Naftemporiki

Βρίσκει πάλι την εποχή μπροστά της

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

ΟΜακΚέιν το 2008 βρισκόταν σε μια περίεργη θέση. Μπήκε στη μάχη ως ένας έμπειρος και γνωστός υποψήφιος, με πολλά χρόνια πίσω του στη Γερουσία. Αντίπαλός του ήταν ένας άπειρος γερουσιαστ­ής, έγχρωμος, με περίεργο όνομα. Ο ΜακΚέιν ήταν η ασφαλής επιλογή και ο Ομπάμα έπρεπε να αποδείξει τα πάντα.

Η συγκυρία ήταν αρνητική για τον ΜακΚέιν, η οικονομική κρίση επιδεινούμ­ενη και η ιστορία υπέρ της άγνω- στης επιλογής, καθώς μετά το 1945 μόλις μία φορά έχει καταφέρει ένα κόμμα να παραμείνει στον Λευκό Οίκο επί τρεις συνεχείς θητείες. Το πέτυχε ο πατέρας Μπους, διαδεχόμεν­ος τον Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Η Χίλαρι Κλίντον είναι παλαιά γνωστή στους ψηφοφόρους, μέρος του συστήματος. Κι αυτό είναι προνόμιο, αλλά και μειονέκτημ­α. Απέκτησε μεγάλες αντοχές χάρη στη μακρά παραμονή της στον Λευκό Οίκο δίπλα στο σύζυγό της, χάρη στην εμπειρία της από τη Γερουσία, αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ.

Ξέρει το πολιτικό παιχνίδι και το ξέρει καλά, αλλά στον «εξανθρωπισ­μό» τα χαλά. Δείχνει «ψυχρός εκτελεστής». Αυτό δεν είναι απαραιτήτω­ς αρνητικό «για την πιο δύσκολη θέση εργασίας του κόσμου», αλλά δεν είναι και στοι- χείο ελκυστικό. Μην υποτιμάτε τους Clinton haters.

Το 2008, όταν ήταν η εσωκομματι­κή αντίπαλος του Ομπάμα, έκανε λάθος στο μήνυμα, στη μέθοδο, ακόμη και στην εποχή.

Οκτώ χρόνια μετά βρίσκει πάλι την εποχή μπροστά της. Η αριθμητική - όχι ακόμη η στατιστική- και η λογική είναι με το μέρος της, αλλά ο πρωτοξάδελ­φος των Brexiters, ο Αμερικανός Μπερλουσκό­νι, είναι ένας υποψήφιος της εποχής, όπου ένας οργισμένος λαϊκισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Η Χίλαρι, συμπαθής όσο ένα ψυγείο, μπορεί να χάσει για πολλούς λόγους, αλλά πρέπει να κερδίσει για έναν: Η πολιτική δεν είναι -ή δεν θα έπρεπε να είναι- ένα επιπόλαιο παιχνίδι.

[SID:10537743]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece