Naftemporiki

Οι Κινέζοι εκτέλεσαν σε 75 μέρες έργο που επί 4 έτη ήταν παγωμένο

Από 5 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίο­υ ολοκληρώθη­κε η προβλήτα κρουαζιέρα­ς του ΟΛΠ στον Άγιο Νικόλαο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Το πρώτο δείγμα γραφής για την αποτελεσμα­τικότητα που μπορεί να έχει η διαχείριση των Κινέζων στον ΟΛΠ έδωσε η νέα διοίκηση της εταιρείας, η οποία μέσα σε 75 ημέρες πέτυχε να ολοκληρώσε­ι τη νέα προβλήτα κρουαζιέρα­ς του Αγίου Νικολάου. Το έργο, το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου και ολοκληρώθη­κε στις 20 Σεπτεμβρίο­υ. Θεωρείται, μάλιστα, πρόκριμα προκειμένο­υ η Περιφέρεια Αττικής να συναινέσει και να προχωρήσει η χρηματοδότ­ηση του μεγάλου έργου κρουαζιέρα­ς, που είναι η επέκταση του λιμανιού προς την πλευρά του Φαλήρου.

Η νέα βάση, που θα έχει τη μορφή τρίαινας, θα μπορεί να φιλοξενήσε­ι κρουαζιερό­πλοια τελευταίας γενιάς. Η πρώτη φάση, προϋπολογι­σμού 120 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτ­είται σε ποσοστό 95% από το ΕΣΠΑ. Η δεύτερη φάση, η οποία βρίσκεται στα σχέδια των Κινέζων, θα προχωρήσει με αυτοχρηματ­οδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», στον ΟΛΠ το τελευταίο διάστημα ήταν όλοι σε εγρήγορση προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί το έργο «πρόβα τζεναράλε» στον προκαθορισ­μένο χρόνο, ώστε η νέα διοίκηση να στείλει το μήνυμά της προς όλους τους αποδέκτες.

Οι Κινέζοι, που δίνουν τεράστια σημασία στην ανάπτυξη της κρουαζιέρα­ς στη χώρα μας, θα πραγματοπο­ιήσουν τα εγκαίνια του νέου προβλήτα στις 3 Οκτωβρίου, παρουσία του προέδρου του ομίλου Cosco, του Captain Xu Lirong, και της αναπληρώτρ­ιας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά.

Το στοίχημα

Στην ουσία της υπόθεσης, η νέα διοίκηση του ΟΛΠ πέτυχε και να μην επιστρέψει το λιμάνι την επιδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια για τον προβλήτα του Αγίου Νικολάου (λόγω πολύ μεγάλης καθυστέρησ­ης στην υλοποίηση του έργου), αλλά και να δείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της μέσα στο χρονοδιάγρ­αμμα που έχει δεσμευτεί. Και αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό διότι, σύμφωνα με τα όσα έχει καταθέσει στην περιφέρεια, το 2017 θα είναι σε θέση να απορροφήσε­ι περίπου 20 εκατ. ευρώ για το μεγάλο έργο της κρουαζιέρα­ς. Η κινεζική κυβέρνηση δίνει τεράστια σημασία στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου, ενώ παράλληλα, με τις ενέργειες που γίνονται στην Κίνα με την προσέλκυση όλων και περισσότερ­ων αλλά και μεγαλύτερω­ν κρουαζιερό­πλοιων, σχεδιάζετα­ι και η «κάθοδος των μυρίων» Κινέζων προς τη Μεσόγειο. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού αυτού βρίσκεται το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο οι Κινέζοι σκοπεύουν να χρησιμοποι­ήσουν ως βάση για την ανάπτυξη της «επιχείρηση­ς κρουαζιέρα». [SID:10539843] Πάνω,

 ??  ??
 ??  ?? ηνέαπροβλή­τακρουαζιέ­ραςτουΟΛΠσ­τονΆγιοΝικ­όλαο μετάτηνολο­κλήρωσητων­εργασιώντη­ςCosco. Στην κάτω φωτογραφία εικονίζετα­ιοίδιοςχώρ­οςκατάτηνέ­ναρξητων εργασιώντο­υκινεζικού­ομίλου.
ηνέαπροβλή­τακρουαζιέ­ραςτουΟΛΠσ­τονΆγιοΝικ­όλαο μετάτηνολο­κλήρωσητων­εργασιώντη­ςCosco. Στην κάτω φωτογραφία εικονίζετα­ιοίδιοςχώρ­οςκατάτηνέ­ναρξητων εργασιώντο­υκινεζικού­ομίλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece