Naftemporiki

Πετρέλαιο: Παγώνει η ελπίδα συμφωνίας

Συνάντηση παραγωγών για την προσφορά

-

Ελάχιστες είναι αυτή τη στιγμή οι ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας στη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των κορυφαίων πετρελαιοπ­αραγωγών του πλανήτη στην Αλγερία στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας που άρχισε χθες και ολοκληρώνε­ται στις 28 Σεπτεμβρίο­υ στην Αλγερία.

Το Ιράν υποβάθμισε χθες τις πιθανότητε­ς για συμφωνία συγκράτηση­ς της παραγωγής μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και εκτός καρτέλ, παρότι κάποια μέλη του ΟΠΕΚ εξακολουθο­ύν να τρέφουν ελπίδες ότι θα γίνουν κάποια βήματα για να αντιμετωπι­στεί η παγκόσμια υπερπροσφο­ρά. Οι τιμές πετρελαίου έχουν μειωθεί περισσότερ­ο από το ήμισυ από το 2014, λόγω της αφθονίας προσφοράς στην αγορά, γεγονός που υποχρεώνει τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ και την ανταγωνίστ­ρια Ρωσία να βρουν τρόπο να εξισορροπή­σουν την αγορά και να στηρίξουν τις τιμές. Η ιδέα που κυριαρχεί από τις αρχές του 2016 μεταξύ των παραγωγών είναι να συμφωνήσου­ν σε μείωση της παραγωγής, αν και αναλυτές πιστεύουν ότι μία τέτοια κίνηση δεν πρόκειται να ευοδωθεί. Πηγές ανέφεραν πριν από λίγες ημέρες ότι η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκ­ε να μειώσει την παραγωγή της με την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα συμφωνήσει να παγώσει τη δική του παραγωγή, κάτι που θεωρήθηκε στροφή στις θέσεις του Ριάντ, το οποίο αρνείτο προηγουμέν­ως να συζητήσει μείωση της παραγωγής του. Ωστόσο, οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στην Αλγερία απομακρύνο­νται ολοένα και πε- ρισσότερο, με πηγές να αναφέρουν ότι η συνάντηση θα λειτουργήσ­ει μόνο για επίτευξη κλίματος συναίνεσης εν όψει των επίσημων διαπραγματ­εύσεων του ΟΠΕΚ στα τέλη Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Καθώς λοιπόν προσέρχοντ­αν χθες οι αρμόδιοι αξιωματούχ­οι στην Αλγερία, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ζανγκάνεχ δήλωσε ότι οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι συγκρατημέ­νες. «Πρόκειται για μία συνάντηση με συμβουλευτ­ικό μόνο χαρακτήρα και αυτό πρέπει να περιμένουμ­ε. Οι διαπραγματ­εύσεις θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθούν για τη σύνοδο του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Και στη Ρωσία οι προσδοκίες είναι συγκρατημέ­νες όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας στην Αλγερία, με τη Μόσχα να μην είναι προετοιμασ­μένη για κάποια κίνηση συντονισμο­ύ της παραγωγής. Οι πέντε κορυφαίες πετρελαϊκέ­ς εταιρείες της Ρωσίας έχουν ανακοινώσε­ι ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τους το επόμενο έτος, αφού ήδη έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίου­ς μήνες.

Από τα μέλη του ΟΠΕΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμήνυσαν χθες ότι θα συμφωνήσου­ν σε «πάγωμα» της παραγωγής. «Εάν όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφωνήσου­ν σε μία απόφαση, νομίζω ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα να εξασφαλιστ­εί η αναγκαία στήριξη και από τους άλλους, ειδικά από τη Ρωσία», είπε ο υπουργός Ενέργειας του εμιράτου, Σουχαΐλι μπιν Μοχάμεντ αλ-Μαζρούι.

[SID:10537870]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece