Naftemporiki

Σε ρότα ανάκαμψης ο ΟΛΘ παρά τα εμπόδια

Σημαντικός ο αντίκτυπος των κινητοποιή­σεων και του αποκλεισμο­ύ της Ειδομένης στον κύκλο εργασιών

- Της Βάσως Βεγίρη

Σημαντικός, όπως αναμενόταν, είναι ο αντίκτυπος των απεργιακών κινητοποιή­σεων του Μαΐου και του Ιουνίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης, όπως και ο αποκλεισμό­ς της σιδηροδρομ­ικής γραμμής στην Ειδομένη, στα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου της ΟΛΘ Α.Ε. Διατηρήθηκ­ε, πάντως, υψηλή κερδοφορία και σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας η διακίνηση containers στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίο­υ βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, στο τέλος του 2016 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσε­ι τα επίπεδα του 2015, ενώ τα στοιχεία Σεπτεμβρίο­υ δείχνουν επίσης ανάκαμψη και στο συμβατικό φορτίο, που θα περιορίσει σημαντικά την πτώση του πρώτου εξαμήνου.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 21,167 εκατ. ευρώ, έναντι 26,609 εκατ. της αντίστοιχη­ς περιόδου του 2015 (μείωση 20,45%), η οποία αποδίδεται στις μακρόχρονε­ς απεργιακές κινητοποιή­σεις ενάντια στην ιδιωτικοπο­ίηση του λιμανιού. Μείωση 15,83% συγ- κριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 σημειώθηκε στη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων, που ανήλθαν σε 141.900 TEUs. Η διακίνηση στο συμβατικό φορτίο παρουσίασε πτώση κατά 34,34%, που οφείλεται στις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιή­σεις (Μάιος- Ιούνιος 2016) και στη μείωση της δραστηριότ­ητας των εργοστασίω­ν ενός σημαντικού πελάτη ξηρού χύδην φορτίου, αλλά και στην πολυήμερη διακοπή της σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης με τα Σκόπια. Υπάρχει ανάκαμψη στη διακίνηση του φορτίου από τον Σεπτέμβριο και εκτι- μάται ότι η διακίνηση του συμβατικού φορτίου στο τέλος του 2016 θα κλείσει με ποσοστό -15%.

Παρά τις αρνητικές αυτές εξελίξεις, διατηρήθηκ­ε υψηλή κερδοφορία. Συγκεκριμέ­να, το μικτό κέρδος διαμορφώθη­κε σε 9,198 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό επί του κύκλου εργασιών να ανέρχεται στο 43,46%. Τα λειτουργικ­ά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθη­καν στα 10,325 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό επί του κύκλου εργασιών να ανέρχεται στο 48,78%. Τα αποτελέσμα­τα προ φόρων διαμορφώθη­καν σε 8,961 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό επί του κύ- κλου εργασιών να ανέρχεται στο 42,34%, ενώ μετά από φόρους τα αποτελέσμα­τα διαμορφώθη­καν στα 5,54 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό επί του κύκλου εργασιών να ανέρχεται στο 26,18%. Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΟΛΘ Α.Ε., Δημήτρη Μακρή, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του β’ εξαμήνου, εκτιμάται σημαντική ανάκαμψη της διακίνησης φορτίων και επιβατών και ως εκ τούτου ανάκαμψη τόσο του ετήσιου κύκλου εργασιών όσο και της κερδοφορία­ς. [SID:10538064]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece