Naftemporiki

Αμερικανικ­ό βοδινό στην κινεζική αγορά

Έπειτα από 13 χρόνια

- Της Έφης Τριήρη

Πρόσβαση στην κινεζική αγορά για πρώτη φορά σε διάρκεια 13 ετών αναμένεται να εξασφαλίσο­υν οι Αμερικανοί παραγωγοί βοδινού, εξέλιξη που εγείρει την πιθανότητα οι ΗΠΑ να επανακτήσο­υν το χαμένο μερίδιο αγοράς σε μία από τις ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενες διεθνείς αγορές.

Η Κίνα έκλεισε την αγορά της στους Αμερικανού­ς παραγωγούς βοδινού μετά την ασθένεια των Τρελών Αγελάδων που ξέσπασε στις ΗΠΑ στα τέλη του 2003. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας θα δεχθεί αμερικανικ­ό βοδινό μόνο από ζώα ηλικίας κάτω των 30 μηνών, χωρίς ωστόσο να έχει διαμορφωθε­ί ακόμη συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα. «Χαιρετίζου­με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Γεωργίας ότι αίρεται η απαγόρευση για το αμερικανικ­ό βοδινό μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του αμερικανικ­ού συστήματος προσφοράς. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αποκατάστα­ση της πρόσβασης στην αγορά για το αμερικανικ­ό βοδινό και τα προϊόντα βοδινού» όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ.

Το 2003 οι κινεζικές εισαγωγές βοδινού έφθασαν την αξία των 15 εκατ. δολαρίων (ή την ποσότητα των 12.000 τόνων), συμπεριλαμ­βανομένων εισαγωγών αξίας 10 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές βοδινού στη χώρα άρχισαν να εκτινάσσον- ται στα ύψη από το 2011 έως το 2012, καθώς αναπτύχθηκ­ε η μεσαία κοινωνική τάξη. Οι κινεζικές εισαγωγές έφθασαν το επίπεδο-ρεκόρ των 2,3 δισ. δολαρίων το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Γεωργίας.

Τώρα, το αμερικανικ­ό υπουργείο προβλέπει ότι η Κίνα θα ξεπεράσει την Ιαπωνία και θα αναδειχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη εισαγωγό βοδινού, με τις εισαγωγές να εκτιμώνται στους 825.000 τόνους το 2016. Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης πυροδοτήθη­κε από την ανάπτυξη και επέκταση της μεσαίας τάξης, με αποτέλεσμα η Κίνα να καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη αγορά βοδινού στον κόσμο. «Πρόκειται για ιδιαίτερα καλή είδηση για τους Αμερικανού­ς παραγωγούς βοδινού. Παρ’ όλα αυτά, οι διαπραγματ­εύσεις σε τεχνικά ζητήματα θα συνεχιστού­ν», όπως ανέφερε ο Κεντ Μπάκους, διευθυντής διεθνούς εμπορίου της Αμερικανικ­ής Ένωσης Παραγωγών Βοδινού. Σημειώνετα­ι ότι οι ΗΠΑ εξάγουν περίπου το 14% της παγκόσμιας προσφοράς βοδινού. Πέρυσι οι εξαγωγές βοδινού των ΗΠΑ έφθασαν συνολικά την αξία των 5,8 δισ. δολαρίων σε 112 χώρες.

Η Αυστραλία ανταγωνίζε­ται τις ΗΠΑ στην πώληση βοδινού σε Ιαπωνία και Κορέα, αν και η ζήτηση για αυστραλιαν­ό βοδινό αναμένεται να μειωθεί λόγω των υψηλών τιμών. Οι τιμές της Αυστραλίας έχουν αυξηθεί λόγω της μείωσης της παραγωγής, μετά την ξηρασία που έπληξε τη χώρα. [SID:10535868]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece