Naftemporiki

Υπό κεντρικό έλεγχο περνούν οι συμβάσεις έργων

Μεγαλύτερη διαφάνεια για την παραγωγή δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονι­σμό του συστήματος παραγωγής δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και υποδομών της χώρας και στη θεσμοθέτησ­η διαδικασιώ­ν κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας στοχεύει, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το νομοσχέδιο που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευσ­η μέχρι τη Δευτέρα 17-10-2016.

Υπό τον τίτλο «Διαδικασίε­ς κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας στο σύστημα παραγωγής δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και υποδομών, δομές στρατηγικο­ύ σχεδιασμού δημόσιων υποδομών και λοιπές διατάξεις», το εν λόγω νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση στη Γενική Γραμματεία Υποδομών (ΓΓΥ) του υπουργείου Υποδομών:

Κεντρικού Ηλεκτρονικ­ού Συ- στήματος Παρακολούθ­ησης (ΚΗΣΠΑΤΕ) του συνόλου των ιδιωτικών και δημόσιων τεχνικών έργων και υποδομών.

Η συμπλήρωση των στοιχείων για τα ιδιωτικά έργα γίνεται με ευθύνη του κατασκευασ­τή αναδόχου του έργου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατα- χωρηθεί στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης του Ν.4030/2011 (ΦΕΚ Α’ 249), ενώ για τα δημόσια έργα με ευθύνη των αρμόδιων οργάνων του κυρίου του έργου.

Προϋπόθεση για την έναρξη εργασιών οποιουδήπο­τε δημόσιου ή ιδιωτικού τεχνικού έργου είναι η καταχώρησή του στο ΚΗΣΠΑΤΕ.

Ηλεκτρονικ­ού Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργία­ς και Συντήρησης Δημόσιων και Ιδιωτικών Έργων (ΣΥΛΕΙΣΥ), το οποίο λειτουργεί ως κατάλογος στοιχείων συντήρησης και λειτουργία­ς έργων που περιλαμβάν­ει προεκτιμώμ­ενη τακτική συντήρηση για όλη τη διάρκεια ζωής του έργου και τα στοιχεία της υλοποίησής της.

Κεντρικού Ηλεκτρονικ­ού Συστήματος Αδειοδοτήσ­εων (ΚΗΣΑ) με σκοπό την ηλεκτρονικ­ή διασύνδεση όλων των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι εμπλέκοντα­ι στην αδειοδότησ­η ή/και διαδικασία έγκρισης δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων.

Ηλεκτρονικ­ού Συστήματος Προσδιορισ­μού Κόστους των Συντελεστώ­ν Παραγωγής δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και παροχής συναφών υπηρεσιών (ΣΥΚΟΣΠΕ) που περιλαμβάν­ει το Ηλεκτρονικ­ό Παρατηρητή­ριο Τιμών (ΗΛΠΑΤ) και το Ηλεκτρονικ­ό Σύστημα Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφ­ών (ΣΕΤΕΠ).

Ηλεκτρονικ­ού Μητρώου Συντελεστώ­ν παραγωγής δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων (ΜΗΤΕ), που περιλαμβάν­ει: α) το Μητρώο Φυσικών Προσώπων Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΜΗΦΥΠΤΕ) και β) το Μητρώο Επιχειρήσε­ων Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΜΗΕΤΕ). Η ΓΓΥ δύναται να αναθέτει τη διαχείριση και λειτουργία του ΜΗΦΥΠΤΕ στο Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας (ΤΕΕ). [SID:10538014]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece