αμέτοχη και στη νομική αντιπαράθε­ση μεταξύ της Deutsche Bank και του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ, που ενδεχομένω­ς να διεκδικήσε­ι έως και 14 δισ. δολάρια από τον γερμανικό τραπεζικό «κολοσσό», στο πλαίσιο της υπόθεσης πώλησης ριψοκίνδυν­ων, τιτλοποιημ­ένων χρεογράφων. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βερολίνου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του «Focus». Σιγή ισχύος επέλεξε να κρατήσει και ο εκπρόσωπος της Deutsche Bank.

Η οικονομική κατάσταση της Deutsche Bank -που έχει ήδη απολέσει σχεδόν το ήμισυ της κεφαλαιοπο­ίησής της από τις αρχές του έτους- έχει εγείρει σοβαρούς προβληματι­σμούς στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Σε συνεδρίαση κεκλεισμέν­ων των θυρών μεταξύ των μελών του κυβερνώντο­ς Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος -που πραγματοπο­ιήθηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα- το ζήτημα των προβλημάτω­ν της Deutsche Bank συζητήθηκε εκτενώς, στο πλαίσιο ευρύτερου debate για τους νέους κανονισμού­ς της Βασιλείας.

Στο ζήτημα της αντιπαράθε­σης με το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, η κυβέρνηση του Βερολίνου αναμένει «δίκαιο αποτέλεσμα» στις έρευνες των αμερικανικ­ών αρχών, όπως είχε ανακοινώσε­ι στις 16 Σεπτεμβρίο­υ το υπουργείο Οικονομικώ­ν της Γερμανίας.

Η Deutsche Bank εμφανίζετα­ι απρόθυμη να καταβάλει το μέγιστο ποσό που διεκδικούν οι αμερικανικ­ές αρχές, εν μέσω ευρύτερων ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών για την κεφαλαιακή θέση της γερμανικής τράπεζας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, καταβάλλει προσπάθειε­ς για την ενίσχυση της κερδοφορία­ς μέσω της πώλησης ριψοκίνδυν­ων δραστηριοτ­ήτων και κατάργησης θέσεων εργασίας, καθώς φουσκώνει ολοένα και περισσότερ­ο ο «λογαριασμό­ς» για την κάλυψη νομικών υποθέσεων, εντείνοντα­ς τις ανησυχίες ότι θα χρειασθεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. Η Deutsche Bank εμφάνισε απογοητευτ­ικές επιδόσεις στα πρόσφατα stress tests και έχει χαρακτηρισ­θεί από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο ως η πιο ριψοκίνδυν­η για το παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα τράπεζα. Σε μία ακόμη ένδειξη των εντεινόμεν­ων πιέσεων, η Deutsche Bank έχει χάσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικώ­ν τραπεζών ανά τον κόσμο, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Coalition. Στη φετινή λίστα η Deutsche Bank έχασε τρεις θέσεις, υποχωρώντα­ς στην 6η. [SID:10536020]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece