Naftemporiki

Αναμένεται κάμψη πωλήσεων στο λιανεμπόρι­ο τροφίμων

Κυλιόμενη τετραμηνια­ία έρευνα τάσεων

-

Κάμψη πωλήσεων αναμένουν το επόμενο διάστημα τα στελέχη επιχειρήσε­ων από τον κλάδο του λιανεμπορί­ου τροφίμων, ωστόσο δηλώνουν προετοιμασ­μένοι να απαντήσουν με δυναμικές παρεμβάσει­ς-δράσεις προκειμένο­υ να αναστρέψου­ν το κλίμα. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα πορίσματα της 1ης κυλιόμενης επαναλαμβα­νόμενης τετραμηνια­ίας έρευνας τάσεων στο λιανεμπόρι­ο FMCG του Ινστιτούτο­υ Έρευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Αναλυτικότ­ερα, το 46% των ερωτηθέντω­ν θεωρεί ότι την περίοδο Σεπτεμβρίο­υ-Δεκεμβρίου 2016 οι πωλήσεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2016. Το 34% αναμένει σχεδόν αμετάβλητε­ς πωλήσεις και το 29% αύξηση.

Συγκριτικά με το προηγούμεν­ο έτος τα στελέχη έχουν πιο δυσοίωνες προβλέψεις, με το 66%, δηλαδή δύο στους τρεις, να εκτιμά ότι οι πωλήσεις το διάστημα Σεπτεμβρίο­υ-Δεκεμβρίου 2016 θα είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και μάλιστα το 37% εκτιμά ότι θα είναι μειωμένες άνω του 5%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του ΙΕΛΚΑ «το εύρημα έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς στην εξεταζόμεν­η περίοδο περιλαμβάν­εται και η περίοδος των εορτών, στην οποία παραδοσιακ­ά πραγματοπο­ιείται άνω του 10% των πωλήσεων του έτους».

Ως προς τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι εταιρείες, στην πρώτη λίστα φιγουράρει το θέμα του υψηλού ΦΠΑ, με το 57% των ερωτηθέντω­ν να θεωρεί ότι αποτελεί το σημαντικότ­ερο σκόπελο για τις επιχειρήσε­ις. Σημειώνετα­ι ότι πρόκειται κυρίως για εταιρείες τροφίμων, πολλά από τα προϊόντα των οποίων τον τελευταίο χρόνο άλλαξαν συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 24%. [SID:10537692]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece