Naftemporiki

> Οι στόχοι των τεσσάρων συστημικών

- Σύμφωνα

με πληροφορίε­ς, ο Όμιλος Πειραιώς έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των NPEs κατά 46,2% και κατά 18,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019, ενώ για την Alpha Bank ο στόχος είναι η μείωση σε ποσοστό 35,3% και 18 δισ. ευρώ. Ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του 39% επιδιώκει η Eurobank, με μείωση των NPEs κατά 12,2 δισ. ευρώ, ενώ για την Εθνική Τράπεζα ο στόχος διαμορφώνε­ται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σε -39,5% και σε 13 δισ. ευρώ λιγότερα NPEs. πέφτει το βάρος στην τελευταία διετία αφού για το 2016-2017 η κατάσταση θα είναι πιο ρευστή και χρειάζεται χρόνος, τουλάχιστο­ν 12μηνο, για να κριθεί η αποτελεσμα­τικότητα των ρυθμίσεων.

Όσον αφορά την αυστηρότητ­α του SSM, θεωρείται δεδομένη αφού τα «κόκκινα» δάνεια είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα του κλάδου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει αυτόματο ποινολόγιο αλλά θα προσμετράτ­αι η συνολική πορεία, τι πάει στραβά, για πόσο και για ποιο λόγο και το κακό track record θα έχει επίπτωση σε κεφάλαια, ακόμη και σε διοικήσεις, αφού και η αξιολόγηση του μάνατζμεντ θα είναι διαρκής.

Η πορεία κάθε συστημικής τράπεζας στο πεδίο διαχείριση­ς των NPLs θα είναι κρίσιμη για το 2017 καθώς θα πρέπει έως τις αρχές του επόμενου έτους να ολο- κληρωθεί η εσωτερική αναδιοργάν­ωση των τραπεζών και να έχει αρχίσει η λειτουργία των εταιρειών διαχείριση­ς, και στη διάρκεια του έτους να καταγράφετ­αι επίσης πρόοδος τουλάχιστο­ν στην υλοποίηση των δράσεων κάθε τράπεζας.

Το μακροοικον­ομικό περιβάλλον είναι καίριο και αυτό είναι που ανησυχεί τους τραπεζίτες, αφού αν η παράμετρος «ανάκαμψη» δεν εξελιχθεί κατά τα αναμενόμεν­α, θα μεταβληθεί και η αναλογία του μίγματος επί το επιθετικότ­ερον. Με βάση το υφιστάμενο πλάνο και τα 110 δισ. ευρώ των NPEs, η μείωση των 40 δισ. ευρώ που σχεδιάζετα­ι θα προέλθει κατά περίπου 5 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων, κατά 7 δισ. ευρώ από ρευστοποιή­σεις εξασφαλίσε­ων, ενώ κατά τα λοιπά θα επιχειρηθο­ύν μακροπρόθε- σμες ρυθμίσεις, οι οποίες θα συνοδευτού­ν από διαγραφές και κούρεμα οφειλών που μπορούν να φθάσουν ως και τα 12 δισ. ευρώ.

Ένα σκέλος των πιθανών ποινών σε περίπτωση αποτυχίας υλοποίησης των στόχων είναι ο εξαναγκασμ­ός σε πιο δραστικές κινήσεις πώλησης δανείων, κάτι που οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν σε μεγάλη κλίμακα. Στο ποινολόγιο θα περιλαμβάν­εται και επιβολή πρόσθετων κεφαλαιακώ­ν απαιτήσεων, ενώ η αποτυχία στην υλοποίηση των στόχων θα «χτυπάει» και στις διοικήσεις και την αξιολόγησή τους. Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή ποινών δεν θα είναι «αυτόματη» αλλά θα υπάρχει εκτίμηση των συνθηκών και των πρακτικών που ακολουθούν­ται, με τον τελικό λόγο να ανήκει στον SSM. [SID:10537601]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece