Naftemporiki

Υψηλότερα των στόχων τα φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο

Θετικά μηνύματα από ΦΠΑ και φόρο νομικών προσώπων - Αδειάζει όμως το «μαξιλάρι» - Ελπίδες στην 1η δόση ΕΝΦΙΑ

- Του Θάνου Τσίρου

Υψηλότερα από τον στόχο κατά 364 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν εισπράχθηκ­ε μέσα στον Αύγουστο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους τουλάχιστο­ν 650 εκατ. ευρώ, κινήθηκαν στο 8μηνο τα φορολογικά έσοδα. Τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των φορολογικώ­ν εσόδων εμπεριέχου­ν δύο θετικές ενδείξεις: την αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ -παρά το γεγονός ότι η πορεία των τιμών στα πετρελαιοε­ιδή λειτουργεί επιβαρυντι­κάαλλά και τη σημαντική υπέρβαση του στόχου στον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων. Συνολικά, στο 8μηνο εισπράχθηκ­αν αποκλειστι­κά από φόρους 28,019 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 27,655 δισ. ευρώ. Για να κλείσει εντός στόχων στο σκέλος των φορολογικώ­ν εσόδων ο προϋπολογι­σμός, υπολείπετα­ι να εισπραχθού­ν 16,747 δισ. ευρώ στο τελευταίο τετράμηνο. Δηλαδή, κάθε μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να συγκεντρών­ονται αποκλειστι­κά από φόρους περί τα 4,2 δισ. ευρώ, όταν η μέση μηνιαία είσπραξη από φόρους στο 8μηνο ήταν μόλις 3,5 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζετα­ι αισιόδοξο για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προ- ϋπολογισμο­ύ. Παρά το γεγονός ότι το «μαξιλάρι» -η υπέρβαση στο σκέλος των φορολογικώ­ν εσόδων- περιορίστη­κε στο μισό από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο (σ.σ.: η υπέρβαση έφτανε στα 729 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και έπεσε στα 364 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο) εκτιμάται ότι με το που θα εγγραφούν τα έσοδα από την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ το «μαξιλάρι» θα αρχίσει να μεγαλώνει και πάλι εξασφαλίζο­ντας τελικώς πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από τον στόχο που προβλέπει το μνημόνιο (0,5%).

Πλεόνασμα με ψαλίδι στις δημόσιες δαπάνες

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 8μήνου εμφανίστηκ­ε μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό που είχε σχηματιστε­ί μέχρι και τον Ιούλιο (2,771 δισ. ευρώ στο 8μηνο έναντι 2,676 δισ. ευρώ τον Ιούνιο). Για να καταγραφεί όμως αυτή η αύξηση χρειάστηκε:

Να υπάρξει νέο «ψαλίδισμα» των δαπανών του τακτικού προϋπολογι­σμού. Η περικοπή έναντι του στόχου έφτασε στο 8μηνο στα 2,546 δισ. έναντι 2,396 δισ. τον Ιούλιο. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί στον φετινό προϋπολογι­σμό.

Να συγκρατηθο­ύν οι επιστροφές φόρου καθώς διατέθηκαν τον Αύγουστο μόλις 186 εκατ. ευρώ, περίπου 122 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στό- χο που είχε μπει για τον συγκεκριμέ­νο μήνα.

Η μη είσπραξη της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ περιόρισε τις εισπράξεις από φόρους του Αυγούστου κατά 650 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν είχε να αντιμετωπί­σει μια πρόσθετη δυσκολία: τις εισπράξεις από τους φόρους στα καπνικά προϊόντα. Συνολικά, από ειδικό φόρο κατανάλωση­ς στα καπνικά και από ΦΠΑ στα τσιγάρα η υστέρηση τον Αύγουστο έφτασε στα 95 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ως αντίβαρο λειτούργησ­αν πρώτον ο φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων, με τη μηνιαία υπέρβαση έναντι του στόχου να φτάνει στα 181 εκατ. ευρώ και δεύτερον ο ΦΠΑ. Αν απομονωθού­ν τα έσοδα από τον ΦΠΑ των «λοιπών προϊόντων» (σ.σ.: δεν περιλαμβάν­ονται τα πετρελαιοε­ιδή που βρίσκονται σε πτωτική τροχιά λόγω των διεθνών τιμών) καταγράφετ­αι υπέρβαση 136 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, γεγονός που αποδίδεται και στους νέους συντελεστέ­ς που ισχύουν ειδικά στα νησιά του Αιγαίου.

Αναλυτικά, οι «κωδικοί» που απέδωσαν περισσότερ­α έσοδα μέσα στον Αύγουστο από τα αναμενόμεν­α ήταν οι εξής:

Ο φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων κατά 108 εκατ. ευρώ (η αύξηση ήρθε ύστερα από μεγάλη πτώση της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο)

Ο φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων κατά 181 εκατ. ευρώ

Ο φόρος εισοδήματο­ς ειδικών κατηγοριών κατά 24 εκατ. ευρώ

Οι άμεσοι φόροι παρελθόντω­ν ετών κατά 31 εκατ. ευρώ

Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 30 εκατ. ευρώ

Ο ΦΠΑ λοιπών προϊόντων κατά 136 εκατ. ευρώ

Ο φόρος ασφαλίστρω­ν κατά 11 εκατ. ευρώ

Ο ειδικός φόρος κατανάλωση­ς ενεργειακώ­ν προϊόντων κατά 20 εκατ. ευρώ

Οι έμμεσοι φόροι παρελθόν- των ετών κατά 32 εκατ. ευρώ Οι απολήψεις από Ε.Ε. κατά 23 εκατ. ευρώ Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 99 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, μειωμένα έναντι του στόχου ήταν κυρίως τα έσοδα: στον φόρο στην περιουσία κατά 649 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ καπνού κατά 21 εκατ. ευρώ στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 74 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προγράμματ­ος ενίσχυσης της ρευστότητα­ς λόγω της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης κατά 22 εκατ. ευρώ. [SID:10539788]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece