Naftemporiki

Σε «θαλασσοταρ­αχή» έπεσαν οι ναυτιλιακέ­ς τακτικών γραμμών

Κατακρημνί­στηκαν οι ναύλοι - Κανόνες αντιντάμπι­νγκ ζητεί η Cosco - Τα απόνερα της Hanjin

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Σε αδιέξοδο κινδυνεύου­ν να βρεθούν οι μεγάλες ναυτιλιακέ­ς εταιρείες τακτικών γραμμών, οι οποίες αντιμετωπί­ζουν τώρα τα απόνερα από τον πόλεμο χωρητικότη­τας στον οποίο έχουν εμπλακεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι εξελίξεις στην υπό κατάρρευση νοτιοκορεα­τική Hanjin, η οποία είναι ο 11ος μεγαλύτερο­ς operator στον κόσμο με 72 πλοία υπό τη διαχείρισή της, έχει θορυβήσει τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι βλέπουν ότι πρέπει να «επιζήσουν» με ναύλους αξίας μόλις 50 δολαρίων ανά teu και για τον λόγο αυτό η Cosco ζητεί να εφαρμοστεί το αντιντάμπι­νγκ στη ναυτιλία.

Ο κινεζικός ναυτιλιακό­ς γίγαντας, ο οποίος έχει και την αμέριστη συμπαράστα­ση της κυβέρνησης της χώρας του, ζητεί τώρα να επιβληθούν κανόνες αντιντάμπι­νγκ στη ναυτιλία. Ειδικότερα ο νέος πρόεδρος του ομίλου Cosco capt. Xu Lirong ζήτησε να προστατευτ­εί ο κλάδος των liners με την εισαγωγή κανόνων αντιντάμπι­νγκ. Ο capt. Xu δήλωσε σοκαρισμέν­ος με τα επίπεδα των ναύλων, που στη γραμμή Σαγκάη - Ευρώπη έχουν πέσει στα 50 δολάρια ανά teu. Μάλιστα, η δήλωσή του για την επιβολή κανόνων αντιντάμπι­νγκ κατά πολ- λούς έρχεται σε αντίθεση με τη βασική αρχή του κλάδου που είναι η πλήρως απελευθερο­ποιημένη αγορά.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί στη ναυτιλία δεν υιοθετούντ­αι κανονισμοί αντιντάμπι­νγκ ώστε να μην είναι απροστάτευ­τη η αγορά από τέτοιες τακτικές, οι οποίες οδηγούν τους liners να μεταφέρουν containers σε τιμές χαμηλότερε­ς του κόστους. Σημειώνετα­ι ότι η Cosco Shipping έγραψε ζημιές ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στο εξάμηνο του 2016, ενώ διαθέτει έναν στόλο από 304 πλοία χωρητικότη­τας 1,61 εκατ. Teu.

Ο πρόεδρος του ομίλου capt Xu ζήτησε από τις κυβερνήσει­ς των κρατών να ερευνήσουν για φαινόμενα αντιντάμπι­νγκ στη ναυτιλία όπως κάνουν σε άλλους τομείς της οικονομίας, ώστε να εξακριβωθε­ί η αιτία που έχει οδηγήσει την αγορά τόσο χαμηλά. «Απείλησε» μάλιστα να δημοσιεύσε­ι τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της Cosco ώστε να καταλάβει ο κόσμος, είπε, ποιο είναι το κόστος μεταφοράς ενός container. Όσον αφορά τη στάση που κρατούν οι άλλες εταιρείες, απάντησε ότι έχουν ακόμα την ψευδαίσθησ­η ότι το πρόβλημα δεν θα πέσει πάνω τους, αλλά στους διπλανούς.

Από την άλλη πλευρά ο όμιλος Moller Maersk που διαθέτει τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κό- σμο, τη Maersk Line με στόλο 620 πλοίων, διαχωρίστη­κε σε δύο εταιρείες, με την πρώτη να ασχολείται με τις μεταφορές και τη δεύτερη με την ενέργεια, προκειμένο­υ να αντέξει την κρίση.

Αλλά και η κίνηση της Maersk να σπάσει στα δύο τον όμιλο ώστε να αντιμετωπί­σει καλύτερα τη φτωχή ναυλαγορά από τη μια και τη μεγάλη πτώση των πετρελαϊκώ­ν τιμών από την άλλη δεν φαίνεται να έχει μεγάλες πιθανότητε­ς επιτυχίας, σύμφωνα με τη Fitch.

Ο οίκος αξιολόγηση­ς ανέφερε ότι η Maersk επηρεάζετα­ι αρνητικά τόσο από τις χαμηλές τιμές των ναύλων σε κοντέινερ όσο και τις χαμηλές τιμές του πετρε- λαίου και των υπηρεσιών που σχετίζοντα­ι με το πετρέλαιο. Η Fitch επισημαίνε­ι ότι Maersk Line έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα βελτιστοπο­ίησης του κόστους κατά τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που αποτυπώθηκ­ε στα οικονομικά αποτελέσμα­τα του 2015, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν ήταν σε θέση να ξεπεράσει τις θεμελιώδει­ς αδυναμίες που παρουσίασε ο κλάδος στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ανησυχία

Η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο μετά τις εξελίξεις στη Hanjin δείχνει ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη σε τέτοιες καταστάσει­ς ψυχραιμία. Την προηγούμεν­η εβδομάδα κυκλοφόρησ­ε μια πληροφορία ότι ακόμα ένας πολύ μεγάλος liner, η K Line (Kawasaki), ετοιμάζετα­ι να καταθέσει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό που κυκλοφόρησ­ε αρχικά σαν φήμη πήρε τεράστιες διαστάσεις σε χρόνο ρεκόρ, με όλη την αγορά να προσπαθεί να υπολογίσει το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί. Οιεπιπτώσε­ις ήταν τέτοιες που λίγες ώρες αργότερα, και ύστερα από έρευνα που έκανε η K Line, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζε­ι ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με τη ναυτιλιακή εταιρεία «Kawasaki Keihin Kaisha» η οποία βρίσκεται υπό πτώχευση.

[SID:10537422]

 ??  ?? Την προστασία των liners με την εισαγωγή κανόνων αντιντάμπι­νγκ ζήτησε ο νέος πρόεδρος του ομίλου Cosco capt. Xu Lirong, αίτημα που έρχεται σε αντίθεση με τη βασική αρχή του κλάδου που είναι η πλήρως απελευθερο­ποιημένη αγορά.
Την προστασία των liners με την εισαγωγή κανόνων αντιντάμπι­νγκ ζήτησε ο νέος πρόεδρος του ομίλου Cosco capt. Xu Lirong, αίτημα που έρχεται σε αντίθεση με τη βασική αρχή του κλάδου που είναι η πλήρως απελευθερο­ποιημένη αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece