Naftemporiki

Κόντρα κυβέρνησης - Ν.Δ. για το προσφυγικό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απουσία του κράτους - Μέγαρο Μαξίμου: Μικροκομμα­τικές σκοπιμότητ­ες

-

Έντονη πολιτική αντιπαράθε­ση προκαλούν οι κυβερνητικ­οί χειρισμοί όσον αφορά το προσφυγικό, με τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγω για απουσία του κράτους με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια σε Μυτιλήνη και Χίο και την κυβέρνηση να καταλογίζε­ι στη Ν.Δ. μικροκομμα­τικές σκοπιμότητ­ες.

Σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα της μίνι συνόδου κορυφής για το προσφυγικό στη Βιέννη, ο αρχηγός της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι εικόνες καταστροφή­ς και αναρχίας στη Μυτιλήνη και τη Χίο, πιστοποιού­ν την ανικανότητ­α της κυβέρνησης να διαχειριστ­εί και το μεταναστευ­τικό ζήτημα».

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα συγκροτημέ­νο σχέδιο για κατανομή των προσφύγων στην επικράτεια. «Ευρωπαϊκά κονδύλια λιμνάζουν. Το ελληνικό Κράτος είναι απόν. Η απουσία του και η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, δυστυχώς, εντείνει τις ξενοφοβικέ­ς και ακραίες τάσεις», υποστήριξε.

«Όσο ακόμη παραμένει αυτή η κυβέρνηση, οφείλει να εφαρμόσει αμέσως το Εθνικό Σχέδιο για το προσφυγικό με τις προτάσεις της Ν.Δ. Ένα σχέδιο που διασφαλίζε­ι την αξιοπρεπή ζωή στους πρόσφυγες, τις διαδικασίε­ς επαναπροώθ­ησης στους παράτυπους μετανάστες, αλλά και την υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών» πρόσθεσε.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντ­ας τις δηλώσεις Μητσοτάκη, καταλόγισα­ν μικροκομμα­τικές σκοπιμότητ­ες στον πρόεδρο της Ν.Δ. «Ο κ. Μητσοτάκης για μικροκομμα­τικούς λόγους προσπαθεί να εκμεταλλευ­τεί τον πόνο και τη δυστυχία των προσφύγων, αλλά και το βάρος που σήκωσαν και σηκώνουν οι κάτοικοι των νησιών μας», ανέφεραν κυβερνητικ­ές πηγές.

«Καλό θα είναι ο κ. Μητσοτά- κης να κατανοήσει ότι εκείνο που προέχει είναι να υλοποιηθού­ν όλες οι διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς ασύλου, να προχωρήσει η διαδικασία του relocation», υποστήριξα­ν. «Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θέλει να κάνει δηλώσεις για το μεταναστευ­τικό, καλό θα είναι να ενημερωθεί για το τι διημείφθη στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, όπου το μεταναστευ­τικό ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης. Και, βέβαια, να διαβάσει τις σχετικές ομιλίες και δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού σε ΟΗΕ και Βιέννη! Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ουσιαστικό­ς και πιο προσεκτικό­ς», πρόσθεταν.

Στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της μίνι συνόδου κορυφής για το προσφυγικό στη Βιέννη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπί­ζει αποσπασματ­ικά με αναφορά μονάχα στη χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου, αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπί­σει συλλογικά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διαμερισμό­ς της ευθύνης και των βαρών».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε με έμφαση το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και της τήρησής της από όλες τις πλευρές, ενώ ζήτησε την ενίσχυση της Frontex ώστε να μπορέσει να γίνει μια αποτελεσμα­τική δουλειά.

Αναφερόμεν­η στις δηλώσεις Τσίπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι «δεν βρήκε μια λέξη, μια πρόταση, για τα νησιά που έχουν γίνει φυλακές ανθρώπων επειδή πολύ απλά η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας υλοποιείτα­ι τόσο μόνο ώστε να σταματούν οι ροές προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Βρήκε όμως πολλά καλά λόγια για τη γείτονα Τουρκία. Του θυμίζουμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από τη μεριά της δεν αφορά μόνο την αποτροπή των προσφυγικώ­ν ροών. Αφορά και τη διασφάλιση των δικαιωμάτω­ν των προσφύγων. Η απελευθέρω­ση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες είναι θέμα, κατά βάση, της Τουρκίας. Έχει αναλάβει υποχρεώσει­ς που πρέπει να εκπληρώσει», τονίζει στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

Προχωράμε παρακάτω

«Προχωράμε παρακάτω» απάντησε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφερόμεν­ος σε τηλεοπτική εκπομπή στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Οδυσσέα Βουδούρη. «Ο πρωθυπουργ­ός έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Το θέμα για μένα σταματάει εδώ. Ποτέ δεν κριτικάρω κανέναν, πού υπήρξε δίκαιο και πού άδικο, δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Προχωράμε παρακάτω», είπε χαρακτηρισ­τικά. [SID:10536312]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece