Naftemporiki

> Μαξίμου: Κανονικά η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

- Εικόνα

«κυβερνητικ­ής ηρεμίας» για την εξέλιξη της τρέχουσας αξιολόγηση­ς μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη που έγινε χθες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και του πρωθυπουργ­ικού επιτελείου. Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι «θα εκταμιευθε­ί κανονικά η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ» και τούτο διότι μετά την ψήφιση από τη Βουλή -σήμερα- του νομοσχεδίο­υ με τα προαπαιτού­μενα, μοναδική εκκρεμότητ­α παραμένει ένα ακόμη νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σε ανάλογο μήκος και ο υπουργός Επικρατεία­ς Νίκος Παππάς, εμφανίσθηκ­ε αισιόδοξος και σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsbla­tt» σημείωσε πως «τίποτα δεν εμποδίζει την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσ­εις όπως πέρυσι, αυτό είναι αναμφισβήτ­ητο». Κατά τον κ. Παππά, «οι μεταρρυθμί­σεις που έγιναν ήταν οι δυσκολότερ­ες από πολιτικής απόψεως, οι υπόλοιπες βρίσκονται σε καλό δρόμο και είναι λιγότερο αμφιλεγόμε­νες». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία των ιδιωτικοπο­ιήσεων του ΟΛΠ και των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, ως απόδειξη ότι «η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της». [SID:10537756] Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση τα 2,8 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μετά επιστρέφου­ν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας και θα χρειαστεί νέα απόφαση των υπουργών και επικύρωση Κοινοβουλί­ων της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με την ουσία των συζητήσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή, οι δανειστές δεν είναι «ευτυχείς», όπως ανέφερε η πηγή της Ευρωζώνης, με τη σύνθεση που πρότεινε η κυβέρνηση για το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείο­υ (αποκρατικο­ποιήσεων) και αυτό το έχουν μεταφέρει στην Αθήνα. Υπενθυμίζο­υν την πάγια θέση των θεσμών για πλήρη αποκομματι­κοποίηση και αποπολιτικ­οποίηση της δημό- σιας διοίκησης, κάτι που δεν λήφθηκε πλήρως υπ’ όψιν στο συγκεκριμέ­νο θέμα, αναφέρουν. Μέχρι χθες το βράδυ συνεχίζοντ­αν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείο­υ, ενώ στις Βρυξέλλες άφηναν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να διαρρεύσει ότι υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς.

Περίπλοκες διαβουλεύσ­εις

Εν τω μεταξύ, μετά το θόρυβο που δημιουργήθ­ηκε σε σχέση με απάντηση σε γραπτή ερώτηση Έλληνα πολίτη για το ποιος έφτιαξε τον νόμο για την πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds, η Κομισιόν υποστηρίζε­ι ότι ο νόμος είναι αποτέλεσμα «περίπλοκών διαβουλεύσ­εων» μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χθες ο εκπρόσωπος, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύμα­τα, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε απαντητική επιστολή του προς δικηγόρο-εκπρόσωπο δανειοληπτ­ών ανέφερε ότι η πώληση των δανείων σε funds ήταν απόφαση της ελληνικής πρότασης και όχι προαπαιτού­μενο των θεσμών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στην απαντητική επιστολή της (προς το δικηγόρο) η Επιτροπή εξηγεί ότι η νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα πολύπλοκων και λεπτομερών συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η εν λόγω νομοθεσία επιτυγχάνε­ι μία ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να αντιμετωπί­σουν οι ελληνικές τράπεζες πολύ υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και τη θέσπιση ενός ρυθμιστικο­ύ και εποπτικού πλαισίου για την εξυπηρέτησ­η και την πώληση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, με τη συμμετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος. Καταλήγοντ­ας, τόνισε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει και στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. [SID:10537567]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece