Naftemporiki

«Σκουπίδια» η Τουρκία κατά τη Moody's

Υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής κατάταξης στο Ba1

-

Στην κατηγορία των «σκουπιδιών» υποβαθμίσθ­ηκε η πιστοληπτι­κή κατάταξη της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s, στην πρώτη αξιολόγηση του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου, με τον οίκο να επικαλείτα­ι τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τις ενδείξεις οικονομική­ς επιβράδυνσ­ης.

Η Moody’s αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτι­κή κατάταξη της Τουρκιάς, από τη βαθμίδα Baa3 στην Ba1, διατηρώντα­ς πάντως «σταθερή» την προοπτική της χώρας, σημειώνον- τας ότι η «ευέλικτη» οικονομία της και τα ισχυρά φορολογικά έσοδά της εξισορροπο­ύν τις πιέσεις που δέχεται το ισοζύγιο πληρωμών της.

Ο οίκος Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσε­ι την Τουρκία κατά δύο μονάδες αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος. Ο Fitch θα ανακοινώσε­ι τις δικές του εκτιμήσεις στις αρχές του 2017, αποτελώντα­ς πλέον τον μοναδικό οίκο που αξιολογεί την Τουρκία στη βαθμίδα investment­grade.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικρίνει το καλοκαίρι τους οίκους αξιολόγηση­ς, υποστηρίζο­ντας ότι οι αξιολογήσε­ις τους έχουν πολιτικά κίνητρα. Κατηγόρησε μάλιστα τον S&P ότι παίρνει το μέρος των πραξικοπημ­ατιών.

Ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τζανικλί, σχολιάζοντ­ας την απόφαση του Moody’s, είπε ότι ο οίκος αγνόησε τις μεταρρυθμί­σεις και τα μέτρα που λαμβάνει η Άγκυρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη. «Παρά τους παγκόσμιου­ς και περιφερεια­κούς κινδύνους, ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Ο οίκος Moody’s βλέπει επιβράδυνσ­η της τουρκικής οικονομίας στο 2,7% τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με το 5,5% που ήταν κατά τα τέσσερα πρώτα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας. Με την υποβάθμιση αναμένεται να επιδεινωθο­ύν οι δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει ήδη η Τουρκία στην προσέλκυση ξένου κεφαλαίου, αναγκαίου για τη χρηματοδότ­ηση του ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών, του τέταρτου μεγαλύτερο­υ μεταξύ των οικονομιών του G20. [SID:10535943]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece