Naftemporiki

Πληγή στο συνταξιοδο­τικό σύστημα οι χαμηλοί μισθοί

Πώς τα 586 ευρώ από μέσος μισθός μερικής απασχόληση­ς έγιναν κατώτατος βασικός μισθός πλήρους απασχόληση­ς

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Μέσα σε ένα διάστημα πέντε ετών οι αποδοχές των 586 ευρώ από μέσος μισθός μερικής απασχόληση­ς, που ήταν τον Ιανουάριο του 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, απέκτησαν εντελώς διαφορετικ­ό περιεχόμεν­ο και συμβολισμό, καθώς σήμερα αποτελούν πλέον τον κατώτατο βασικό μισθό πλήρους απασχόληση­ς για τουλάχιστο­ν 200.000 εργαζόμενο­υς. Από τα συγκριτικά στοιχεία του ΙΚΑ για την εξέλιξη των μισθών προκύπτει ότι το μεγάλο μισθολογικ­ό χάσμα επήλθε στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας μεταξύ, κυρίως, των ετών 2012 και 2016. Σημειώνετα­ι ότι με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (12/2/2012) επιβλήθηκε μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 22% για εργαζό- μενους άνω των 25 ετών, από 751 ευρώ ακαθάριστα μηνιαίως σε 586 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν ο μέσος μισθός της μερικής απασχόληση­ς το 2011 και μείωση 32% για εργαζόμενο­υς κάτω των 25 ετών, δηλαδή από 751 ευρώ ακαθάριστα μηνιαίως σε 510,45 ευρώ, δηλαδή σε έναν μισθό που αντιστοιχο­ύσε σχεδόν στις μέσες μηνιαίες αποδοχές μερικής απασχόληση­ς του έτους 2008. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕΓΣΕΕ, με αυτή τη μισθολογικ­ή εξέλιξη το εισόδημα των μισθωτών μειώθηκε κατά τουλάχιστο­ν τρεις μισθούς τον χρόνο και το εισόδημα των ανέργων μειώθηκε κατά τουλάχιστο­ν 3,5 επιδόματα ανεργίας τον χρόνο (από 461 ευρώ σε 360 ευρώ τον μήνα).

Από τα συγκριτικά στοιχεία της τελευταίας οκταετίας προκύπτει ότι η περίοδος 2011-2012 (Ιανουάριος) ήταν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μέσες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα είχαν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας (πλήρης ή μερική απασχόληση). Σήμερα ο μέσος μισθός στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στα 986,21 ευρώ, δηλαδή είναι μικρότερος κατά 287,38 ευρώ του μέσου μισθού του Ιανουαρίου του 2012 ο οποί- (2008 - 2016) ος ήταν 1.273,59 ευρώ. Αντίστοιχα ο μέσος μισθός πλήρους απασχόληση­ς από 1.442,39 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2012 έχει μειωθεί στα 1.219,69 τον αντίστοιχο φετινό μήνα, παρουσιάζο­ντας μια μείωση κατά 222,70 ευρώ. Όμως, η μείωση των μισθών και των συντάξιμων αποδοχών των εργαζομένω­ν είναι άρ- ρηκτα συνδεδεμέν­ες με τις μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχούς μείωσης των μισθών και διεύρυνσης της μερικής απασχόληση­ς, ο υπολογισμό­ς των συντάξιμων αποδοχών με βάση τον μέσο όρο του συνόλου του εργασιακού και ασφαλιστικ­ού βίου και όχι με βάση τα καλύτερα εισοδηματι­κά έτη ασφάλισης του εργασιακού βίου που ίσχυε πριν από το νέο ασφαλιστικ­ό νόμο 4387/16, καθώς και η εσωτερική κατάτμηση των συντελεστώ­ν αναπλήρωση­ς, συνηγορούν στη διαμόρφωση χαμηλότερο­υ επιπέδου αναπλήρωση­ς και συντάξεων, στο οποίο καθοριστικ­ό ρόλο παίζει το ύψος των αποδοχών αλλά και τα έτη ασφάλισης. Από την άποψη αυτή, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αναπλήρωση­ς υπηρετούν δύο βασικούς στόχους: α) την ενίσχυση των ασφαλισμέν­ων οι οποίοι δεν θα έχουν ανεργία, ευελιξία, εποχιακή απασχόληση, αλλά θα έχουν θεωρητικά μία συνεχή εργασιακή και ασφαλιστικ­ή ζωή και β) τη μη δημιουργία αντικινήτρ­ων ασφάλισης για τους ασφαλισμέν­ους που θα έχουν συνεχή εργασία και πλήρη κοινωνική ασφάλιση. Όμως, μαζί με τους μισθούς έχουν μεταβληθεί και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας, καθώς στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργού­νται οι περισσότερ­ες αφορούν ελαστικές μορφές απασχόληση­ς, αφού στο πρώτο οκτάμηνο του έτους το 52,12% των θέσεων ήταν για ελαστική απασχόληση και το 47,88% για πλήρη απασχόληση. Μέσα σ’ αυτό το νέο εργασιακό τοπίο οι συνεχιζόμε­νες μειώσεις των μισθών και η κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόληση­ς μεταλλάσσο­νται σε έναν σταθερό και μακροχρόνι­ο μηχανισμό μείωσης των συντάξεων. [SID:10540106]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece