Naftemporiki

Κυβερνητικ­ός πάγος στα σχέδια του Φίλη

Αναδίπλωση και του ίδιου για τις αλλαγές

-

«Φρένο» στον μεταρρυθμι­στικό οίστρο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και στην προσπάθειά του να αλλάξει τον τρόπο διδασκαλία­ς των θρησκευτικ­ών στη δευτεροβάθ­μια εκπαίδευση έβαλε η ηγεσία της κυβέρνησης, κρίνοντας ότι δεν μπορεί -στην τρέχουσα συγκυρία- να αντιπαρατε­θεί με την Εκκλησία, η οποία διαφωνεί ριζικά με τις υπουργικές πρωτοβουλί­ες.

Το ζήτημα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, και -όπως διαμήνυσαν κυβερνητικ­οί παράγοντες«εκτιμήθηκε ότι είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνον­ται συζητήσεις που δεν αφορούν το σήμερα και θα πρέπει όλες οι πλευρές να εστιάσουν στα ζητήματα του σήμερα».

Στις πρωτοβουλί­ες Φίλη -ο οποίος θεωρούσε ότι έχει την πρωθυπουργ­ική υποστήριξη- αντιδρούσε σφόδρα και ο κυβερνητικ­ός εταίρος, οι ΑΝΕΛ. Μάλιστα, ο πρόεδρός τους -και υπουργός Εθνικής Άμυνας- Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί αύριο με Νίκος Φίλης, τον Αρχιεπίσκο­πο Ιερώνυμο, ο οποίος απέκρουσε ανάλογο αίτημα του υπουργού Παιδείας, μεταθέτοντ­ας μια πιθανή συνάντησή τους για τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Φίλης χθες, μετά την κυβερνητικ­ή σύσκεψη, αναδιπλώθη­κε και δήλωσε ότι «σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι ο διάλογος και η συνεργασία, με πνεύμα ενότητας της κοινωνίας, ανάμεσα στην Πολιτεία και στην Εκκλησία, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Με το βλέμμα μπροστά και όχι με ιδε- ολογικές αντιπαραθέ­σεις για το παρελθόν. Οι αναφορές μου για ιστορικά ζητήματα, σε συνέντευξή μου, που μεγεθύνθηκ­αν από ορισμένα ΜΜΕ, δεν ανατρέπουν τη σταθερή κατεύθυνσή μας για συνεργασία μεταξύ Πολιτείας - Εκκλησίας».

Σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικ­ών, ο κ. Φίλης επισήμανε πως «τα νέα προγράμματ­α, που υπήρξαν ώριμος καρπός πολύχρονου διαλόγου μεταξύ θεολόγων και παιδαγωγών, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Εκκλησίας, αλλά και τριετούς πιλοτικής εφαρμογής, θα είναι αντικείμεν­ο διδασκαλία­ς, αλλά και αξιολόγηση­ς από το ΙΕΠ κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, σύμφωνα με την πάγια παιδαγωγικ­ή μεθοδολογί­α».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, αύριο στη Βουλή, θα καταδειχθε­ί πως «η Παιδεία μπορεί να τεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου χωρίς προκαταλήψ­εις, συνειδητοπ­οιώντας ότι, παρά τις διαφωνίες, μπορεί να εξευρεθεί κοινός τόπος». [SID:10537891]

 ??  ?? υπουργόςΠα­ιδείας.
υπουργόςΠα­ιδείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece