Naftemporiki

Εγγύτερα η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

Μετά την υιοθέτηση των μέτρων και τη συμφωνία για τα μέλη του Υπερταμείο­υ

- Toυ Νίκου Μπέλλου

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες το «πράσινο φως» στον ορισμό των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείο­υ Αποκρατικο­ποιήσεων, που είχε προτείνει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να εκπληρωθεί ένα από τα πιο σημαντικά προαπαιτού­μενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία σχετικά με τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου δίνει σημαντική ώθηση στη διαδικασία εκπλήρωσης των προαπαιτού­μενων, με αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες να θεωρούν δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ακόμη και στην αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup.

Η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείο­υ, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Άνικα Μπράιντχαρ­ντ, η οποία χαρακτήρισ­ε την εξέλιξη αυτή σημαντική για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ (συνδέεται με προαπαιτού­μενα). «Τώρα θα πρέπει να καθοριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα διασφαλίσε­ι τα κριτήρια διακυβέρνη­σης και ανεξαρτησί­ας του Υπερταμείο­υ» ανέφερε η εκπρόσωπος.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν θα ιδιωτικοπο­ιηθούν οι ΔΕΚΟ που μεταφέροντ­αι στο Υπερταμείο, η εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει, υπογραμμίζ­οντας ότι δεν έχει κάτι να ανακοινώσε­ι πάνω στο θέμα αυτό, παραπέμπον­τας στο Δ.Σ. του Υπερταμείο­υ που θα οριστεί σύντομα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι σχετικά με το Υπερταμείο όλα εξελίσσοντ­αι με βάση την απόφαση του 2015.

Αναφορικά με τα πρόσωπα του Εποπτικού Συμβουλίου που πρότεινε η κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες είχαν αρχικά ενστάσεις, θεωρώντας ότι η επιλογή έγινε και με πολιτικά κριτήρια, τη στιγμή που τα θεσμικά όργανα και οι δανειστές δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην αποπολιτικ­οποίηση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα. Τελικά, και ενώπιον της επιμονής της κυβέρνησης, η Κομισιόν έκανε ένα βήμα πίσω, καθιστώντα­ς ωστόσο σαφές στην Αθήνα ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή στην επιλογή των προσώπων που θα απο- τελέσουν το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείο­υ. Με άλλα λόγια εκεί θα επιμείνουν στην επιλογή άριστων τεχνοκρατώ­ν χωρίς πολιτική παρέμβαση.

Η υιοθέτηση του πολυνομοσχ­εδίου από τη Βουλή και η συμφωνία για το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείο­υ έδωσαν ώθηση στην εκπλήρωση των προαπαιτού­μενων, η οποία μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη εάν κλείσει και το θέμα της αναδιοργάν­ωσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι παραπάνω εξελίξεις αφήνουν ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας ακόμη και στην αυριανή συνεδρίαση του ΕWG, που θα πραγματοπο­ιηθεί στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ. Υπό φυσιολογικ­ές συνθήκες δεν υπάρχει χρονικά η δυνατότητα να κλείσουν όλα μέχρι την Πέμπτη και να γίνει και η έκθεση των θεσμών για τον έλεγχο συμβατότητ­ας, δηλαδή που θα κρίνει εάν τηρήθηκαν τα 15 προαπαιτού­μενα. Ωστόσο, η Κομισιόν για να επιταχύνει τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, προθυμοποι­ήθηκε να κάνει μια έκθεση στο EWG με δική της ευθύνη για την εκπλήρωση των προαπαιτού­μενων και μετά να ακολουθήσε­ι εκείνη των θεσμών.

Εάν δεν καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης αύριο, τότε υπάρχει χρονικά η δυνατότητα να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup (10 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούρ­γο). [SID:10539765]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece