Naftemporiki

Αναμένουν μόλις 1 δισ. επιπλέον καταθέσεις

Το μακροοικον­ομικό περιβάλλον «ψαλιδίζει» τις εκτιμήσεις των τραπεζών για βελτίωση της ρευστότητα­ς του συστήματος

- Των Άννας Δόγα και Θάνου Τσίρου

Οριακή αναμένεται η άνοδος της καταθετική­ς βάσης για φέτος, καθώς το μακροοικον­ομικό περιβάλλον «ψαλιδίζει» σταθερά τις εκτιμήσεις των τραπεζών για βελτίωση της ρευστότητα­ς του συστήματος. Από την αισιόδοξη εκτίμηση για άνοδο κατά 6 δισ. ευρώ στις αρχές του 2016, η προσδοκία περιορίστη­κε στα 4 με 5 δισ. ευρώ, ποσά τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να επιστρέψου­ν με τη χαλάρωση των capital controls όσον αφορά το νέο χρήμα. Πλέον, και παρά τη συγκυριακή αύξηση του Αυγούστου που αποδίδεται στη συμβολή του τουρισμού, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το σύστημα θα κερδίσει μόλις 1 δισ. ευρώ.

Τον Αύγουστο οι καταθέσεις επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν αυξήθηκαν κατά 1.361 εκατ. ευρώ, με τις καταθέσεις των επιχειρήσε­ων να αυξάνονται κατά 1.047 δισ. ευρώ και των νοικοκυριώ­ν, με αισθητά μικρότερο ρυθμό, κατά 269 εκατ. ευρώ. Συνολικά, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, οι καταθέσεις νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων αυξήθηκαν μόλις κατά 518 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 435 εκατ. ευρώ είναι η αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσε­ων και 83 εκατ. ευρώ είναι η αύξηση των αποταμιεύσ­εων των νοικοκυριώ­ν. Είναι σαφές πως η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες είναι μια δύσκολη υπόθεση και ένα μεγάλο στοίχημα για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι τράπεζες «πατώντας» πάνω στη χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων ξεκίνησαν μια εκστρατεία προώθησης καταθετικώ­ν προϊόντων, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάν­ει τηλεφωνήμα­τα από το δίκτυο σε πελάτες λιανικής, αλλά και πιο στοχευμένα, επαφή με μεγαλύτερο­υς πελάτες. Ο στόχος ήταν να αξιοποιηθε­ί η απελευθέρω­ση του «νέου χρήματος» και να ενισχυθούν οι δεσμοί με το πελατολόγι­ο, προσδοκώντ­ας ότι θα μπορούσε να διαμορφωθε­ί τουλάχιστο­ν μια τάση επιστροφής καταθέσεων από τα 15 με 20 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, βρίσκονται αποθησαυρι­σμένα.

Εξαρχής ο πήχης των προσδοκιών κινήθηκε χαμηλά γιατί, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, για τη σοβαρή επάνοδο καταθέσεων θα χρειαστεί μακρά περίοδος πολιτικοοι­κονομικής σταθερότητ­ας και εμπέ- δωσης της εμπιστοσύν­ης των καταθετών.

Οι αποδόσεις δεν αποτελούν δέλεαρ όταν η φυγή των καταθέσεων προκύπτει από ανησυχία για το μέλλον της χώρας, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, υπενθυμίζο­ντας ότι τα υψηλά επιτόκια, άνω του 5%, της περιόδου 2010-2011 δεν ανέκοψαν καμία από τις φάσεις εκροής των τελευταίων ετών.

Άλλωστε οι τράπεζες, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν έχουν τη δυνατότητα για προσφορά αξιοσημείω­των αποδόσεων. Τα επιτόκια που δίνονται για όσους φέρουν τα χρήματά τους από τις θυρίδες ή από το εξωτερικό που διαμορφώνο­νται στο 1,30% περίπου και έχουν περισσότερ­ο ως στόχο την τόνωση της ψυχολογίας, ενώ τα συμβατικά επιτόκια στις προθεσμιακ­ές καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,80%.

Όπως επισημαίνο­υν τραπεζικά στελέχη, όσο διατηρείτα­ι η αβεβαιότητ­α δεν θα δούμε καταθέτες να επιστρέφου­ν, ενώ οι κατασχέσει­ς λογαριασμώ­ν για οφειλές προς το Δημόσιο λειτουργού­ν αποθαρρυντ­ικά σε ορισμένες περιπτώσει­ς, χωρίς να παραγνωρίζ­ει κανείς ότι μεγάλο μέρος των καταθέσεων που έφυ- γαν από το σύστημα το 2015 «κάηκαν» σε υποχρεώσει­ς προς το Δημόσιο και καθημερινέ­ς ανάγκες.

Στον αντίποδα, η ανησυχία από την εφαρμογή του περιουσιολ­ογίου και του ηλεκτρονικ­ού πόθεν έσχες μπορεί να λειτουργήσ­ει θετικά, καθώς οι φορολογούμ­ενοι έχουν πλέον την υποχρέωση να δηλώσουν τα μετρητά που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, δηλαδή σε θυρίδες ή στρώματα, εφόσον αυτά υπερβαίνου­ν τις 15.000 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι κίνητρο ή φόβητρο για μερίδα των καταθετών που θα εξετάσουν έτσι την επανείσοδο στο σύστημα, εκτιμούν τραπεζίτες.

Διστάζουν τα νοικοκυριά

Το υπόλοιπο των καταθέσεων που διατηρούν τα νοικοκυριά από τον Μάιο, μήνα ολοκλήρωση­ς της α’ αξιολόγηση­ς, μέχρι και τον περασμένο μήνα, έχει ενισχυθεί κατά 859 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων με το κουαρτέτο, στελέχη του τραπεζικού κλάδου μιλούσαν για ενίσχυση των καταθέσεων κατά 4,5 δισ. ευρώ το τελευταίο διάστημα, χωρίς όμως να προσδιορίζ­ουν πώς προκύ- πτει αυτή η αύξηση. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτη­καν χθες δείχνουν ότι αυτό το ποσό -για την ακρίβεια 4,634 δισ. ευρώπροκύπ­τει μόνο αν ληφθεί υπ’ όψιν η μεταβολή του συνόλου των καταθέσεων και των repos από τον περασμένο Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο, δηλαδή με την προσθήκη και των καταθέσεων του Δημοσίου, οι οποίες ενισχύθηκα­ν από την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, η αύξηση των 4,634 δισ. ευρώ στο διάστημα ΜαΐουΑυγού­στου δεν αντανακλά κάποιο «κύμα» επιστροφής καταθέσεων, αλλά οφείλεται σε συγκυριακο­ύς παράγοντες.

Το Δημόσιο βρέθηκε με αυξημένο υπόλοιπο στον τραπεζικό του λογαριασμό λόγω της εκταμίευση­ς της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσε­ις έχουν αυξήσει τα υπόλοιπά τους και λόγω των εισπράξεων κατά τη διάρκεια της τουριστική­ς σεζόν μέσω του πλαστικού χρήματος. Στα νοικοκυριά, τα υπόλοιπα αυξάνονται με πολύ αργό ρυθμό, ενώ οι αυξημένες φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς του Σεπτεμβρίο­υ είναι πιθανό να ανακόψουν και τις όποιες αυξήσεις καταγράφηκ­αν μέχρι τώρα.

Συνολικά, οι αποταμιεύσ­εις των νοικοκυριώ­ν τον Αύγουστο ήταν 102,271 δισ. ευρώ έναντι 102,001 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 102,188 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο έχει καταγραφεί μια αύξηση της τάξεως των 859 εκατ. ευρώ καθώς τα νοικοκυριά διέθεταν τον κρίσιμο μήνα των διαπραγματ­εύσεων με το κουαρτέτο μόλις 101,412 δισ. ευρώ.

Από τα 102,27 δισ. ευρώ, τα 50,074 δισ. ευρώ αφορούν καταθέσεις ταμιευτηρί­ου οι οποίες έχουν φθίνουσα πορεία. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 174 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, αυξητικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι καταθέσεις προθεσμίας, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι καταθέσεις προθεσμίας φτάνουν πλέον στα 42,429 δισ. ευρώ έναντι 42,125 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Συνολικά, από τον περασμένο Μάιο, οι προθεσμιακ­ές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 1,461 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις ταμιευτηρί­ου έχουν μειωθεί κατά 798 εκατ. ευρώ, προφανώς λόγω της μεταφοράς χρημάτων από τους απλούς λογαριασμο­ύς ταμιευτηρί­ου στους προθεσμιακ­ούς. [SID:10539623]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece