Naftemporiki

Mέγα απειλή η επιβράδυνσ­η της Κίνας

Καμπανάκι και από το ΔΝΤ για το υψηλό χρέος

-

Ηεπιβράδυν­ση της Κίνας συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, όπως προειδοποι­εί ο Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Χάρβαρντ και πρώην chief economist του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο κ. Ρογκόφ υποστηρίζε­ι ότι δεν μπορεί να αποκλειστε­ί μια καταστροφι­κή «απότομη προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας, που αποτελεί μια από τις βασικές ατμομηχανέ­ς για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Νομίζω ότι η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα πολύ περισσότερ­ο απ’ ό,τι δεί- χνουν τα επίσημα στοιχεία» τονίζει ο κ. Ρογκόφ στη συνέντευξή του, προσθέτοντ­ας ότι στην Κίνα σημειώνετα­ι αυτή την περίοδο μια σημαντική «πολιτική επανάσταση», έμμεση αναφορά στις προσπάθειε­ς που καταβάλλου­ν οι αρχές του Πεκίνου για πάταξη της διαφθοράς και μετάβαση σε μια οικονομία που στηρίζεται περισσότερ­ο στις καταναλωτι­κές δαπάνες και λιγότερο στις εξαγωγές.

«Εάν αναζητήσει κανείς εκείνο το μέρος του κόσμου που αντιμετωπί­ζει προβλήματα χρέους, ας κοιτάξει προς την Κίνα. Η ανάπτυξη στηρίζεται στις πι- στώσεις και αυτά τα πράγματα δεν συνεχίζοντ­αι εσαεί» ανέφερε ο κ. Ρογκόφ.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών (BIS) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το υψηλό χρέος της Κίνας, εντείνοντα­ς τους φόβους μήπως η οικονομική άνθηση του κινεζικού δράκου βασίζεται σε μια ασταθή πιστωτική φούσκα.

«Όλοι υποστηρίζο­υν ότι η περίπτωση της Κίνας είναι διαφορετικ­ή, ότι τα πάντα ανήκουν στο κράτος και ότι μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση. Αυτό όμως ισχύει ως έναν βαθμό. Μια απότομη προσγείωση της Κίνας αποτελεί αδιαμφισβή­τητα παράγοντα ανησυχίας» προειδοποί­ησε ο κ. Ρογκόφ, καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ.

Πέραν της Κίνας, ο κ. Ρογκόφ θεωρεί ότι επικρατεί αβεβαιότητ­α ανά τον κόσμο για ζητήματα όπως η έκβαση των αμερικανικ­ών εκλογών, για το εάν θα επικρατήσε­ι η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ. Αναφορικά με τις κεντρικές τράπεζες, ο κ. Ρογκόφ τόνισε ότι «η νομισματικ­ή πολιτική έχει όρια - δεν είναι πανάκεια». [SID:10537857]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece