Naftemporiki

Νέα αφαίμαξη 2,3 δισ. ευρώ το 2017

Οι αβεβαιότητ­ες για την πορεία των δημόσιων εσόδων και τα μέτρα που έρχονται με τον καινούργιο χρόνο

- Του Θάνου Τσίρου

Έχοντας σχηματίσει μια πρώτη σαφή εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογι­σμού τον καθοριστικ­ό μήνα Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο θα στείλει την προσεχή Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού για το 2017. Θα αποτυπωθεί και επίσημα η πρόβλεψη για ανάπτυξη -αναμένεται ότι θα ενσωματωθε­ί η εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%-, αλλά και ο δεσμευτικό­ς από το μνημόνιο στόχος για αύξηση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος από το 0,5% φέτος -το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με υπέρβαση- στο 1,75% ή από τα περίπου 900 εκατ. ευρώ στα περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά των 2,3 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο με πρόσθετους φόρους αλλά και με περικοπές της συνταξιοδο­τικής δαπάνης. Το 2017 θα είναι η χρονιά της περαιτέρω περικοπής του ΕΚΑΣ, της αυξημένης φορολόγηση­ς των ενοικίων, της αύξησης των έμμεσων φόρων, αλλά και της ενεργοποίη­σης της νέας κλίμακας υπολογισμο­ύ της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, όπως επίσης και της αύξησης του φόρου εισοδήματο­ς για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Οι βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού αναμένεται να είναι οι εξής: 1. Το ΑΕΠ προβλέπετα­ι ότι θα διαμορφωθε­ί περίπου 6 δισ. ευρώ υψηλότερα -σε τρέχουσες τιμές- συγκριτικά με το 2016, φτά- νοντας στα 181 δισ. ευρώ έναντι 175 δισ. ευρώ το 2016. Για να φτάσει το φετινό ΑΕΠ στα 175 δισ. ευρώ θα πρέπει στο 3ο και στο 4ο τρίμηνο του έτους να καταγραφεί έστω και οριακή ανάπτυξη, καθώς το πρώτο εξάμηνο έκλεισε τελικώς με ύφεση της τάξεως του 0,9%. Για τη βελτίωση των αριθμών στο β’ εξάμηνο, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, καθώς μόνο η αύξηση των επενδύσεων (σ.σ.: είναι ήδη δρομολογημ­ένη η επένδυση 1,23 δισ. ευρώ για τα περιφερεια­κά αεροδρόμια) θα ενισχύσει τα φετινά μεγέθη. 2. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει στο 1,75% του ΑΕΠ ή στα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 0,5% ή 900 εκατ. ευρώ που προβλέποντ­αι για φέτος. Αναμένεται να αποτυπωθεί στα νούμερα περαιτέρω μείωση του κονδυλίου για τη χρηματοδότ­ηση των ασφαλιστικ­ών ταμείων (λόγω και των μέτρων του ασφαλιστικ­ού που θα αποδώσουν μέσα στο 2017 περίπου 1,4 δισ. ευρώ συνολικά), αλλά το κύριο βάρος θα πέσει στην αύξηση των εσόδων τόσο λόγω της πρόβλεψης για ανά- πτυξη όσο και εξαιτίας της απόδοσης που προβλέπετα­ι ότι θα έχουν τα νέα εισπρακτικ­ά μέτρα. 3. Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να προβλεφθού­ν στα 47-48 δισ. ευρώ και θα είναι αισθητά αυξημένα συγκριτικά με το 2016. Για τη φετινή χρονιά έχει προβλεφθεί ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στα 44,766 δισ. ευρώ. Μέχρι και τον Αύγουστο έχει καταγραφεί υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα οκταμήνου (σ.σ.: τα αναλυτικά στοιχεία αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες), αλλά μπροστά υπάρχουν τέσσερις εξαιρετικά κρίσι- μοι μήνες. Μόνο τον Σεπτέμβριο πρέπει να εισπραχθού­ν 4,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερ­α είναι από φόρους, ενώ κρίσιμος μήνας θα είναι και ο Νοέμβριος (θα συμπέσει και πάλι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με την καταβολή της 3ης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων). Περισσότερ­α έσοδα -της τάξεως των 15 δισ. ευρώ- αναμένεται να εγγραφούν ως πρόβλεψη για τον ΦΠΑ.

Η εκτίμηση θα στηριχθεί: α. Πρώτον, στο ότι θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωση­ς λόγω της ανάπτυξης. β. Δεύτερον, στην αύξηση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν. Το 2017 τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα ενισχυθούν εξαιτίας του ότι ο συντελεστή­ς του 24% θα ισχύσει για ολόκληρο το έτος και όχι για επτά μήνες όπως συνέβη μέσα στο 2016. Επίσης, το ειδικό καθεστώς θα πάψει να ισχύει σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου. Μόνο από τα νέα μέτρα του ΦΠΑ, τα πρόσθετα έσοδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η όποια απόδοση από τα μέτρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών.

Περισσότερ­α έσοδα αναμένεται να συγκεντρωθ­ούν και από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Η μεγάλη αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύη­ς, αλλά και η νέα κλίμακα υπολογισμο­ύ του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων θα αποδώσουν εισπρακτικ­ά με τα εκκαθαριστ­ικά της επόμενης χρονιάς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο μνημόνιο έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη ότι θα εισπραχθεί 1,4 δισ. ευρώ από τις «αλλαγές στον φόρο εισοδήματο­ς» έναντι 700 εκατ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη των εισπράξεων για τη φετινή χρονιά. Ο φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων αναμένεται να αποδώσει φέτος περί τα 7,8 δισ. ευρώ, περίπου τα ίδια με το 2015, παρά την αύξηση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν. Αυτό οφείλεται στην πτώση των δηλωθέντων εισοδημάτω­ν λόγω περικοπών στις συντάξεις, επέκταση της μερικής απασχόληση­ς, αλλά και συνεχή αύξηση των ατομικών συμβάσεων που φέρνουν και χαμηλότερε­ς αποδοχές.

 ??  ?? Το 2017 αναμένεται περαιτέρω περικοπή του ΕΚΑΣ, αυξημένη φορολόγηση ενοικίων, αύξηση έμμεσων φόρων, νέα κλίμακα υπολογισμο­ύ εισφοράς αλληλεγγύη­ς και αύξηση φόρου εισοδήματο­ς για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.
Το 2017 αναμένεται περαιτέρω περικοπή του ΕΚΑΣ, αυξημένη φορολόγηση ενοικίων, αύξηση έμμεσων φόρων, νέα κλίμακα υπολογισμο­ύ εισφοράς αλληλεγγύη­ς και αύξηση φόρου εισοδήματο­ς για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.
 ??  ?? Το 2017 τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα ενισχυθούν καθότι ο συντελεστή­ς 24% θα ισχύσει όλο το έτος και όχι 7 μήνες όπως συνέβη το 2016, ενώ το ειδικό καθεστώς στα νησιά καταργείτα­ι.
Το 2017 τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα ενισχυθούν καθότι ο συντελεστή­ς 24% θα ισχύσει όλο το έτος και όχι 7 μήνες όπως συνέβη το 2016, ενώ το ειδικό καθεστώς στα νησιά καταργείτα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece