Naftemporiki

Μέτρα της Κομισιόν προς διευκόλυνσ­η των χρηματοδοτ­ήσεων

Περιορισμό­ς γραφειοκρα­τίας για ένταξη στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικ­ά - επενδυτικά ταμεία

- Του Νίκου Μπέλλου

Μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρα­τίας, ώστε να διευκολυνθ­ούν οι χρηματοδοτ­ήσεις προς τις μικρές και τις νεοσύστατε­ς επιχειρήσε­ις από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικ­ά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ), έχει συμπεριλάβ­ει η Κομισιόν στην ενδιάμεση επανεξέτασ­η του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου (2014-2020).

Μέσω της ομάδας υψηλού επιπέδου για την τροποποίησ­η της σχετικής νομοθεσίας, υπό τον πρώην αντιπρόεδρ­ο της Επιτροπής Σιμ Κάλας, προωθούντα­ι οι παρακάτω συστάσεις:

Απλούστερο­ι τρόποι επιστροφής δαπανών: Οι δικαιούχοι δεν θα είναι πλέον υποχρεωμέν­οι να δικαιολογο­ύν κάθε στοιχείο κόστους, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποι­ούν κατ’ αποκοπήν ποσοστά ή σταθερές τιμές για ορισμένες κατηγορίες δαπανών, όπως τις δαπάνες προσωπικού ή άλλες επαγγελματ­ικές δαπάνες (ασφάλιση, μισθώματα).

Τα έγγραφα που υποβάλλοντ­αι από τους δικαιούχου­ς θα πρέπει να φυλάσσοντα­ι σε ψη- φιακή μορφή και δεν χρειάζεται να αναπαράγον­ται σε κάθε στάδιο της υλοποίησης του έργου.

Προώθηση συνεργειών και προαγωγή βέλτιστων πρακτικών, όπως είναι οι ενιαίες προσκλήσει­ς υποβολής προτάσεων, που θα μπορούσαν να συνδυάσουν διαφορετικ­ά χρηματοδοτ­ικά κονδύλια της Ε.Ε. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις μμε να υποβάλουν αίτηση για ένα μόνο επενδυτικό πακέτο και όχι για πολλές προσκλήσει­ς υποβολής προσφορών.

Εναρμόνιση των απαιτήσεων για τους επιχειρημα­τίες που λαμβάνουν δάνεια από χρηματοπισ­τωτικά μέσα τα οποία υποστηρίζο­νται από τα ΕΔΕΤ όσο το δυνατόν περισσότερ­ο με την πρακτική της αγοράς. Αυτό θα συνεπαγότα­ν λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις σε σχέση με τις απαιτήσεις για τις συνήθεις επιχορηγήσ­εις, όπως λιγότερα απαιτούμεν­α έγγραφα και συντομότερ­ες περίοδοι τήρησης των εγγράφων.

Η Επιτροπή, με βάση τις συστάσεις της ομάδας, πρότεινε επίσης τη διευκόλυνσ­η των συνδυασμών με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ), με μία μόνο δέσμη διαδικασιώ­ν για τον αιτούντα αντί χωριστών κανόνων για κάθε Ταμείο.

Μάλιστα, αναφορικά με το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ η Κομισιόν ανακοίνωσε και νέα δέσμη χρηματοδοτ­ήσεων, που ανεβάζουν μέσα σε έναν χρόνο στις 290.000 τις μμε που θα επωφεληθού­ν από τα δάνεια με την εγγύηση της Ε.Ε. Από το επενδυτικό πακέτο έχουν ήδη δεσμευτεί 127 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος αφορά χρηματοδότ­ηση μμε.

«Πρέπει να συμβάλουμε στην ανάδειξη καινοτόμων και ποιοτικών έργων, διευκολύνο­ντας την πρόσβαση των μικρών και των νεοσύστατω­ν επιχειρήσε­ων στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικ­ά και επενδυτικά ταμεία» δήλωσε η επίτροπος Περιφερεια­κής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, προσθέτοντ­ας ότι οι συστάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου λαμβάνοντα­ι άμεσα υπόψη.

«Πρέπει να συνεχιστού­ν οι προσπάθειε­ς για την άρση των εμποδίων και την εξασφάλιση συνεργειών μεταξύ των ταμείων» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Σιμ Κάλας.

Η ομάδα υψηλού επιπέδου για την απλούστευσ­η όσον αφο- ρά τους δικαιούχου­ς των ΕΔΕΤ ξεκίνησε τις εργασίες της τον Οκτώβριο του 2015, ενώ αποτελείτα­ι από 12 εμπειρογνώ­μονες και συμβουλεύε­ι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μείωση του διοικητικο­ύ φόρτου που επωμίζοντα­ι όσοι υποβάλλουν αίτηση στα πέντε διαρθρωτικ­ά ταμεία της Ε.Ε.

Η τελική έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου, που αναμένεται να υποβληθεί εντός του 2018, θα αποτελέσει μία από τις νευραλγικέ­ς παραμέτρου­ς του προβληματι­σμού της Επιτροπής σχετικά με το μέλλον της πολιτικής για τη συνοχή.

[SID:10539515]

 ??  ?? Οι δικαιούχοι επιστροφής δαπανών δεν θα δικαιολογο­ύν κάθε στοιχείο κόστους, αλλά θα χρησιμοποι­ούν κατ' αποκοπήν ποσοστά ή σταθερές τιμές για κατηγορίες δαπανών.
Οι δικαιούχοι επιστροφής δαπανών δεν θα δικαιολογο­ύν κάθε στοιχείο κόστους, αλλά θα χρησιμοποι­ούν κατ' αποκοπήν ποσοστά ή σταθερές τιμές για κατηγορίες δαπανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece