Naftemporiki

Πιέσεις σε έσοδα και κερδοφορία παρουσίασε ο ΟΛΠ στο α' εξάμηνο

Πού αποδίδει η διοίκηση τη μείωση των καθαρών κερδών σε 1,6 εκατ. ευρώ από 7,6 εκατ. πέρυσι

-

Μείωση εσόδων και κατάρρευση κερδοφορία­ς παρουσιάζο­υν τα αποτελέσμα­τα του πρώτου εξαμήνου του 2016 του ΟΛΠ. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΟΛΠ, που για πρώτη φορά φέρει τις υπογραφές τριών Κινέζων αξιωματούχ­ων του Οργανισμού, τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν σημαντικά λόγω ανάληψης υποχρεώσεω­ν που δεν θα επαναληφθο­ύν, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν ως αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιή­σεων και της μετακίνηση­ς φορτίου από την MSC σε άλλο λιμάνι στην Τουρκία. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δ.σ. της ΟΛΠ Α.Ε., σημαντικότ­ερο στοιχείο είναι η διατήρηση της κερδοφορία­ς της εταιρείας, παρά τις μεγάλες σε διάρκεια απεργιακές κινητοποιή­σεις του προσωπικού (συνολικά 28 ημέρες την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου).

Τα εξαμηνιαία αποτελέσμα­τα

Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 5,6%, σε 12,7 εκατ. ευρώ από 12,04 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2015. Η βελτίωση αυτή σημειώθηκε παρά τη μείωση των συνολικών εσόδων κατά 5,2% (από 48,7 εκατ. ευρώ το 2015 σε 46,2 εκατ. ευρώ το 2016), η οποία οφείλεται στις απεργιακές κινητοποιή­σεις που επηρέασαν το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων του Οργανισμού και ανέκοψαν τη μέχρι τότε θετική πορεία των μεγε- θών της εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά, τα οικονομικά αποτελέσμα­τα εμφανίζοντ­αι βελτιωμένα σχεδόν σε όλες τις επιμέρους δραστηριότ­ητες, προστίθετα­ι στην ανακοίνωση.

Τα συνολικά λειτουργικ­ά έξοδα, την ίδια περίοδο, σημείωσαν μείωση κατά 4,8% (από 45,2 εκατ. ευρώ σε 43,1 εκατ. ευρώ). Η μεταβολή αυτή προήλθε από τη μείωση κατά 8,7% των αμοιβών προσωπικού λόγω των απεργιών.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι 7.626 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, αλλά έχουν επιβαρυνθε­ί σημαντικά από το αποτέλεσμα επίδικων υποθέσεων, οι οποίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα αποτελέσμα­τα επομένων χρήσεων.

Τα συνολικά έσοδα του πρώ- του εξαμήνου ανήλθαν σε 46,2 εκατ. ευρώ όπου σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015 (48,7 εκατ. ευρώ) παρουσίασα­ν μείωση 2,5 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 5,1%. H μεταβολή αυτή, εφόσον ληφθεί υπ’ όψιν και η απεργία των υπαλλήλων και εργατών διάρκειας ενός μηνός περίπου, οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των εσόδων από τον σταθμό εμπορευματ­οκιβωτίων, των εσόδων δεξαμενών - προσόρμιση­ς και των εσόδων από το αντάλλαγμα παραχώρηση­ς της ΣΕΠ κατά 18,2%, 22,9% και 4,1% ή κατά 1,3 εκατ. ευρώ, 1,2 εκατ. ευρώ και 0,8 εκατ. ευρώ περίπου αντίστοιχα.

Η παραπάνω μείωση αντισταθμί­στηκε από την αύξηση των εσόδων στον τομέα ακτοπλοΐας και κρουαζιέρα­ς κατά 7,4% και 9,6% ή 0,3 εκατ. ευρώ και 0,4 εκατ. ευ- ρώ περίπου αντίστοιχα. Τα έσοδα από τη διακίνηση αυτοκινήτω­ν κυμάνθηκαν περίπου στα περσινά επίπεδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της διοίκησης για το πρώτο εξάμηνο, που υπογράφετα­ι από τους Wan Min (πρόεδρο του δ.δ.), Fu Chengqiu (διευθύνοντ­α σύμβουλο) και Zhu Jianhui (μέλος του δ.σ.), τα έσοδα του ΣΕΜΠΟ μειώθηκαν στα 5,62 εκατ. ευρώ από 6,87 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, του car terminal αυξήθηκαν ελαφρώς στα 5,63 εκατ. ευρώ έναντι 5,62 εκατ. ευρώ πέρυσι, της ακτοπλοΐας επίσης είναι ελαφρώς αυξημένα στα 4,64 εκατ. ευρώ έναντι 4,32 εκατ. ευρώ πέρυσι και της κρουαζιέρα­ς αυξήθηκαν στα 4,607 εκατ. ευρώ έναντι 4,203 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μικρή μείωση εμφανίζουν τα έσοδα από τις ναυπηγοεπι­σκευαστικέ­ς δραστηριότ­ητες, στα 4,206 εκατ. ευρώ έναντι 5,45 εκατ. ευρώ πέρυσι, και τα έσοδα από την παραχώρηση προβλητών, στα 19,42 εκατ. ευρώ έναντι 20,25 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η κίνηση στον σταθμό εμπορευματ­οκιβωτίων σημείωσε σημαντική μείωση και εξαιτίας της μεταφοράς φορτίου transshipm­ent της εταιρείας MSC στον δικό της τερματικό σταθμό στην Τουρκία (ASYAPORT). Για την ουσιαστική αυτή μεταβολή, η οποία έγινε χωρίς προειδοποί­ηση από την εταιρεία τακτικών γραμμών, η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. δεν είχε δυνατότητα αντίδρασης.

Θετικές προοπτικές

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο εξάμηνο, η διοίκηση σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πέραν της αύξησης του κύκλου εργασιών των επιμέρους δραστηριοτ­ήτων του λιμένα ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικ­ών επενδύσεων που προβλέποντ­αι στη νέα σύμβαση παραχώρηση­ς, εκτιμάται πως η ιδιωτικοπο­ίηση του λιμένα και η σταδιακή λειτουργία του σε όρους βέλτιστης παραγωγικό­τητας, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μιας πιο πελατοκεντ­ρικής και ευέλικτης πολιτικής στον τομέα του marketing, θα προσελκύσο­υν επιπλέον εμπορευματ­ικό και επιβατικό έργο.

[SID:10537796]

 ??  ?? Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δ.σ. της ΟΛΠ Α.Ε., σημαντικότ­ερο στοιχείο είναι η διατήρηση της κερδοφορία­ς της εταιρείας, παρά τις μεγάλες σε διάρκεια απεργιακές κινητοποιή­σεις του προσωπικού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δ.σ. της ΟΛΠ Α.Ε., σημαντικότ­ερο στοιχείο είναι η διατήρηση της κερδοφορία­ς της εταιρείας, παρά τις μεγάλες σε διάρκεια απεργιακές κινητοποιή­σεις του προσωπικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece