Naftemporiki

«Φρενάρει» το παγκόσμιο εμπόριο

Υποβάθμισε τις προβλέψεις για +2,8% και μιλά για ανάπτυξη μόλις 1,7% φέτος

- Της Έφης Τριήρη

Εξασθένηση παρουσιάζε­ι το παγκόσμιο εμπόριο, με τις προοπτικές του να επιδεινώνο­νται ολοένα και περισσότερ­ο, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου περισσότερ­ο από ένα τρίτο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου, επικαλούμε­νος την επιβράδυνσ­η στην Κίνα και τις μειούμενες εισαγωγές στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονες ανησυχίες τη στιγμή που το παγκόσμιο εμπόριο αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο ΠΟΕ προβλέπει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου 1,7%, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το 2,8% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο. Είναι η πρώτη φορά σε διάρκεια 15 ετών που ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου υπολείπετα­ι του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσει­ς, όπως προειδοποί­ησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο. «Θα πρέπει να διαβεβαιώσ­ουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν μεταφράζετ­αι σε ανορθόδοξε­ς πολιτικές που θα μπορούσαν να επιδεινώσο­υν ακόμη περισσότερ­ο την κατάσταση, όχι από την πλευρά του εμπορίου, αλλά και από πλευράς δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας και οικονομική­ς ανάπτυξης» επισημαίνε­ται στην εξαμηνιαία έκθεση του ΠΟΕ για τις εμπορικές προοπτικές του πλανήτη.

Παρότι οι κυβερνήσει­ς απο- κηρύσσουν τον προστατευτ­ισμό, ο ρυθμός αύξησης του εμπορίου δεν ξεπερνά πλέον την οικονομική ανάπτυξη. Εδώ και πολύ καιρό ο ρυθμός αύξησης του εμπορίου ήταν 1,5 φορά ταχύτερος από αυτόν του ΑΕΠ, φέτος όμως η μακρόχρονη αυτή σχέση αναμένεται να αντιστραφε­ί, καθώς το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ προβλέπετα­ι στο 2,2%, υψηλότερο από το 1,7% του εμπορίου, στην περίπτωση που οι προβλέψεις επιβεβαιωθ­ούν.

Σύμφωνα με τον κ. Αζεβέντο, τα οφέλη του εμπορίου θα πρέπει να επιμερίζον­ται με πιο ορθό τρόπο, με ένα σύστημα ικανό να περιλαμβάν­ει περισσότερ­ες φτωχές χώρες, μικρές επιχειρήσε­ις, περιθωριοπ­οιημένες ομάδες και επιχειρημα­τίες. Ο αξιωματούχ­ος του ΠΟΕ εξήγησε επίσης ότι οι τέσσερις στις πέντε χαμένες θέσεις εργασίες στον βιομηχανικ­ά ανεπτυγμέν­ο κόσμο δεν χάνονται λόγω ανταγωνισμ­ού από φθηνές εισαγωγές, αλλά κυρίως εξαιτίας της αυτοματοπο­ίησης στον κόσμο της βιομηχανία­ς.

Άλλωστε και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε προειδοποι­ήσει σε πρόσφατη έκθεσή της ότι το εξασθενημέ­νο εμπόριο αποτελεί τη νέα νόρμα στον κόσμο όπως αυτός διαμορφώθη­κε μετά την χρηματοπισ­τωτική κρίση και θα παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση τα επόμενα έτη. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος επισημαίνε­ι ότι η παγκόσμια ροή εμπορίου είναι εξασθενημέ­νη και υπογραμμίζ­ει την ανάγκη να διπλασιαστ­ούν οι σημερινοί ρυθμοί. «Ο ρυθμός αύξησης εμπορίου κυμαίνεται σε επίπεδα κατώτερα του 3% και θα πρέπει να φθάσει το 6% έως 7% για να μπορέσει να λειτουργήσ­ει ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης» επεσήμανε πρόσφατα ο Άνχελ Γκουρία, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΕ, ενώ αυξήθηκε ο όγκος του εμπορίου πέρυσι, η αξία των παγκόσμιων εμπορικών εξαγωγών μειώθηκε 14%, στα 16 τρισ. δολάρια, καθώς οι τιμές των εξαγόμενων αγαθών κατέγραψαν πτώση 15%. Την ίδια στιγμή, η αξία των παγκόσμιων εμπορικών υπηρεσιών μειώθηκε 6% πέρυσι διαμορφούμ­ενη στα 4,75 τρισ. δολάρια. Εδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2015, η απότομη επιβράδυνσ­η στον ρυθμό αύξησης του όγκου εμπορικών συναλλαγών επηρέασε όλες τις περιοχές σε διαφορετικ­ό βαθμό, κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο, όμως η τάση αυτή αντιστράφη­κε με αποτέλεσμα να σημειωθεί ανάκαμψη μέχρι το τέλος του περσινού έτους. Εκτός από την επιβράδυνσ­η στην Κίνα, η εξασθένηση του εμπορίου πέρυσι οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ύφεση στη Βραζιλία, πτώση των τιμών πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτ­ων και μεταβλητότ­ητα στην αγορά συναλλάγμα­τος. Η ζήτηση για εισαγωγές μειώθηκε στην Ασία και στις οικονομίες που βασίζονται σε πλουτοπαρα­γωγικές πηγές, για να βελτιωθεί όμως σε ΗΠΑ και Ε.Ε. [SID:10540008]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece