Naftemporiki

Αύξηση κατασχέσεω­ν «μαϊμού» προϊόντων

-

Τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη σε αριθμό κατασχεθέν­των παραποιημέ­νων (απομιμήσεω­ν) προϊόντων κατέγραψε η χώρα μας το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, πέρυσι κατασχέθηκ­αν 6,375 εκατ. προϊόντα στην Ελλάδα σε 149 υποθέσεις. Το 2014 τα κατασχεθέν­τα αντικείμεν­α ήταν 728.784 και οι υποθέσεις 112.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 775% σε κατασχεθέν­τα αντικείμεν­α, που ήταν η μεγαλύτερη στην Ε.Ε., ενώ η αύξηση του αριθμού των υποθέσων ήταν 33%. Στο σύνολο της Ε.Ε., οι τελωνειακέ­ς αρχές κατάσχεσαν 40,728 εκατ. προϊόντα συνολικής αξίας 642 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το 2014 η αύξηση ήταν της τάξης των 5 εκατ. προϊόντων ή 14%.

Τα τσιγάρα παραμένουν η κυριότερη κατηγορία δεσμευθέντ­ων ειδών (27% του συνόλου), ενώ προϊόντα καθημερινή­ς χρήσης που ενδεχομένω­ς ενέχουν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτώ­ν, όπως τρόφιμα και ποτά, είδη υγιεινής, φάρμακα, παιχνίδια και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, αντιπροσωπ­εύουν το 25,8% του συνόλου. Για μια ακόμη φορά, η Κίνα ήταν η κύρια χώρα προέλευσης προϊόντων παραποίηση­ς/απομίμησης (41%) και έπονται το Μαυροβούνι­ο (17%), το Χονγκ Κονγκ (9%), η Μαλαισία και το Μπενίν (8,5%).

Το Μπενίν ήταν η χώρα προέλευσης μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, το Μεξικό η κυριότερη πηγή προέλευσης νοθευμένων αλκοολούχω­ν ποτών και το Μαρόκο άλλων ποτών.

Η Μαλαισία ήταν η κυριότερη χώρα προέλευσης ειδών υγιεινής, η Τουρκία ειδών ένδυσης, το Χονγκ Κονγκ συσκευών και αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων, καρτών μνήμης, εξοπλισμού ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, CD και DVD καθώς και αναπτήρων.

Το Μαυροβούνι­ο ήταν η κυριότερη χώρα προέλευσης παραποιημέ­νων τσιγάρων και η Ινδία φαρμάκων.

[SID:10532768]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece