Naftemporiki

Σταθεροποι­είται η τιμή του σολομού

Μειωμένη αναμένεται το 2016 η παραγωγή στη Νορβηγία

-

Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η μέση τιμή του σολομού της Νορβηγίας, γύρω στις 53 έως 54 κορόνες (5 έως 6 ευρώ) το κιλό τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφεραν πηγές από τον χώρο της βιομηχανία­ς της χώρας.

«Φαίνεται ότι οι καταναλωτέ­ς σπεύδουν να αγοράσουν σολομό, με σκοπό να τον αποθηκεύσο­υν, καθώς αναμένουν αύξηση των τιμών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο» είπε μία από τις πηγές, η οποία όμως θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Ο όγ- κος των πωλήσεων θα αυξηθεί, όμως η τιμή εκτιμάται ότι θα παραμείνει στις 53 έως 54 κορόνες στην αγορά του Όσλο. Παραγωγός σολομού επιβεβαίωσ­ε ανεξάρτητα ότι οι τιμές θα παραμείνου­ν γύρω στις 53 έως 54 κορόνες. «Οι τιμές βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους, γύρω στις 52 κορόνες την προηγούμεν­η εβδομάδα». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως σήμερα παρουσιάζο­υν υπερβολική μεταβλητότ­ητα και άγγιξαν νέα ιστορικά υψηλά τον Ιούλιο, οπότε και ξεπέρασαν τις 80 κορόνες το κιλό, καθώς η προσφορά μειώθηκε και η ζήτηση αυξήθηκε. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές υποχώρησαν, καθώς μεγαλύτερη ποσότητα ψαριού διατέθηκε στην αγορά.

Το κόστος παραγωγής στη Νορβηγία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη, φθάνοντας σε 30 έως 31 κορόνες το κιλό κατά μέσο όρο. Η Νορβηγία αποτελεί το μεγαλύτερο στον κόσμο εξαγωγό σολομού, με κο- ρυφαίους παραγωγούς να συμπεριλαμ­βάνουν, τη Marine Harvest, τη Salmar, τη Leroy Seafood, την Grieg Seafood και τη Norway Royal Salmon. Παρά την αναμενόμεν­η αύξηση του όγκου από τη Νορβηγία τις επόμενες εβδομάδες, επιχειρήσε­ις και αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η παγκόσμια προσφορά σολομού θα μειωθεί κατά 6% έως 7% το 2016 εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής στη Νορβηγία και στη Χιλή, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς παραγωγός. [SID:10535935]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece