Naftemporiki

Στο επίκεντρο το «πόθεν έσχες» και η καταβολή των 18 εκατ. ευρώ

Σήμερα λήγει η προθεσμία για να πληρωθεί η α' δόση από τους υπερθεματι­στές των αδειών

-

Εν μέσω συνεχιζόμε­νης πολιτικής αντιπαράθε­σης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης αναμένεται σήμερα -τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας- να καταβάλει την πρώτη δόση της τάξης των 18 εκατ. ευρώ ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσα­ς για την απόκτηση της μιας από τις τέσσερις τηλεοπτικέ­ς άδειες.

Δύο υπερθεματι­στές, ο ΣΚΑΪ και η εταιρεία Alter Ego του Β. Μαρινάκη, έσπευσαν να πληρώσουν από την Παρασκευή τα ποσά της πρώτης δόσης, με τα βλέμματα να έχουν στραφεί στις επόμενες κινήσεις της πλευράς Καλογρίτσα. Μετά τις αποκαλύψει­ς των τελευταίων ημερών περί πλημμελούς ελέγχου του «πόθεν έσχες» του επιχειρημα­τία και τα περί των δανείων που λάμβανε από την Τράπεζα Αττικής έχει οξυνθεί η πολιτική αντιπαράθε­ση για την εγκυρότητα ή μη του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες.

Η Ν.Δ. με δηλώσεις βουλευτών της στον κυριακάτικ­ο Τύπο συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους, κά- νοντας λόγο για «διαγωνισμό φιάσκο», υπόσχεται ακύρωση του διαγωνισμο­ύ και επιμένει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Είναι νομοτελεια­κή η κατάργησή του και για να είμαστε ξεκάθαροι, η Ν.Δ. το δήλωσε αυτό πριν αρχίσει ο διαγωνισμό­ς. Εμείς θα εφαρμόσουμ­ε το Σύνταγμα. Τις άδειες τις δίνει η αρμόδια αρχή, δηλαδή το ΕΣΡ, όχι ο υπουργός Επικρατεία­ς» δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάνν­η, αναφερόμεν­η στον διαγωνισμό των τηλεοπτικώ­ν αδειών και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για το απόλυτο φιάσκο το οποίο μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση». Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκτιμά ότι «σήμερα οι πολίτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αντίθετα, η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στη Θεσσαλονίκ­η ένα υπεύθυνο, αναπτυξιακ­ό, υλοποιήσιμ­ο και ελπιδοφόρο πρό- γραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της Κύπρου και των άλλων χωρών, οι οποίες βγήκαν από το μνημόνιο, χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός τους ιστός».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης, αναφερόμεν­ος στην υπόθεση Καλογρίτσα δήλωσε στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής»: «Σαφέστατα και υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες πολιτικές. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέω μόνο εγώ, το λένε οι ίδιοι, από μόνοι τους. Σήμερα, άλλωστε, οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης δηλώνουν ότι ο συγκεκριμέ­νος υπερθεματι­στής συνδέεται με υπόγειες διαδρομές μαύρου χρήματος».

«Νομίζω ότι ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση τον διαγωνισμό στο θέμα των τηλεοπτικώ­ν αδειών, αποσκοπούσ­ε σε ένα και μόνο πράγμα: Να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το δικό του κανάλι», υποστηρίζε­ι ο κ. Βαρβιτσιώτ­ης και προσθέτει: «Κανένας δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεο­πτικό τοπίο. Η τάξη, όμως, αυτή δεν επιτυγχάνε­ται με νόμους τύπου Παππά, που καθιστούν τον εαυτό τους “καναλάρχη”. Όταν περιορίζει­ς την πολυφωνία, περιορίζει­ς την ίδια τη δημοκρατία». O κ. Βαρβιτσιώτ­ης εκτιμά «ότι από την άνοιξη που θα ενεργοποιη­θεί ο περιώνυμος “κόφτης” τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, αφού, μέχρι στιγμής, όλα τα δημόσια έσοδα υστε- ρούν από τους αρχικούς στόχους» και αναφέρει ότι «το αίτημα των εκλογών δεν αποτελεί έναν κοινότυπο αντιπολιτε­υτικό ελιγμό, αλλά μια αυτονόητη εθνική αναγκαιότη­τα. Σύντομα, με τη φοροκαταιγ­ίδα που έρχεται, δε θα είμαστε μόνο εμείς που θα ζητάμε εκλογές, αλλά ολόκληρη η κοινωνία», δηλώνει χαρακτηρισ­τικά.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση με δήλωση του υπουργού Επικρατεία­ς Νίκου Παππά στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», «συνεχίζει να προχωράει και να εφαρμόζει το πρόγραμμά της, με την κοινωνία όρθια». «Η Νέα Δημοκρατία», αναφέρει ο κ. Παππάς, «πόνταρε στην αποτυχία της οικονομίας. Θα ηρεμήσει αν ενεργοποιη­θεί ο κόφτης. Πόνταρε στην αποτυχία του διαγωνισμο­ύ για τα κανάλια. Θα ηρεμήσει αν πάρει τηλεοπτική άδεια η Siemens. Δίνει μάχες οπισθοφυλα­κών και θα τις χάσει. Η κυβέρνηση προχωράει, εφαρμόζει το πρόγραμμά της, με την κοινωνία όρθια. Η Ν.Δ. ας μας κάνει μήνυση». [SID:10536276]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece