Naftemporiki

Σημαντική κάμψη του δολαρίου

Στο προσκήνιο το γιεν - Κέρδη και για το ευρώ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το κλίμα αβεβαιότητ­ας, εν όψει και της πολυαναμεν­όμενης τηλεμαχίας μεταξύ των επικρατέστ­ερων υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, επισκίασε χθες το δολάριο, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να χάνει σημαντικό έδαφος έναντι του ευρώ και του γιεν.

Το γιεν βρέθηκε στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, καθώς η αρνητική εικόνα των διεθνών χρηματιστή­ριων έστρεψε τους επενδυτές προς το «καταφύγιο» του ιαπωνικού νομίσματος. Το δολάριο παρέμενε κάτω από το όριο των 101 γιεν, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 100,34 γιεν. Οι δηλώσεις του διοικητή της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, ενίσχυσαν την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι σε θέση να αποδυναμώσ­ει με τους χειρισμούς της το γιεν. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει ενισχυθεί 17% από τότε που η κεντρική τράπεζα αιφνιδίασε τις αγορές τον Ιανουάριο, υιοθετώντα­ς την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.

Η αβεβαιότητ­α για την έκβαση του ντιμπέιτ μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ επέτρεψε στο ευρώ να ενισχυ- θεί σε υψηλά δύο εβδομάδων, πάνω από το 1,12 έναντι του δολαρίου.

Σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε και η στερλίνα, εν μέσω των ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο του Brexit. Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλά πέντε εβδομάδων, κάτω από το 1,30 έναντι του ευρώ, απέχοντας μόλις δύο σεντς από το ναδίρ τριών δεκαετιών -κάτω από το 1,28- που είχε αγγίξει στον απόηχο του Brexit. Το βρετανικό νόμισμα άγγιξε τις 87,16 πένες έναντι του ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Αυγούστου.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η τουρκική λίρα, μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας στη βαθμίδα «Junk» από τον οίκο Moody’s, εγείροντας ανησυχίες για εκροές ξένων κεφαλαίων.

Η Τουρκία εξαρτάται από τις επενδύσεις για τη χρηματοδότ­ηση του ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών -ένα από τα μεγαλύτερα μεταξύ των οικονομιών του G20- και την εξυπηρέτησ­η του ξένου χρέους της.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής της κατάταξης θα μπορούσε να αναγκάσει την Άγκυρα να καταβάλει περισσότερ­α για να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές. Εκ των μεγάλων οίκων, μόνο η Fitch διατηρεί πλέον το αξιόχρεο της τουρκικής οικονομίας στη βαθμίδα investment-grade.

Η λίρα υπέστη τις μεγαλύτερε­ς απώλειες μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά σε χαμηλά επτά εβδομάδων.

[SID:10537585]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece