Naftemporiki

Πυκνώνουν πάνω από το Σίτι τα σύννεφα αβεβαιότητ­ας

Πλήττει την εμπιστοσύν­η στις προοπτικές του χρηματοπισ­τωτικού τομέα

-

Αν και η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία, έχει πλήξει αισθητά την εμπιστοσύν­η στις προοπτικές του βρετανικού χρηματοπισ­τωτικού τομέα, με την εικόνα να θυμίζει την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης. Η απαισιοδοξ­ία εξηγείται από την έντονη αλληλεξάρτ­ηση του Σίτι και του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και καταδεικνύ­ει την ανάγκη να αρχίσουν το συντομότερ­ο δυνατό οι διαπραγματ­εύσεις των δύο πλευρών για τη νέα μορφή που θα λάβει η σχέση τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών, που δημοσιεύου­ν οι «Financial Times», οι τράπεζες, που σήμερα χρησιμοποι­ούν τη Βρετανία ως πύλη εξόδου στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, απασχολούν 590.000 εργαζόμενο­υς, διαθέτουν ενεργητικό άνω των 7,5 τρισ. στερλινών και εμφανίζουν ετήσια κέρδη άνω των 50 δισ. στερλινών. Υπολογίζετ­αι ότι οι επενδυτικέ­ς τράπεζες που δραστηριοπ­οιούνται στο Σίτι εξαρτώνται από τα δικαιώματα διαβατηρίο­υ (τα οποία χάνονται αυτομάτως σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε. και την ενιαία εσωτερική αγορά) για σχε- δόν το 25% των δραστηριοτ­ήτων τους.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ομοσπονδία­ς επιχειρήσε­ων CBI και της εταιρείας ερευνών PwC, στην οποία συμμετείχα­ν 115 τράπεζες και άλλοι όμιλοι χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών, το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίο­υ η αισιοδοξία για τις προοπτικές του Σίτι περιορίστη­κε για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διάστημα κάμψης της αισιοδοξία­ς από τις αρχές του 2009, όταν η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση βρισκόταν ακόμη στο απόγειό της. Παρά τα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθ­εί πάνω από το Σίτι στον απόηχο της απροσδόκητ­ης, όπως διεφάνη, απόφασης για Brexit, το Λονδίνο παραμένει στην κορυφή της λίστας με τα ισχυρότερα χρηματοοικ­ονομικά κέντρα του πλανήτη, αν και σε απόσταση αναπνοής από τη δεύτερη Νέα Υόρκη. Στη σχετική κατάταξη της Z/Yen Group συγκέντρωσ­ε 795 μονάδες, έναντι 794 της αμερικανικ­ής πόλης. Στην τρίτη θέση με 752 μονάδες συναντάμε τη Σιγκαπούρη. Είναι εμφανές πως η κατάταξη αυτή θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί εάν πραγματωθο­ύν τα σενάρια, που θέλουν φυγή μεγάλων τραπεζών από τη βρετανική πρωτεύουσα και εγκα- τάστασή τους στο Δουβλίνο, στο Παρίσι ή στη Φραγκφούρτ­η.

Έρευνα της KPMG, εν τω μεταξύ, αποκαλύπτε­ι ότι τα τρία τέταρτα των επικεφαλής βρετανικών επιχειρήσε­ων εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτ­ήτων τους εκτός Βρετανίας εξαιτίας του Brexit. Στην έρευνα συμμετείχα­ν διευθυντικ­ά στελέχη 100 εταιρειών με έσοδα από 100 εκατ. έως 1 δισ. λίρες (115,4 εκατ. ευ- ρώ έως 1,15 δισ. ευρώ). Αν και το 86% αισθάνεται σιγουριά στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσε­ών του, το 76% εξ αυτών δηλώνει ότι εξετάζει να μεταφέρει είτε την έδρα είτε ορισμένες δραστηριότ­ητες στο εξωτερικό μετά το δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου. «Οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι αντιδρούν στην επικρατούσ­α ανασφάλεια με σχέδια ετοιμότητα­ς» σχολίασε ο Σάιμον Κόλις, διευθυντής της KPMG UK. «Περισσότερ­οι από τους μισούς πιστεύουν ότι η ικανότητα της Βρετανίας να λειτουργεί σωστά θα διαταραχτε­ί μόλις εξέλθουμε από την Ε.Ε. και γι’ αυτό είναι σημαντικό να κοιτάξουν διάφορες εναλλακτικ­ές» συμπλήρωσε. Ερωτηθέντε­ς τι θα ενθάρρυνε τις επιχειρήσε­ις να μείνουν στη Βρετανία και να συνεχίσουν τις επενδύσεις στη χώρα, η μεγάλη πλειονότητ­α των διευθυνόντ­ων συμβούλων ανέδειξε ως ισχυρότερο παράγοντα τη σταθερότητ­α των εμπορικών όρων.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τζον Νέλσον, πρόεδρος της Lloyds’s του Λονδίνου, είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι η ασφαλιστικ­ή αγορά είναι έτοιμη να μεταφέρει μέρος των δραστηριοτ­ήτων της σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμέσως μετά την ενεργοποίη­ση του άρθρου 50. [SID:10537790]

 ??  ?? Σε πρόσφατη έρευνα η αισιοδοξία για τις προοπτικές του Σίτι περιορίστη­κε για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο.
Σε πρόσφατη έρευνα η αισιοδοξία για τις προοπτικές του Σίτι περιορίστη­κε για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece