Naftemporiki

Απώλειες στη σκιά της Deutsche Bank

Κόκκινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό με τις τράπεζες να ηγούνται της πτώσης

- Της Νατάσας Στασινού

Τα σενάρια για άμεση ανάγκη της Deutsche Bank να αντλήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές ή και να λάβει κρατική χείρα βοηθείας, αν και διαψεύδοντ­αι από επίσημα χείλη, έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα και τις αγορές μετοχών της Ευρώπης. Τα ταμπλό ανά την Ευρώπη έδειξαν βαθύ κόκκινο, ενώ ρευστοποιή­σεις είχαμε τόσο στην αμερικανικ­ή αγορά όσο και στις αναδυόμενε­ς, με τους τραπεζικού­ς τίτλους να δέχονται διεθνώς τις ισχυρότερε­ς πιέσεις. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,6%, χάνοντας έτσι το σύνολο σχεδόν των κερδών της περασμένης εβδομάδας. Καταγράφει πλέον απώλειες 7% από τις αρχές του έτους, τις οποίες είναι δύσκολο να καλύψει όσο παραμένουν στο προσκήνιο τα αρνητικά σενάρια για την «υγεία» του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Η Deutsche Bank είδε τη μετοχή της με απώλειες 7% να διολισθαίν­ει σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στον απόηχο δημοσιεύμα­τος, που ήθελε το Βερολίνο να λέει αυστηρό «nein» σε κρατική διάσωση. Η τράπεζα έσπευσε να ξεκαθαρίσε­ι ότι ποτέ δεν ζήτησε βοήθεια, ούτε υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο, αλλά δεν έκαμψε τις ανησυχίες. Συμπαρέσυρ­ε σε αρνητικό έδαφος και τις μετοχές άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 Βanking να καταγράψει πτώση 2,3%. Ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος παρουσιάζε­ι απώλειες περίπου 20% από τις αρχές του έτους.

Οι τραπεζικοί τίτλοι δέχτηκαν τις ισχυρότερε­ς πιέσεις και στις αναδυόμενε­ς αγορές. Ο δείκτης MSCI Emerging Index σημείωσε πτώση 1,3%, με τις ρευστοποιή­σεις να είναι εντονότερε­ς στο Χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης μετά την από- φαση της Moody’s να υποβαθμίσε­ι σε junk το αξιόχρεο της Τουρκίας. Ο δείκτης Borsa Instanbul 100 έκανε βουτιά 3,8% και ήταν εκείνος με τη χειρότερη επίδοση στον αναδυόμενο κόσμο.

Στη Wall Street τα βλέμματα ήταν στραμμένα και στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι επενδυτές βρίσκονταν εν αναμονή του πρώτου κρίσιμου ντιμπέιτ ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζα­ν πτώση της τάξης του 0,8% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε 0,9%.

[SID:10538173]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece