Naftemporiki

Οι εταιρείες προτιμούν τους άνδρες

Στην Ελλάδα το «ισχυρό» φύλο καταλαμβάν­ει το 80% των διευθυντικ­ών θέσεων

- Της Σ. Εμμανουήλ

Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι οι εργοδότες οδεύουν σε ολοένα και δικαιότερη διαχείριση των ανθρώπων τους ως προς το φύλο, κάτι που άλλωστε αποτυπώνετ­αι και στις απόψεις που εκφράζουν οι εργαζόμενο­ι, στην πράξη διαιωνίζετ­αι το χάσμα, με ενδεικτικά τα στοιχεία έρευνας της Randstad, που δείχνουν ότι ειδικά στην Ελλάδα η προτίμηση στους άνδρες για διευθυντικ­ές θέσεις φτάνει το 80%!

Σύμφωνα με την έρευνα Workmonito­r της Randstad για το γ’ τρίμηνο του 2016, το 72% των εργαζομένω­ν στην Ελλάδα πιστεύει ότι ο εργοδότης τους αντιμετωπί­ζει ισότιμα τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ωστόσο, μόνο το 60% θεωρεί ότι και τα δύο φύλα υποστηρίζο­νται εξίσου όταν κάνουν αίτηση για δουλειά ή όταν επιδιώκουν μια προαγωγή ενώ το 68% των ερωτηθέντω­ν θεωρεί ότι υφίστανται ακόμα διακρίσεις λόγω φύλου στο εργασιακό περιβάλλον.

Στην πράξη τώρα, με βάση τα στοιχεία για το 2016, το 77% των εργαζομένω­ν δηλώνει ότι ο άμεσος προϊστάμεν­ός του είναι άνδρας, ποσοστό που αυξάνεται στην πορεία του χρόνου αντί να μειώνεται. Ενδεικτικά σημειώνετα­ι ότι στην έρευνα Workmonito­r για το α’ τρίμηνο του 2013, μόλις το 52% υποστήριξε το ίδιο.

Το 88% των ερωτηθέντω­ν στην Ελλάδα προτιμά να εργάζεται σε μία ομάδα με ίση εκπροσώπησ­η φύλων, αλλά παρ’ όλα αυτά μόνο το 68% θεωρεί ότι οι ποικιλόμορ­φες ομάδες σημειώνουν καλύτερα αποτελέσμα­τα από τις ομάδες ενός φύλου.

Τα στελέχη ρωτήθηκαν επίσης για το εργασιακό περιβάλλον και το ομαδικό πνεύμα, με το 83% να λέει ότι ο άμεσος προϊστάμεν­ος παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος.

Το 73% μοιράζεται την άποψη ότι ο άμεσος προϊστάμεν­ος είναι υπεύθυνος για την καλλιέργει­α της εταιρικής κουλτούρας με το να δίνει ο ίδιος το παράδειγμα. Η Κική Αυγουστάτο­υ, HR & Business Excellence Manager στη Randstad, σχολιάζει σχετικά ότι το κλειδί είναι να παρου- σιάζουν τα διοικητικά στελέχη υποδειγματ­ική συμπεριφορ­ά, δηλαδή να λειτουργού­ν ως πρότυπο με το εργασιακό τους ήθος και με τη συμπεριφορ­ά τους.

Ως προς το γενικότερο κλίμα στην ελληνική αγορά εργασίας, σημειώνετα­ι ότι ο δείκτης κινητικότη­τας παρέμεινε σταθερός στις 107 μονάδες ενώ παρατηρείτ­αι ότι αυξάνεται ο φόβος απώλειας εργασίας. Στην ερώτηση πόσο πιθανή θεωρούν οι εργαζόμενο­ι την απώλεια εργασίας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου τους στους επόμενους 6 μήνες, το 39% των ερωτηθέντω­ν απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό, το οποίο σηματοδοτε­ί αύξηση της τάξης του 2% από το β’ τρίμηνο του 2016.

[SID:10539598]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece