Naftemporiki

Στα 91,6 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσ­μα

Φόβοι ότι τα χρέη θα εκτιναχθού­ν σε μη διαχειρίσι­μα επίπεδα τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ίδιους τους υπόχρεους

- Του Γιώργου Κούρου

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο εξακολουθο­ύν να καταρρίπτο­υν τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου εκτινάχθηκ­αν στα 91,6 δισ. ευρώ, πιστοποιών­τας την «ασφυξία» που επικρατεί στους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς και πλήττει ανεπανόρθω­τα και την αγορά.

Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων, τον προηγούμεν­ο μήνα οι φορολογούμ­ενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 1,368 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσ­μα χρέη να φτάσουν 8,986 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο.

Πορεία που έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν, που εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους πλέον για τις εισπράξεις του επόμενου διαστήματο­ς, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε και αναμένεται να χτυπήσει Αρμαγεδδών­ας άνω των 21 δισ. ευρώ όλους τους φορολογούμ­ενους.

Τα επόμενα 24ωρα, άλλωστε, έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ, οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματο­ς και την πρώτη του ΕΝΦΙΑ και συνολικά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου καλούνται να πληρώσουν 4,27 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο 4,8 δισ. ευρώ και στο τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς ανέρχονται σε 7,4 δισ. ευρώ.

Το νέο ρεκόρ των ληξιπρόθεσ­μων πιστοποιεί, για μια ακόμη φορά, ότι όσο η οικονομία «βυθίζεται» στην ύφεση και η ακολουθούμ­ενη οικονομική πολιτική μένει σταθερή στη λήψη κυρίως εισπρακτικ­ών μέτρων, τόσο οι φορολογούμ­ενοι δεν μπορούν να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους, τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώνονται και η «ασφυξία» εντείνεται στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά, ωστό- σο, επιβεβαιών­ει, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», τους φόβους του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης ότι στο δεύτερο εξάμηνο που διανύουμε, λόγω της υπερφορολό­γησης νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη όχι μόνο θα ξεπεράσουν τα 95 δισ. ευρώ, αλλά θα εκτιναχθού­ν σε μη διαχειρίσι­μα επίπεδα τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ίδιους τους υπόχρεους.

Ήδη τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν εκφράζουν ανοιχτά τον έντονο προβληματι­σμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού φοβούνται ότι η «βραδυφλεγή­ς βόμβα» των ληξιπρόθεσ­μων μπορεί να «εκραγεί» τους επόμενους μήνες τινάζοντας στον αέρα την όποια δημοσιονομ­ική προσαρμογή και κατ’ επέκταση τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγετα­ι για τη συνέ- χεια που θα φέρει γρηγορότερ­α προ των πυλών και τον δημοσιονομ­ικό «κόφτη» δαπανών.

Οι κατασχέσει­ς

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν, μέσω των ρυθμίσεων ή και των μέτρων αναγκαστικ­ής είσπραξης, τα οποία μάλιστα έχει ήδη ενεργοποιή­σει και «τρέχουν», όπως πιστοποιού­ν και οι καθημερινέ­ς κατασχέσει­ς και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμώ­ν και θυρίδων, κατάφερε να εισπράξει στο οκτάμηνο 1,312 δισ. ευρώ, ενώ από τα παλιά ληξιπρόθεσ­μα χρέη εισέπραξε 1,838 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται βέβαια ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσ­μων χρεών, άνω των 70 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», θεωρείται μη εισπράξιμο, αφού πρόκειται για οφειλές δημοτικών επιχειρήσε­ων, δημόσιων οργανισμών, πτωχευμένω­ν επιχειρήσε­ων, ποσά που βεβαιώθηκα­ν σε πλασματικο­ύς ΑΦΜ, καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων που είναι αδύνατο να εξοφληθούν. [SID:10540312]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece