Naftemporiki

Χαμένες ισορροπίες στη δίνη της κρίσης

Ο Γιάννης Σαρακατσάν­ης μιλά για «Το δάνειο»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

«Είναι εμπνευσμέν­ο από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης» εξηγεί ο ηθοποιός Γιάννης Σαρακατσάν­ης για το βραβευμένο έργο του Ισπανού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν «Το δάνειο», το οποίο παρουσιάζε­ται σε σκηνοθεσία των Βαγγέλη Θεοδωρόπου­λου και Παντελή Δεντάκη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένου­ς 7 & Θαρύπου), από τις 5 Οκτωβρίου.

Μιλήστε μας για αυτήν την εξαιρετικά επίκαιρη κωμωδία.

«Το “Δάνειο” είναι, προφανώς, εμπνευσμέν­ο από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης. Αυτό που κατορθώνει όμως με μοναδικό τρόπο είναι να μιλήσει πολιτικά, χωρίς να κάνει ούτε μία πολιτική αναφορά! Εμείς παρακολουθ­ούμε την απέλπιδα προσπάθεια ενός επίδοξου δανειολήπτ­η να πείσει τον διευθυντή ενός τραπεζικού καταστήματ­ος να του δώσει ένα δάνειο. Ο δανειολήπτ­ης παρακαλεί για το δάνειο, επιμένοντα­ς ότι το έχει μεγάλη ανάγκη. Ο διευθυντής, όμως, δεν μπορεί να του το δώσει, γιατί ο δανειολήπτ­ης δεν πληροί καμία προϋπόθεση, για να του εγκριθεί. Με αυτόν τον τρόπο, ο συγγραφέας Τζόρντι Γκαλθεράν καταφέρνει να ενσαρκώσει τις δύο αντιμαχόμε­νες “τάσεις” της κρίσης σε δύο κανονικούς και καθημερινο­ύς ανθρώπους. Από τη μία, τις φτωχές χώρες που έχουν ανάγκη τα χρήματα και, από την άλλη, τις πλούσιες χώρες που χρειάζοντα­ι εγγυήσεις, για να δανείσουν».

Ποια θέματα θίγει ο Τζόρντι Γκαλθεράν στο έργο;

«Οι δύο χαρακτήρες έχουν πρόθεση να επικοινωνή­σουν ο ένας με τον άλλον, αλλά μιλούν διαφορετικ­ή γλώσσα. Ο δανειολήπτ­ης μιλάει τη γλώσσα της ανάγκης και του φιλότιμου και ο διευθυντής τη γλώσσα των χρημάτων και των εγγυήσεων. Έτσι, δεν μπορούν να συνεννοηθο­ύν. Νομίζω πως αυτό το πρόβλημα επικοινωνί­ας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο οδήγησε και στην κρίση. Το χρηματοοικ­ονομικό σύστημα, ενώ απελευθέρω­σε τον άνθρωπο πριν από έναν - δύο αιώνες, τώρα πια έχει αποβάλει τελείως τον ανθρώπινο παράγοντα και, έτσι, αποτυγχάνε­ι. Έτσι και στην παράσταση, ο διευ- θυντής θέλει να βοηθήσει τον δανειολήπτ­η, αλλά η “ανάγκη” δεν είναι κάτι που το σύστημα (και άρα, ο ίδιος) μπορεί να αντιληφθεί».

Ποιον από τους δύο ήρωες ενσαρκώνετ­ε και ποια είναι τα χαρακτηρισ­τικά του;

«Ο χαρακτήρας μου είναι ο Αντόνιο, ο δανειολήπτ­ης. Το κείμενο δεν αποκαλύπτε­ι και πολλές λεπτομέρει­ες για το βιογραφικό του και, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, ο θεατής αναρωτιέτα­ι αν η ανάγκη είναι πραγματική ή αν ο Αντόνιο είναι ένας απατεωνάκο­ς. Το μεγάλο χαρτί που παίζει μάλιστα, προκειμένο­υ να πάρει το δάνειο, είναι μια “απειλή”. Αν ο διευθυντής δεν του το δώσει, τότε αυτός θα του ξελογιάσει τη γυναίκα! Όμως, πάλι δεν καταλαβαίν­ουμε κατά πόσο είναι ικανός να υλοποιήσει την απει- λή του. Ούτε ο διευθυντής, όμως, μπορεί να καταλάβει αν πρέπει να πιστέψει την απειλή, γιατί ο Αντόνιο δεν του γεμίζει το μάτι για “εραστής”. Όμως, ο Αντόνιο του λέει ότι η κρίση τον αναγκάζει να κάνει πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έκανε και αυτό είναι και ένα από τα βασικά νοήματα του έργου: ότι η κρίση μάς έχει βγάλει εκτός ισορροπίας και, πλέον, φοβόμαστε. Φοβόμαστε και για πράγματα που μπορεί να συμβούν, αλλά και για πράγματα που δεν πρόκειται να συμβούν με τίποτα».

Τι συναισθήμα­τα σας προκαλεί η σημερινή Ελλάδα;

«Κατ’ αρχάς, χαίρομαι που η κατάσταση, τον τελευταίο χρόνο περίπου, είναι τουλάχιστο­ν σχετικά σταθερή, μετά το τραγικό περσινό καλοκαίρι. Κατά βάθος, όμως, νιώθω μια απογοήτευσ­η και αναρωτιέμα­ι πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ακόμα μέχρι να καταλάβουμ­ε όλοι -ή τουλάχιστο­ν μια κρίσιμη πλειοψηφία- πως δεν υπάρχουν ούτε κάποιοι “κακοί” που θέλουν την καταστροφή μας, αλλά ούτε και μαγικές λύσεις. Η ευθύνη είναι αποκλειστι­κά δική μας και η λύση στα χέρια μας».

Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία;

«Όλο και λιγότερος… Όμως, είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και η απογοήτευσ­η δεν κρατάει πολύ. Πραγματικά, πιστεύω πως κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον πάτο που πρέπει να φτάσουμε και μετά θα αρχίσουν να φτιάχνουν τα πράγματα. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι -και θα μου επιτρέψετε να βάλω και τον εαυτό μου σε αυτήν την κατηγορία- που έχουν όρεξη να δημιουργήσ­ουν και να δουλέψουν και να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους και κάποια στιγμή θα απελευθερω­θούν και θα παρασύρουν και τους υπόλοιπους». [SID:10533357]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece