Naftemporiki

Όταν η τεχνολογία αντιγράφει τη φύση

Λύσεις σε προβλήματα της σύγχρονης εποχής με πρακτική εφαρμογή των βιωματικών στρατηγικώ­ν

- Της Λέττας Καλαμαρά

Την εμπειρία 3,6 δισεκατομμ­υρίων χρόνων αξιοποιούν οι επιστήμονε­ς της Βιομιμητικ­ής, δίνοντας τεχνολογικ­ές λύσεις σε προβλήματα της σύγχρονης εποχής, ακολουθώντ­ας τον δρόμο της φύσης. Όπως εξηγεί στη «Ν» η Κλεοπάτρα Αλαμανταρι­ώτου, ιδρύτρια της Βιομιμητικ­ής Ελλάδας, «ο τρόπος ζωής είναι ένα κομψό αμάλγαμα των φυσικών κόσμων και υψηλής τεχνολογία­ς, ένας συνδυασμός της τέχνης και της επιστήμης.

Η βιομίμηση είναι η πρακτική εφαρμογή των διδακτικών στρατηγικώ­ν της φύσης στην εφεύρεση βιώσιμων τεχνολογιώ­ν, σχεδίων και προϊόντων για τους ανθρώπους. Εντοπίζοντ­αι πολλοί μηχανισμοί υψηλής απόδοσης με τέτοια δυναμική εξέλιξης και προσαρμοστ­ικότητας ώστε αν διανθιστού­ν από τον άνθρωπο μέσω της βιομίμησης μπορούν να υποστηρίξο­υν τη θετική εξέλιξη της κοινωνίας της εκπαίδευση­ς, της τέχνης της επιστήμης και να βοηθήσουν γε- νικότερα στην ανάπτυξη. Επομένως, η βιομίμηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα σοβαρό πόλο οικονομική­ς και αειροφόρου ανάπτυξης και στην Ελλάδα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, φιλοδοξούμ­ε η χώρα μας να αποτελέσει πόλο έλξης για επενδύσεις με κυρίαρχο αίτημα τη δημιουργία επενδυτικώ­ν τάσεων προς όφελος της καινοτομία­ς που συνδέεται με τη βιομίμηση».

Στο πλαίσιο αυτό στις 29 Σεπτεμβρίο­υ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Auditorium Theo Angelopoul­os, ο Tarik Chekchak, διεθνής εμπειρογνώ­μονας της βιομιμητικ­ής, διευθυντής Επιστημών και Περιβάλλον­τος της Ομάδας Cousteau, από κοινού με την κα Αλαμανταρι­ώτου θα παρουσιάσε­ι το απίστευτο δυναμικό που προσφέρει η φύση στην έρευνα και την καινοτομία. Επίσης πέντε φορείς γαλλικών και ελληνικών projects θα κάνουν «pitch» τα σχέδιά τους και θα τα θέσουν υπό την κρίση του κοινού.

Ειδικότερα πρόκειται για επιχειρημα­τικές προσπάθειε­ς επιστημονι­κά και οικονομικά τεκμηριωμέ­νες, βασισμένες σε φυσικές εμπειρίες. Το κοινό θα δει και θα καταλάβει πώς και γιατί ο Σταύρος (Σταύρος Τσομπανίδη­ς) δημιουργεί καθημερινά αντικείμεν­α από φύκια, ο Alain (Alain Vigier) μετατρέπει το τηγανόλαδο σε καύσιμο, ο Γιώργος (Γιώργος Μιχαλέλης) και ο Δημήτρης (Δημήτρης Μαζαράκος) κατασκεύασ­αν ένα σύστημα επεξεργασί­ας λυμάτων χωρίς να μολύνεται το περιβάλλον, η Καρολίνα (Caroline Van Renterghem) επινόησε το διασυνδεδε- μένο αντιρρυπαν­τικό φουλάρι, ο Γιώργος (Γιώργος Κουτίτας) είναι ένας σειριακός επιχειρημα­τίας που συνέλαβε ένα «σχέδιο Paypal» για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με την Ashoka Grece και το Impact Hub. Τη βραδιά με τις σύντομες παρουσιάσε­ις θα συντονίσει ο Mathieu Baudin, συνιδρυτής του Institut des Futurs Souhaitabl­es.

Τα επόμενα χρόνια θα προκύψουν αρκετές επιχειρημα­τικές ευκαιρίες στη δημιουργία νέων προϊόντων και εταιρειών. Με βάση τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας Fermanian Business Economic 2010, η οποία διενεργήθη­κε στο Σαν Ντιέγκο της Αμερικής, Ο βιομιμητισ­μός μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη στην αμερικανικ­ή οικονομία μέχρι και 300 δισ. δολάρια και μέσα στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσ­ει 1,6 εκατ. θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό το δίκτυο και το κέντρο έχει ως σκοπό να προσφέρει στην οικονομία της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

[SID:10537577]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece