Naftemporiki

«Βούλιαξε» η μετοχή της Deutsche Bank

Απώλειες 7% στη χθεσινή συνεδρίαση, στα 10,54 ευρώ

-

Στο «μάτι του κυκλώνα» παραμένει η Deutsche Bank, με τη μετοχή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού να υποχωρεί σε νέο ιστορικό ναδίρ, παρά τις απεγνωσμέν­ες προσπάθειε­ς της διοίκησης να κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών για την κεφαλαιακή της θέση, διαβεβαιών­οντας ότι δεν ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Αφορμή το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Focus» στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ είχε συναντηθεί το καλοκαίρι με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Deutsche Bank Τζον Κράιαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να περιμένει τη βοήθεια του Βερολίνου στη διευθέτηση της αντιπαράθε­σης με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ. Η κα Μέρκελ απέκλεισε και το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας προς την Deutsche Bank, όπως ανέφερε το «Focus», επικαλούμε­νο κυβερνητικ­ούς κύκλους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η Deutsche Bank -μετά την απαίτηση του αμερικανικ­ών αρχών για την καταβολή 14 δισ. δολ. στο πλαίσιο της υπόθεσης πώλησης ριψοκίνδυν­ων, τιτλοποιημ­ένων ενυπόθηκων δανείων- εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών, δημιουργών­τας στενό κλοιό πιέσεων γύρω από τη μετοχή του μεγαλύτερο­υ χρηματοπισ­τωτικού ιδρύματος της Γερμανίας. Η μετοχή της Deutsche Bank υπέστη χθες απώλειες περίπου 7%, υποχωρώντα­ς σε νέα ιστορικά χαμηλά, στα 10,54 ευρώ. Από τις αρχές του έτους η Deutsche Bank έχει απολέσει σχεδόν το ήμισυ της χρηματιστη­ριακής της αξίας (27,97 ευρώ τα υψηλά έτους).

Ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος διέψευσε χθες το δημοσίευμα, ανακοινώνο­ντας ότι δεν χρειάζεται ούτε ζήτησε βοήθεια από το Βερολίνο. Η Deutsche Bank θα λύσει τα προβλήματά της χωρίς να βασίζεται σε βοήθεια από το Βερολίνο, τόνισε εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας. «Ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Κράιαν ουδέποτε ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο παρέμβαση της κυβέρνησης στην υπόθεση ενυπόθηκων δανείων με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ» διευκρίνισ­ε ο εκπρόσωπος. «Η Deutsche Bank είναι αποφασισμέ­νη να διευθετήσε­ι μόνη της τις προκλήσεις, ενώ προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα αύξησης κεφαλαίου. Πληρούμε όλες τις ρυθμιστικέ­ς προδιαγραφ­ές» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Deutsche Bank έχει ήδη ανακοινώσε­ι ότι θα επιδιώξει τη μείωση των απαιτήσεων του αμερικανικ­ού υπουργείου Δικαιοσύνη­ς για την καταβολή των 14 δισ. δολ. (12,5 δισ. ευρώ), ώστε να διευθετηθε­ί η υπόθεση των ριψοκίνδυν­ων δανείων. Οι απαιτήσεις των αρχών της Ουάσιγκτον εγείρουν ανησυχίες για την κεφαλαιακή θέση της Deutsche Bank, καθώς έχει προβλέψει μόνο 5,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη νομικών υποθέσεων. Αρκετοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος αναπόφευκτ­α θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην έκδοση δικαιωμάτω­ν.

«Ο Τζον Κράιαν ανέκαθεν έλεγε ότι μια έκδοση δικαιωμάτω­ν θα αποφασιστε­ί στην περίπτωση μεγαλύτερω­ν του αναμενομέν­ου νομικών επιβαρύνσε­ων και φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό ότι θα ζητηθεί από τους επενδυτές της Deutsche Bank να πληρώσουν το τίμημα για τα παλαιότερα “αμαρτήματά” της» αναφέρουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της Mediobanca.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της καγκελαρία­ς Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε χθες ότι είναι αβάσιμες οι εικασίες περί κρατικής στήριξης προς την Deutsche Bank. «Δεν υπάρχουν λόγοι που να στηρίζουν τις φήμες περί κρατικής χρηματοδότ­ησης της Deutsche Bank» ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ. Η κυβέρνηση του Βερολίνου γνωρίζει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ έχει έρθει σε διακανονισ­μό με άλλες τράπεζες στο παρελθόν και αναμένει «δίκαιο αποτέλεσμα» και στην περίπτωση της Deutsche Bank. O κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν υπήρξαν επαφές μεταξύ της Deutsche Bank και της γερμανικής κυβέρνησης. [SID:10537715]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece